Reţeaua Voltaire

Armata rusă a folosit manevrele NATO pentru a se antrena în condiții apropiate de luptele reale

Este vorba de o formă de umor sau de o desconsiderare a pericolului ? Armata rusă tocmai a folosit exercițiile NATO "Sea Shield 2019" din Marea Neagră pentru a-și desfășura propriul exercițiu în situații reale.

| București (România)
+
JPEG - 24.8 ko

Oficiali ucrainieni au declarat că marina lor militară, împreună cu o grupare de nave NATO, se pregătesc să treacă prin strâmtoarea Kerchi, fără aprobarea Rusiei .Prin acest truc, ucrainienii cred că vor păcăli Rusia.

În același timp, în marea Neagră s-a desfășurat o amplă aplicație a forțelor navale NATO denumită ”Scutul mării-2019”. Statele membre NATO au exersat proceduri de luptă împotriva submarinelor, navelor de suprafaţă şi aeronavelor, adaptate la regiunea mării Negre. Scenariul acesteia simulează o operație de răspuns la criză (CRO) sub mandatul unei Rezoluții a Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite (UNSC).

La aplicația NATO au participat 14 nave militare românești, avioane de vânătoare Mig 21 și F-16 româneşti și distrugătorul olandez Evertsen, fregata canadiană Toronto, fregata spaniolă Santa Maria, fregata turcă Gelibolu și nava auxiliară franceză Var.

Începînd din 8 aprilie, Armata a 4-a Aeriană și Apărare Antiaeriană, împreună cu flota rusă a mării Neagre, au desfășurat activități de cooperare conform Planului de control stabilit. 20 de bombardiere tactice Su-34 și Su-24, avioane de asalt Su-25SM și aeronave Su-30 au simulat străpungerea apărării antiaerine și lovirea unor nave care încalcă granița de stat a Rusiei. Scenariul a urmărit distrugerea a 2 nave de luptă ale adversarului, respectiv un distrugător și o fregată. Caracteristicile navelor corespund celor din compunerea grupării navale a NATO participante la ”Scutul mării-2019”.

Navele de luptă rusesti au desfășurat misiuni de apărare a obiectivelor infrastructurii de coastă din peninsula Crimeea, precum și de contracarare a grupărilor navale ale adversarului în zona mării Negre.

Tot în cadrul verificării capacității de luptă, 4 avioane de vânătoare Su-27SM ale Regimentului 38 Aviație de Vânătoare – Belbek din Crimeea, au escortat 2 bombardiere strategice Tu-160, care au evoluat în spațiul aerian al mării Negre. Avioanele Tu-160 fac parte din Divizia 22 Aviație de Bombardament de la baza aeriană Engels. Su-27SM au exersat interceptarea unor ținte aeriene pe direcții de atac îndepărtate. Pînă acum, la exercițiile din marea Neagră au fost folosite bombardiere cu rază lungă de acțiune Tu-22M3.

Verificarea nivelului de pregătire pentru luptă a militarilor ruși s-a desfășurat pe fondul execițiului forțelor navale NATO ”Scutul mării-2019”, fapt ce reprezintă un prilej pentru forțele rusești de a îndeplini misiuni de instrucție în condiții apropiate de cele reale de luptă. Exercițiul forțelor militare ruse reprezintă un mesaj clar transmis forțelor NATO, pentru a evita apropierea de apele teritoriale ale Federației Ruse din Marea Neagră și de podul din strâmtoarea Kerci.

Articole sub licenţă Creative Commons

Puteţi reproduce liber articolele din Reţeaua Voltaire, cu condiţia să citaţi sursa şi să nu le modificaţi, nici să nu le utilizaţi în scopuri comerciale (licenţă CC BY-NC-ND)

Susţineţi Reţeana Voltaire

Utilizaţi acest site, în care veţi găsi analize de calitate care vă vor ajuta să vă modelaţi înţelegerea lumii. Acest site nu poate exista fără susţinerea voastră financiară.
Ajutaţi-ne printr-o donaţie