Η Δημοκρατία της Κύπρου είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2004. Ωστόσο, δύο μέρη του νησιού (γνωστά ως " Βρετανικές Ζώνες ") κατέχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο από της ανεξαρτησίας το 1959 και ένα άλλο (γνωστό ως " Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου ") από τον τουρκικό στρατό από το 1974.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει άλλα να ασχοληθεί παρά με αυτές τις στρατιωτικές κατοχές. Δεν σκοπεύει να απελευθερώσει την Κύπρο, αλλά περιμένει μια "ειρηνική" διευθέτηση των δύο προβλημάτων η οποία δεν έρχεται.

Στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 25 και 26 Μαΐου, όλοι οι εγγεγραμμένοι πριν από την τουρκική εισβολή του 1974 ("Επιχείρηση Αττίλα"), ήτοι περίπου 50 000 συνταξιούχοι που ζουν σήμερα υπό τον τουρκικό ζυγό, καλούνται να ψηφίσουν.

Η Κυπριακή Δημοκρατία θα ανοίξει περίπου 50 εκλογικά κέντρα για τους βόρειους πολίτες της στην επικράτεια που ελέγχει κοντά στη γραμμή διαχωρισμού. Αλλά οι Κύπριοι που γεννήθηκαν μετά το 1974 και ζουν στην κατεχόμενη ζώνη δεν θα μπορούν να ψηφίσουν γιατί δεν είναι εγγεγραμμένοι στην ενιαία και μοναδική κυρίαρχη Δημοκρατία της Κύπρου.

Μετά την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Τουρκία συνέχισε την εδαφική επέκτασή της. Καταλαμβάνει σήμερα μέρος του Ιράκ και ενός άλλου της Συρίας. Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει δεσμευτεί δημόσια ότι θα επεκτείνει την τουρκική στρατιωτική κατοχή στη βορειοανατολική Ελλάδα (Δυτική Θράκη και Δωδεκάνησα), σε ολόκληρη την Κύπρο, στην Βόρεια Συρία (συμπεριλαμβανομένης της Ιντλίμπ, Χαλέπι και Αλ Χασάκα) και στο Βόρειο Ιράκ (συμπεριλαμβανομένης της Μοσούλης). Στις 17 Φεβρουαρίου 2018, δήλωσε ότι προετοιμάζει την εισβολή της Ελλάδας.

Από την πλευρά τους, οι Βρυξέλλες ισχυρίζονται ότι εγγυώνται την ειρήνη στη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη, προβαίνοντας σε διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μετάφραση
Κριστιάν Άκκυριά