"Tocmai m-am întors de la Alexandropolis, o vizită strategică importantă care s-a axat pe relațiile militare excepționale între Statele Unite și Grecia, și investiția strategică pe care guvernul SUA o face în Alexandropolis": a declarat, pe 16 Septembrie, Ambasadorul SUA în Grecia, Geoffrey Pyatt (numit în 2016, de către președintele Obama).

Portul Alexandrópolis, în nord-estul Greciei, limitat cu Turcia și Bulgaria, este situat în Marea Egee, în apropierea Strâmtorii Dardanelelor, care leagă Marea Mediterană și Marea Neagră la teritoriul turc, și constituie o rută de tranzit maritim fundamental, mai ales pentru Rusia. Care este importanța geostrategică al acestui port, pe care Pyatt l-a vizitat, împreună cu Ministrul Apărării grec, Nikolaos Panagiotopoulos, o explică Ambasada SUA din Atena: "Portul Alexandrópolis, datorită situarii și infrastructurii sale strategice, este bine poziționat pentru a sprijini exerciții militare în regiune, așa cum a demonstrat recent Sabre Guardian 2019”.

"Investiția strategică", pe care Washingtonul o desfășoară deja în infrastructurile portuare, urmărește să facă din Alexandrópolis una dintre cele mai importante baze militare americane din regiune, capabilă să blocheze accesul navelor rusești la Marea Mediterană. Acest lucru este posibil prin "relațiile militare excepționale" cu Grecia, care de mult timp și-au disponibilizat bazele sale militare pentru SUA: în special Larissa, pentru dronurile armate Ripers și Stefanovikio pentru avioanele de vînătoare F-16, și pentru elicopterele Apache. Aceste ultimele, care vor fi privatizate, vor fi achiziționate de către SUA.

Ambasadorul Pyatt nu ascunde interesele care conduc SUA sa-și consolideze prezența sa militară în Grecia, și în alte țări din regiunea mediteraneană: “Lucrăm cu alți parteneri democrați din regiune, pentru a respinge personajele maligne, ca Rusia și China, care au interese diferite de ale noastre”, "în special " Rusia, care utilizează energia ca un instrument al influenței sale rele".

Subliniază astfel, importanța însusita pentru "geopolitica energiei", declarând că "Alexandropolis joacă un rol crucial în legătura dintre securitatea energetică și stabilitatea în Europa". Tracia Occidentala, regiunea grecească în care se află portul, este de fapt, "o răscruce energetica pentru Europa Centrală și Orientala". Pentru a înțelege ceea ce Ambasadorul demonstreaza, este suficient sa arunci doar o privire pe harta geografica.

Vecina Tracia Orientală – adică, mica parte europeană a Turciei – este punctul în care sosește, după traversarea Mării Negre, conducta Turk Stream din Rusia, în etapa finală a construcției. De aici, printr-o altă conductă, gazul rusesc trebuie să ajungă în Bulgaria, Serbia și alte țări europene. Este contramăsura Rusiei față de mișcarea bine succedata a Statelor Unite, care, cu contribuția decisivă a Comisiei Europene, au blocat conducta South Stream în 2014, și care trebuia să aducă gazul rusesc în Italia, și de acolo în alte țări ale UE.

Statele Unite încearcă acum să blocheze de asemenea conducta Turk Stream, care este cel mai dificil obiectiv, deoarece intră în joc, relațiile deja deteriorate cu Turcia. Ei fac acest lucru în Grecia, cărora le furnizează cantități tot mai mari de gaze naturale lichefiate, ca o alternativă la gazul natural rusesc. Nu se știe ce pregătesc Statele Unite în Grecia, de asemenea împotriva Chinei, care intenționează să facă din Pireu un punct de oprire important, pe Noua Rută a Mătăsii. Nu ar fi surprinzător dacă, pe modelul "Incidentului din Golful Tonkin", s-ar verifica în Marea Egee, un "Accident al Alexandropolis-ului".

Traducere
Light Journalist
Sursa
Il Manifesto (Italia)