Reţeaua Voltaire

Rachetele ghidate și războiul asimetric

Astăzi, războaiele nu mai opun un stat împotriva celuilalt, ci mult mai multe grupuri non-statale fluide împotriva statelor. Această logică asimetrică conduce marile puteri să ia în considerare alte forme de luptă pentru grupurile armate pe care le sponsorizează.În cele din urmă, ar fi posibil ca aceste grupuri armate să folosească rachete ghidate utilizate anterior doar de armatele convenționale.

| București (România)
+

Este posibil ca războiului din zilele noastre.sa i se adauge o nouă metodă asimetrică, mai puțin cunoscută. Marină militară a SUA a studiat de multă vreme posibilitatea convertirii navelor comerciale în platforme de lansare a rachetelor. Deoarece costul unui distrugător purtător de rachete american echivalează cu cel al 15-20 de nave comerciale.

Un distrugător cu 90 de rachete la bord este permanent urmărit și poate fi scufundat cu 1-2 rachete navă-navă. Rampele rachetelor de pe navele comerciale sunt mai greu de depistat. O navă comercială poate lua la bord 450 rachete și poate lansa simultan 30 de rachete pe ținte diferite. Rezultatele au rămas secrete dar se presupune că SUA a trecut la materializarea lor.

Și Rusia încearcă să creeze metode de război asimetric printr-un sistem de lansare modular. Acesta este montat în containere comerciale pentru rachetele de croazieră Kalibr, cu rază de acțiune de 1.500-2.000 km. Pe lângă containerul cu rampe de lansare, există și un container care conține echipamentele de descoperire a țintelor și de conducere a focului.

Ca dimensiuni, racheta Kalibr este apropiată de Zircon, care are o viteză de 11.000 km și o rază de acțiune de 1.000 km. Deci poate fi montată în același tip de container. Aceste containere pot fi plasate într-un port, ca baterii de coastă, pe autocamioane civile de transport mărfuri sau pot fi montate pe nave comerciale sau pe spărgătoare de gheață, în zona arctică. Datorită aspectului comun care nu atrage atenția, zeci de containere cu rachete Kalibr și Zircon pot fi introduse clandestin pe teritoriul oricărui stat, inclusiv al SUA. Containerele sunt transportate apoi cu camioane de marfă, în interior, pentru a fi plasate astfel încât rachetele să aibă în raza de acțiune obiective strategice prestabilite. Containerul de conducere a focului comandă lansarea tuturor rachetelor de la distanță. Dacă Rusia poate face așa ceva, nu am nicio îndoială că SUA și China o fac la rândul lor.

Articole sub licenţă Creative Commons

Puteţi reproduce liber articolele din Reţeaua Voltaire, cu condiţia să citaţi sursa şi să nu le modificaţi, nici să nu le utilizaţi în scopuri comerciale (licenţă CC BY-NC-ND)

Susţineţi Reţeana Voltaire

Utilizaţi acest site, în care veţi găsi analize de calitate care vă vor ajuta să vă modelaţi înţelegerea lumii. Acest site nu poate exista fără susţinerea voastră financiară.
Ajutaţi-ne printr-o donaţie