Secretarul de Stat Mike Pompeo a anunțat ieri, după șase luni de suspendare, retragerea definitivă a Statelor Unite din Tratatul privind Forțele Nucleare Intermediare (INF), acuzând Rusia de "încălcarea acestuia, în mod deliberat, punând în pericol interesele supreme ale SUA”. Vestea a primit în Italia, puțină acoperire politică și mediatica (ANSA ia dedicat doar cîteva linii). Cu toate acestea, ne aflăm în fata unei decizii care are implicații dramatice pentru Italia, expusa, împreună cu alte țări europene, ca fiind a prima linie a unei noi confruntări nucleare SUA-Rusia, nu mai puțin periculoasă decât cea a Războiului Rece.

Tratatul INF, semnat în 1987 de președinții Gorbaciov și Reagan, a eliminat toate rachetele nucleare de rază scurtă și intermediară (500 la 5500 km), cu baza la sol, în primul rând, rachetele balistice Pershing II, instalate de Statele Unite în Germania Occidentala, și rachetele de croazieră, lansate de la sol, plasate de Statele Unite în Marea Britanie, Italia, Germania Occidentala, Belgia și Olanda, și în același timp, rachetele balistice SS-20 montate de Uniunea Sovietică pe teritoriul ei.

În 2014, Administrația Obama a acuzat Rusia, fără a prezenta nici o dovadă, de a fi experimentat o rachetă de croazieră (9M729) din categoria interzisă de Tratat și, în 2015, a anunțat că "în fața încălcării tratatului INF din partea Rusiei, Statele Unite iau în considerare fixarea de rachete terestre în Europa”. Planul a fost confirmat de Administrația Trump: în 2018, Congresul a autorizat finanțarea "unui program de cercetare și dezvoltare a unei rachete de croazieră lansată de la sol, de o platformă mobilă, care circula pe drumuri.

La rândul său, Moscova a negat faptul că racheta sa de croazieră a încălcat tratatul și, la rîndul ei, a acuzat Washingtonul de a fi instalat, în Polonia și în România, rampe de lansare pentru rachete interceptoare (cele ale "scutului") care pot fi folosite pentru lansarea rachetelor de croazieră cu focoase nucleare. În acest context, trebuie să fie considerat factorul geografic: în timp ce o rachetă SUA cu rază nucleară intermediara, instalată în Europa, poate atinge Moscova, o rachetă similară, montată de Rusia pe teritoriul său, poate atinge capitalele europene, dar nu Washingtonul. Inversînd peisajul, este ca și cum Rusia ar fi instalat rachete nucleare intermediate, în Mexic.

"Statele Unite - a spus Mike Pompeo în declarație - apreciază imens cooperarea constantă și determinarea aliaților NATO-ului, în a răspunde încălcarii din partea Rusiei, a Tratatului". Apreciere meritata: aliații, inclusiv Italia, au declarat Rusia vinovată de încălcarea Tratatului, acceptând, în prealabil, acuzația făcută de SUA, fără nicio dovadă reală.

Anularea Tratatului INF, de asemenea suspendată de Rusia, la 3 iulie, intră acum într-o nouă cursă de arme, bazată nu atât pe cantitate, cît pe calitatea armelor nucleare, a transportatorilor săi și a deplasării sale. Sursele militare informează că Statele Unite sunt în curs de a dezvolta noi rachete nucleare intermediare, bazate la sol, atât de croazieră cît și balistice (acestea sunt capabile să atingă obiectivele, în 6-11 minute după lansare). Rusia a avertizat că, dacă acestea vor fi instalate în Europa, ea va tinti rachetele sale nucleare spre teritoriile unde sunt instalate aceste rachete.

Distrugerea Tratatului INF are un alt scop strategic. L-a revelat propriul Pompei, acuzând China de a fixa (pe teritoriul său) rachete nucleare intermediare, cu care "amenință Statele Unite și aliații din Asia". Secretarul de Stat Pompeo avertizează: “Nu există nici un motiv pentru Statele Unite să continue să acorde acest avantaj militar crucial puterilor, cum ar fi China. Deci SUA, se pregătește să instaleze noi rachete nucleare de rază intermediară, nu numai împotriva Rusiei, ci și împotriva Chinei. Aceste două țări pot răspunde cu plasarea de noi arme nucleare.

Este semnificativa, poziția Comisiei Europene, care a declarat ieri: "Încurajăm apărarea rezultatelor Tratatului INF, trebuie să fim atenți pentru a nu lua calea unei noi curse de arme, care ar reduce rezultatele semnificative obținute după sfârșitul Războiului Rece". Este necesar să ai un stomac bun pentru a face această declarație, după ce Uniunea Europeană ea însăși, a contribuit la distrugerea Tratatului INF: la Adunarea generală de la ONU (la 21 decembrie 2018), Uniunea Europeană, în unanimitate a respins rezoluția cu care Rusia propunea conservarea Tratatului, stabilind mecanismele de verificare și negociere. Deci, Uniunea Europeană a dat semnal verde pentru instalarea de noi rachete nucleare SUA în Europa, inclusiv în Italia.

Voir :
 « Réfutation de la propagande russe en ce qui concerne le traité FNI et chronologie », Réseau Voltaire, 30 juillet 2019.
 « Déclaration du G7 sur la non-prolifération et le désarmement », Réseau Voltaire, 6 avril 2019.
 “Distrugerea Tratatului INF de catre SUA si cumplicitatea europeana”, de Manlio Dinucci, Traduction Light Journalist, Il Manifesto (Italia) , Reţeaua Voltaire, 4 februarie 2019.
 “Sfârșitul tratatului INF: Statele Unite și Rusia își perfecționează rachetele”, de Valentin Vasilescu, Reţeaua Voltaire, 4 februarie 2019.
 « Déclaration de l’Otan concernant le non-respect du traité sur les forces nucléaires à portée intermédiaire (FNI) par la Russie », Réseau Voltaire, 1er février 2019.
 « Qui viole le Traité INF : Washington, Moscou ou les deux ? », Réseau Voltaire, 4 octobre 2018.
 “Sergey Ryabkov on the INF treaty”, by Sergey Ryabkov, Voltaire Network, 26 November 2018.
 “Ce state NATO vor să găzduiască rachete nucleare americane ?”, de Valentin Vasilescu, Reţeaua Voltaire, 26 noiembrie 2018.
 « Mise au point du département d’État sur le Traité INF », Réseau Voltaire, 16 novembre 2018.
 « Le retour des euromissiles se prépare », par Manlio Dinucci, Traduction Marie-Ange Patrizio, Il Manifesto (Italie) , Réseau Voltaire, 26 octobre 2018.

Traducere
Light Journalist
Sursa
Il Manifesto (Italia)