Reţeaua Voltaire

Alexandrópolis, noua bază SUA împotriva Rusiei

Geoffrey R. Pyatt a exercitat rolul de Ambasador al SUA, în Ucraina, de la 2013 la 2016. El a organizat cu Victoria Nuland, lovitura de stat EuroMaidan. Numit de Barack Obama, Ambasadorul SUA în Grecia, în 2016, el a elaborat o schisma în cadrul Bisericii Ortodoxe, și este acum responsabil pentru blocarea ofertei de gaze naturale rusești pentru Uniunea Europeană.

| Roma (Italia)
+
JPEG - 28.9 ko

"Tocmai m-am întors de la Alexandropolis, o vizită strategică importantă care s-a axat pe relațiile militare excepționale între Statele Unite și Grecia, și investiția strategică pe care guvernul SUA o face în Alexandropolis": a declarat, pe 16 Septembrie, Ambasadorul SUA în Grecia, Geoffrey Pyatt (numit în 2016, de către președintele Obama).

Portul Alexandrópolis, în nord-estul Greciei, limitat cu Turcia și Bulgaria, este situat în Marea Egee, în apropierea Strâmtorii Dardanelelor, care leagă Marea Mediterană și Marea Neagră la teritoriul turc, și constituie o rută de tranzit maritim fundamental, mai ales pentru Rusia. Care este importanța geostrategică al acestui port, pe care Pyatt l-a vizitat, împreună cu Ministrul Apărării grec, Nikolaos Panagiotopoulos, o explică Ambasada SUA din Atena: "Portul Alexandrópolis, datorită situarii și infrastructurii sale strategice, este bine poziționat pentru a sprijini exerciții militare în regiune, așa cum a demonstrat recent Sabre Guardian 2019”.

"Investiția strategică", pe care Washingtonul o desfășoară deja în infrastructurile portuare, urmărește să facă din Alexandrópolis una dintre cele mai importante baze militare americane din regiune, capabilă să blocheze accesul navelor rusești la Marea Mediterană. Acest lucru este posibil prin "relațiile militare excepționale" cu Grecia, care de mult timp și-au disponibilizat bazele sale militare pentru SUA: în special Larissa, pentru dronurile armate Ripers și Stefanovikio pentru avioanele de vînătoare F-16, și pentru elicopterele Apache. Aceste ultimele, care vor fi privatizate, vor fi achiziționate de către SUA.

Ambasadorul Pyatt nu ascunde interesele care conduc SUA sa-și consolideze prezența sa militară în Grecia, și în alte țări din regiunea mediteraneană: “Lucrăm cu alți parteneri democrați din regiune, pentru a respinge personajele maligne, ca Rusia și China, care au interese diferite de ale noastre”, "în special " Rusia, care utilizează energia ca un instrument al influenței sale rele".

Subliniază astfel, importanța însusita pentru "geopolitica energiei", declarând că "Alexandropolis joacă un rol crucial în legătura dintre securitatea energetică și stabilitatea în Europa". Tracia Occidentala, regiunea grecească în care se află portul, este de fapt, "o răscruce energetica pentru Europa Centrală și Orientala". Pentru a înțelege ceea ce Ambasadorul demonstreaza, este suficient sa arunci doar o privire pe harta geografica.

Vecina Tracia Orientală – adică, mica parte europeană a Turciei – este punctul în care sosește, după traversarea Mării Negre, conducta Turk Stream din Rusia, în etapa finală a construcției. De aici, printr-o altă conductă, gazul rusesc trebuie să ajungă în Bulgaria, Serbia și alte țări europene. Este contramăsura Rusiei față de mișcarea bine succedata a Statelor Unite, care, cu contribuția decisivă a Comisiei Europene, au blocat conducta South Stream în 2014, și care trebuia să aducă gazul rusesc în Italia, și de acolo în alte țări ale UE.

Statele Unite încearcă acum să blocheze de asemenea conducta Turk Stream, care este cel mai dificil obiectiv, deoarece intră în joc, relațiile deja deteriorate cu Turcia. Ei fac acest lucru în Grecia, cărora le furnizează cantități tot mai mari de gaze naturale lichefiate, ca o alternativă la gazul natural rusesc. Nu se știe ce pregătesc Statele Unite în Grecia, de asemenea împotriva Chinei, care intenționează să facă din Pireu un punct de oprire important, pe Noua Rută a Mătăsii. Nu ar fi surprinzător dacă, pe modelul "Incidentului din Golful Tonkin", s-ar verifica în Marea Egee, un "Accident al Alexandropolis-ului".

Traducere
Light Journalist

Sursa
Il Manifesto (Italia)

Articole sub licenţă Creative Commons

Puteţi reproduce liber articolele din Reţeaua Voltaire, cu condiţia să citaţi sursa şi să nu le modificaţi, nici să nu le utilizaţi în scopuri comerciale (licenţă CC BY-NC-ND)

Susţineţi Reţeana Voltaire

Utilizaţi acest site, în care veţi găsi analize de calitate care vă vor ajuta să vă modelaţi înţelegerea lumii. Acest site nu poate exista fără susţinerea voastră financiară.
Ajutaţi-ne printr-o donaţie

Turcia, în căutarea puterii
Geopolitica
Turcia, în căutarea puterii
de Thierry Meyssan
Reconstituirea Partidului colonial francez
« Sub ochii nostri » (13/25)
Reconstituirea Partidului colonial francez
de Thierry Meyssan
Interpretarea Şhoahului
Interpretarea Şhoahului
de Thierry Meyssan
Grecia, își vinde bazele militare, Statelor Unite
« Arta Razboiului »
Grecia, își vinde bazele militare, Statelor Unite
de Manlio Dinucci, Reţeaua Voltaire
 
« Afacerea secolului »
« Afacerea secolului »
de Thierry Meyssan, Reţeaua Voltaire
 
Victoria Franței pentru Pace
« Sub ochii nostri » (12/25)
Victoria Franței pentru Pace
de Thierry Meyssan, Reţeaua Voltaire
 
Ambițiile germane în Orientul Mijlociu extins
Ambițiile germane în Orientul Mijlociu extins
de Thierry Meyssan, Reţeaua Voltaire
 
Schimbarea regimurilor politice?
Schimbarea regimurilor politice?
de Thierry Meyssan, Reţeaua Voltaire
 
Cele două Franțe
«Sub ochii noștrii » (11/25)
Cele două Franțe
de Thierry Meyssan, Reţeaua Voltaire
 
Apel la arme, NATO mobilizat pe două fronturi
«Arta Războiului»
Apel la arme, NATO mobilizat pe două fronturi
de Manlio Dinucci, Reţeaua Voltaire