Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ συνεχίζει τους ισχυρισμούς σύμφωνα με τους οποίους η κυβέρνηση της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας (το λεγόμενο «καθεστώς Άσαντ») φέρεται να καταστείλει την εξέγερση του πληθυσμού της με τη χρήση χημικών όπλων.

Σε ανακοίνωση του [1], αναρωτήθηκε για μια τέτοια επίθεση που φέρεται να έλαβε χώρα στις 19 Μαΐου 2019 στην Ιντλίμπ. Τη κατηγορία που αναπαραγάγει έγινε από την Hayat Tahrir al-Cham (τρέχον όνομα της Αλ Κάιντα στην Ιντλίμπ) [φωτογραφία]. Το ίδιο το όνομα αυτής της ομάδας δείχνει ότι δεν έχει σκοπό να ανατρέψει μόνο την Αραβική Δημοκρατία της Συρίας, αλλά όλες τις κυβερνήσεις στην περιοχή. Σημαίνει όντως "Οργάνωση για την Απελευθέρωση του Λεβάντε" (δηλαδή της τουρκικής Ανατολίας, του Ισραήλ, της Ιορδανίας, της ιρακινής Μεσοποταμίας και της Συρίας).

Στην ίδια δήλωση, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απαντά σε κατηγορίες από τη Ρωσία και τη Συρία ότι οι χημικές επιθέσεις δεν διεπράχθησαν ποτέ από τη Δαμασκό, αλλά από τζιχαντιστές, ιδιαίτερα με τη βοήθεια των Λευκών Κρανών. Σύμφωνα με τον ίδιο, παρά τις πολυάριθμες δημοσιευμένες αποδείξεις, πρόκειται για παραπληροφόρηση.

Τέλος, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπενθυμίζει ότι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το "καθεστώς Άσαντ" έχει πραγματοποιήσει όλες σχεδόν τις εξακριβωμένες επιθέσεις με χημικά όπλα.

Αυτό το σημείο είναι λάθος.

Το Ντιπάρτμεντ αναφέρεται στον Κοινό Μηχανισμό Έρευνας του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) και στα Ηνωμένα Έθνη των οποίων οι εκθέσεις απορρίφθηκαν από το Συμβούλιο Ασφαλείας λόγω της μεθοδολογίας τους και ο οποίος διαλύθηκε.

Μετάφραση
Κριστιάν Άκκυριά

[1Alleged Use of Chemical Weapons by the Assad Regime”, Voltaire Network, 21 May 2019.