Δίκτυο Βολταίρος

Χολιγουντιανό πραξικόπημα στη Βενεζουέλα

+

Ένα πραξικόπημα, σκηνοθετημένο με το στυλ του Χόλυγουντ, έλαβε χώρα στις 30 Απριλίου 2019 στη Βενεζουέλα.

Οι πραξικοπηματίες του σαλονιού, μεταξύ των άλλων του πρώην Προέδρου της Εθνοσυνέλευσης Χουάν Γκουαϊδό, συγκεντρώθηκαν μπροστά στη στρατιωτική βάση Λα Καρλότα (La Carlota). Πόζαραν για φωτογραφίες με στρατιωτικούς που είχαν ενωθεί και ανακοίνωσαν στα κοινωνικά δίκτυα ότι είχαν καταλάβει τη βάση. Στη συνέχεια, μετακινήθηκαν στο κέντρο της πόλης για να πραγματοποιήσουν μια συγκέντρωση.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πηγές, ο επικεφαλής της ασφάλειας φέρεται να προσέγγισε τον Χουάν Γκουαϊδό πριν από τις διαταραχές.

Ένα μεγάλο πλήθος συγκεντρώθηκε μπροστά από το Προεδρικό Μέγαρο Μιραφλόρες για να υπερασπιστεί τον πρόεδρο για τη περίπτωση που μια στρατιωτική μονάδα αποστατών θα του επιτιθόταν.

Στην πραγματικότητα, οι στρατιωτικοί που προσχώρησαν στους πραξικοπηματίες ήταν μόνο είκοσι. Αποδείχθηκε αργότερα ότι τους είχε δοθεί εντολή να έρθουν σε αυτό το μέρος, αλλά πολλοί από αυτούς, αρνούμενοι να εμπλακούν σ’ ένα πραξικόπημα, εντάχθηκαν τελικά στις ένοπλες δυνάμεις. Ο Χουάν Γκουαϊδό παράγγειλε φωτογραφίες να τραβηχτούν από μια διασταύρωση αυτοκινητόδρομου που περνά από γέφυρα μπροστά από τη στρατιωτική βάση, ποτέ δεν γειτνίασε με την ίδια την ίδια τη βάση στην οποία βρισκόταν ο επικεφαλής των επιχειρήσεων του στρατού. Με τον ίδιο τρόπο, η διαδήλωση στο κέντρο της πόλης δεν συγκέντρωσε παρά μόνο λιγότερους από 3.000 άτομα.

Όλη την ημέρα κυκλοφόρησαν αντιφατικές πληροφορίες. Σύμφωνα με τα τηλεοπτικά κανάλια, είτε ο πρόεδρος Μαδούρο έδινε εντολή να ετοιμαστεί αεροπλάνο για να καταφύγει στην Κούβα, είτε βρισκόταν στο Μιραφλόρες και έλεγχε την κατάσταση.

Το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε όλα τα μέρη να παραιτηθούν από τη βία και να συμμορφωθούν με το Σύνταγμα και τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Γεγονός το οποίο ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον και Μάικ Πομπέο, σε στυλ πολύ «Ψυχρού Πολέμου», ερμήνευσαν ως εντολή από τη Μόσχα στον πρόεδρο Μαδούρο να παραμείνει στην εξουσία.

Όλα επέστρεψαν στη τάξη το βράδυ και πρέπει να ξαναρχίσουν την επόμενη μέρα. Φαίνεται ότι με αυτόν τον τρόπο, ο Χουάν Γκουάιντο απογοητεύει σταδιακά τους υποστηρικτές του στη χώρα.

Μετάφραση
Alva

Δίκτυο Βολταίρος

Βολταίρος, Διεθνής Έκδοση

Άρθρα υπό την άδεια «Creative Commons»

Μπορείτε να αναπαραγάγετε ελεύθερα τα άρθρα του Δικτύου Βολταίρος, με την προϋπόθεση να αναφέρετε τη πηγή και να μη τα τροποποιήσετε ούτε να τα χρησιμοποιήσετε για εμπορικούς σκοπούς (άδεια CC-BY-NC-ND).

Υποστήριξη του Δικτύου Βολταίρος

Χρησιμοποιήσετε αυτό τον ιστοτόπο όπου μπορείτε να βρείτε αναλύσεις ποιότητας οι οποίες θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε καλύτερα τον κόσμο. Αυτός ο ιστότοπος δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την οικονομική υποστήριξη σας.
Βοηθήστε μας με δωρεά.

Πώς να συμμετάσχετε στο Δίκτυο Βολταίρος;

Οι διαχειριστές του δικτύου είναι όλοι εθελοντές.
- Μεταφραστές με επαγγελματικό επίπεδο: μπορείτε να συμμετάσχετε στη μετάφραση των άρθρων.

Η τουρκική εισβολή στην Ροζάβα
Τα πάντα για το τι σας κρύβουν για την τουρκική επιχείρηση "Πηγή Ειρήνης" (3/3)
Η τουρκική εισβολή στην Ροζάβα
του Τιερί Μεϊσάν
Το Κουρδιστάν, όπως το φαντάζεται η γαλλική αποικιοκρατία
Τα πάντα για το τι σας κρύβουν για την τουρκική επιχείρηση "Πηγή ειρήνης" (2/3)
Το Κουρδιστάν, όπως το φαντάζεται η γαλλική αποικιοκρατία
του Τιερί Μεϊσάν
Η γενεαλογία του κουρδικού ζητήματος
Τα πάντα για το τι σας κρύβουν για την τουρκική επιχείρηση "Πηγή Ειρήνης" (1/3)
Η γενεαλογία του κουρδικού ζητήματος
του Τιερί Μεϊσάν
Ο Ντόναλντ Τράμπ, μόνος απέναντι σε όλους
Ο Ντόναλντ Τράμπ, μόνος απέναντι σε όλους
του Τιερί Μεϊσάν, Δίκτυο Βολταίρος
 
Η εθνική ενότητα στη Συρία και τη Βενεζουέλα
Η εθνική ενότητα στη Συρία και τη Βενεζουέλα
του Τιερί Μεϊσάν, Δίκτυο Βολταίρος
 
Μπρέξιτ, ΕΕ και δημοκρατία
Μπρέξιτ, ΕΕ και δημοκρατία
του Τιερί Μεϊσάν, Δίκτυο Βολταίρος
 
Θα φέρει την ειρήνη ο Ντόναλντ Τραμπ;
Θα φέρει την ειρήνη ο Ντόναλντ Τραμπ;
του Τιερί Μεϊσάν, Δίκτυο Βολταίρος