Voltaire Network

NATOs atom-fortielser

Det er en råtten gammel hemmelighet. Men det er også en av de mest formidable benektelser hos Den Atlantiske Alliansen: Atombomber er lagret - et alvorlig brudd på internasjonale lover - i Italia, Tyskland, Belgia, i Nederland og i Tyrkia.
Ved en feiltakelse skrev et medlem av NATOs parlamentariske forsamling dette i en rapport. Den ble øyeblikkelig ble inndratt.

| Roma (Italia)
+
JPEG - 57.5 ko

De Forente Stater har utplassert atombomber i fem NATO-land - Italia, Tyskland, Belgia, Nederland og Tyrkia. Dette har lenge vært kjent (spesielt av Federation of American Scientists- FAS) [1].

Men NATO har aldri offisielt innrømmet det. Noe har tydeligvis ganske nylig sporet av.

I dokumentet med tittelen «En ny æra for atom-avskrekking? Modernisering, våpenkontroll og fremmede atomstyrker» av den kanadiske senatoren Joseph Day, på vegne av forsvars-og sikkerhetskomiteen i NATOs parlamentariske forsamling, har «hemmeligheten» blitt avslørt.

Ved hjelp av en «klipp og lim» har senatoren uforvarende rapportert om dette i i det følgende avsnittet (nummer 5), fra en konfidensiell NATO-rapport:

«I NATO-sammenheng har De Forente Stater utplassert - i avanserte posisjoner i Europa - omtrent 150 atomvåpen, spesielt de B61 viktige bombene. Disse bombene er lagret i seks baser tilhørende USA og Europa - nemlig Kleine Brogel i Belgia, Buchel i Tyskland, Aviano og Ghedi Torre i Italia, Voikel i Nederland og Incirlik i Tyrkia.

I det hypotetiske scenario der det vil bli nødvendig, kan B61-bombene bli transportert av USAs og Europas samlede luftstyrker».

NATO beskylder Russland for å holde seg med mange taktiske atomvåpen i sitt arsenal.

Men dette dokumentet slår fast at USAs atomvåpen er utplassert i avanserte posisjoner i Europa og i Anatolia (nært russisk territorium). Dette for å «sikre full involvering fra de alliertes side i NATOs atom-oppdrag, og den fysiske bekreftelsen på USAs atom-forpliktelser for sikkerheten til de europeiske allierte i alliansen».

Så snart senator Joseph Days dokument lå ute på nettet, var NATO raske til å fjerne det, og deretter publisere det i en annen versjon. Men det var for sent. Noen nettsteder (framfor alt i det belgiske De Morgen [2]) hadde allerede gjengitt den komplette original-versjonen.

På dette tidspunktet sprang den uforsvarlige skribenten i dekning. Han skrev i Washington Post at dokumentet kun var et utkast til et utkast til en rapport til NATOs parlamentariske forsamling [3]. Den skulle publiseres i november.

Men han kunne ikke nekte for det som allerede var blitt skrevet i avsnittet der han siterte fra den konfidensielle rapporten fra organisasjonen.

Dette bekrefter bare det vi har dokumentert i årevis [4]:

I Aviano (i provinsen Pordenone) er USAs F-16C og D kampfly klare til atomangrep med 50 B61-bomber. (Antallet er anslått hos Federation of American Scientists).

I Ghedi Torre (i provinsen Brescia) er det italienske PA-200 Tornado klare for et USA-ledet angrep med 20 B61-bomber.

Fra 2020 vil B61 bli erstattet av B61-12, som er designet spesielt for de nye F-35 jagerflyene.

Alt dette er alvorlige brudd på Non-Proliferation Treaty som er ratifisert av både USA og Italia.

I mellomtiden krangler parlamentet om flyplasser, men ikke om Bomben. Det har de taktisk nok vedtatt enstemmig.

Oversettelse
Ingunn Kvil Gamst
Derimot.no

Kilde
Il Manifesto (Italia)

Godkjente artikler under vanlig journalistisk skjønn

Artikklene på Voltaire Network kan fritt videreformidles såfremt det henvises til kilde, deres integritet respekteres og de ikke brukes til kommersiell virksomhet (lisens CC BY-NC-ND).

Støtt Voltaire Network

Du besøker denne websiden for å søke opp kvalitetsanalyser som gjør deg i stand til å danne deg din egen oppfatning av dagens verden. For at vi skal kunne fortsette arbeidet vårt, trenger vi din støtte.
Hjelp oss med ditt bidrag.

Hvordan delta i Voltaire Network?

Medlemmene i vårt team er alle frivillige.
- Morsmålsoversettere på profesjonelt nivå: du kan hjelpe oss med å oversette artiklene våre.