Ο ειδικός αντιπρόσωπος του προέδρου Πούτιν στη Μέση Ανατολή, Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, δήλωσε στις 23 Οκτωβρίου 2019 ότι όλα τα συριακά κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου πρέπει να επιστρέψουν υπό τον έλεγχο της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας.

Ο πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσσαντ έχει χορηγήσει παραχωρήσεις σε ρωσικές εταιρείες οι οποίες δεν έχουν ακόμη μπορέσει να τις εκμεταλλευτούν.

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων που διεξήχθησαν πριν από την τουρκική επιχείρηση "Πηγή Ειρήνης", οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν απαιτήσει την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου της Ροζάβα να γίνει από αμερικανικές ή ισραηλινές εταιρείες.

Ο πόλεμος εναντίον της Συρίας σχεδιάστηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες από του 2003 (Syrian Acountability Act), δηλαδή σε μια εποχή που ο πλούτος του υπεδάφους της ήταν άγνωστος και δεν υπήρχε ανταγωνισμός μεταξύ των καταριανών και ιρανικών αγωγών. Είναι λοιπόν λάθος να πούμε ότι αυτός ο πόλεμος, όπως πολλοί άλλοι, είχε κίνητρο το πετρέλαιο. Ωστόσο, στις αρχές του πολέμου, οι "Φίλοι της Συρίας" έλαβαν γνώση των τρισδιάστατων ερευνών από τη Sagex (που αγοράστηκε από τη Schlumberger). Η Γερμανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έλαβαν τότε την εντολή να διανεμίσουν τις παραχωρήσεις μεταξύ των κρατών που δεσμεύονταν να πολεμήσουν κατά της Συρίας. Παραμένει ασφαλώς να δούμε αν οι πληροφορίες αυτής της εξερεύνησης είναι ακριβείς. Αν ναι, η Συρία διαθέτει απόθεμα φυσικού αερίου παρόμοιο με εκείνο του Κατάρ, γεγονός το οποίο είναι πιθανό να προκαλέσει προβλήματα με τους δύο συμμάχους της Δαμασκού και κύριους παραγωγούς φυσικού αερίου: τη Ρωσία και το Ιράν.

Μετάφραση
Κριστιάν Άκκυριά