Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι δήλωσε ότι θα προτιμούσε η Ρωσία να προσχωρήσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρά η Τουρκία.

Με αυτόν τον τρόπο, επαναλαμβάνει ένα παλιό ρεφρέν των υπέρμαχων της εθνικής κυριαρχίας, το οποίο υπερασπίστηκε μεταξύ άλλων από τον Σαρλ Ντε Γκωλ.

Σύμφωνα με αυτή τη σχολή σκέψεων, οι Ευρωπαϊκές Κοινότητες έπρεπε να έχουν κινηθεί προς τον ενισχυμένο συντονισμό των γειτονικών κρατών που μοιράζονται την ίδια κουλτούρα και όχι προς μια υπερεθνική δομή που ομαδοποιεί τους υποτελούς των Ηνωμένων Πολιτειών. Ως αποτέλεσμα, ούτε η Τουρκία (λόγω της θρησκείας της) ούτε το Ηνωμένο Βασίλειο (λόγω του νομικού της συστήματος) θα έπρεπε να προσχωρήσουν στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες, αλλά η Ρωσία (με ευρωπαϊκή κουλτούρα). Ήταν «η Ευρώπη από τη Μπρεστ στο Βλαδιβοστόκ».

Μια τρίτη σχολή σκέψης γύρω από τους ριζοσπάστες και Νόμπελ ειρήνης Αριστίντ Μπριάν και Λεόν Μπορζουά, είχε επινοήσει μια οργάνωση που δεν θα βασιζόταν είτε σε γεωγραφική εγγύτητα ούτε σε κοινό πολιτισμό, αλλά στο ρεπουμπλικανικό πολιτικό σύστημα. Στην περίπτωση αυτή, όχι μόνο κράτη, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο ή η Ισπανία, δεν θα μπορούσαν να ενταχθούν, άλλα άλλα, όπως η Αργεντινή στις αρχές του εικοστού αιώνα. Αυτή η σχολή εξαφανίστηκε με τον Ψυχρό Πόλεμο και θα μπορούσε επίσης να επανεμφανιστεί.

Μετάφραση
Κριστιάν Άκκυριά