Reţeaua Voltaire

Mult zgomot pentru nimic

Românii s-au îngrijorat de posibila desfășurării a bombardierelor rusești în Crimeea, ca răspuns la instalarea scutului antirachetă în România. Așa cum explică Valentin Vasilescu, această instalație— care a fost dezmințită ulterior -nu ar schimba nimic, deoarece Rusia are baze de lansare mai bine plasate, din punct de vedere geografic.

| București (România)
+
JPEG - 32.5 ko

Pe 18 martie presa internațională a preluat declarația președintelui comisiei de apărare a Senatului Rusiei, Viktor Bondarev, potrivit căruia Rusia ar amplasa o escadrilă de avioane de bombardament Tu-22M3 și rachete Iskander-M, pe aerodromul Gvardeiskoe din Crimeea. Ca replică la amplasarea scutului antirachetă american în România.

Canalele Tv din România au fost primele care au dezbătut problema apelând exclusiv la diletanți în frunte cu Radu Tudor. Rezultatul urmărit fiind inducerea psihozei unui iminent atac din partea Rusiei.

Actuala bază aeriană a aviației de bombardament cu rază mare de acțiune a Rusiei se află lîngă Saratov, la 1.800 km de Deveselu. Practic chiar fără a fi dislocat în Crimeea, avionul Tu-22M3 are în raza sa de acțiune scutul de la Deveselu. Tu-22M3 are în variantele de înarmare racheta Zirkon ( rază de acțiune 1.000 km, viteză 11.000 km/h ) și racheta Kinzhal ( rază de acțiune 2.000 km, viteză 12.500 km/h ). Așadar, aceste rachete hipersonice pot fi lansate din spațiul aerian al Rusiei sau al mării Negre și nu pot fi interceptate de nicio apărare anti-aeriană sau antibalistică din lume.

Pentru a ataca obiective ale statelor vest-europene NATO care chiar contează bombardierul Tu-22M3 este mult mai bine poziționat la Saratov decît din Crimeea. O dislocare mai probabilă cu scopul apropierii de ipoteticele obiective, ar fi în enclava Kaliningrad. Să nu fi cunoscut aceste lucruri elementare de știință militară Viktor Bondarev ? Le cunoaște foarte bine pentru că pînă acum doi ani, el a fost general-colonel și a comandat Forțele Aeriene rusești. Așadar, generalul a aruncat o ”gulgută” pentru fraieri și ea a prins doar în România.

De altfel, a doua zi, Senatul Rusiei s-a adresat agenției Interfax și a dezmințit informațiile privind dislocarea de complexe de rachete Iskander-M și de bombardiere cu rază lungă de acțiune Tu-22M3 în Crimeea.

Articole sub licenţă Creative Commons

Puteţi reproduce liber articolele din Reţeaua Voltaire, cu condiţia să citaţi sursa şi să nu le modificaţi, nici să nu le utilizaţi în scopuri comerciale (licenţă CC BY-NC-ND)

Susţineţi Reţeana Voltaire

Utilizaţi acest site, în care veţi găsi analize de calitate care vă vor ajuta să vă modelaţi înţelegerea lumii. Acest site nu poate exista fără susţinerea voastră financiară.
Ajutaţi-ne printr-o donaţie

Cele două Franțe
«Sub ochii noștrii » (11/25)
Cele două Franțe
de Thierry Meyssan
Ambițiile germane în Orientul Mijlociu extins
Ambițiile germane în Orientul Mijlociu extins
de Thierry Meyssan, Reţeaua Voltaire
 
Apel la arme, NATO mobilizat pe două fronturi
«Arta Războiului»
Apel la arme, NATO mobilizat pe două fronturi
de Manlio Dinucci, Reţeaua Voltaire
 
În culisele relațiilor Statele-Unite/Iran
În culisele relațiilor Statele-Unite/Iran
de Thierry Meyssan, Reţeaua Voltaire
 
Pregatirea unui nou razboi împotriva cetațenilor Libiei
Pregatirea unui nou razboi împotriva cetațenilor Libiei
de Thierry Meyssan, Reţeaua Voltaire
 
Franța în angrenaj
«Sub ochii noștrii» (10/25)
Franța în angrenaj
de Thierry Meyssan, Reţeaua Voltaire