La Summitul de la Londra, cele 29 de țări ale NATO s-au angajat să "asigure securitatea comunicațiilor noastre, inclusiv a tehnologiei 5G". De ce această tehnologie de generația a cincea de transmisie mobilă este atât de importantă pentru NATO?

Deși tehnologiile anterioare au fost destinate fabricării de “smartphone-uri” din ce în ce mai avansate, tehnologia 5G a fost concepută nu numai pentru a-și îmbunătăți performanța, ci în special pentru a conecta sistemele digitale care au nevoie de cantități mari de date pentru a funcționa în mod automat. Cele mai importante aplicatii ale tehnologiei 5G vor fi efectuate, nu în domeniul civil, ci in domeniul militar.

Care sunt posibilitățile oferite de această nouă tehnologie, le explică raportul Defense Applications of 5G Network Technology, publicat de Defense Science Board, o comisie federală care oferă asistență științifică Pentagonului:

 "Tehnologia 5G emergentă, disponibilă din punct de vedere comercial, oferă Departamentului Apărării, oportunitatea de a folosi la costuri reduse, beneficiile acestui sistem pentru propriile nevoi operaționale". Cu alte cuvinte, rețeaua comercială 5G, construită de companii private, va fi folosită de Fortele Armate ale SUA, cu o cheltuială mult mai mică decât ceea ce ar fi necesar, dacă rețeaua ar fi fost construită doar în scopuri militare.

 Experții militari prevăd că 5G va juca un rol decisiv în utilizarea armelor hypersonice: rachete, de asemenea armate cu focoase nucleare, care călătoresc la viteze superioare decît Mach 5 (de 5 ori viteza sunetului). Pentru a le ghida în traiectorii variabile, schimbând cursul într-o fracțiune de secundă pentru a scăpa de rachetele interceptoare, este necesar să colectăm, să procesăm și să transmitem cantități uriașe de date foarte repede. Același lucru este necesar pentru a activa apărarea în caz de atac cu aceste arme: dacă nu există timp pentru a lua o decizie, singura posibilitate este să se bazeze pe sistemele automate 5G.

Noua tehnologie va juca, de asemenea, un rol-cheie în battle network (rețeaua de luptă). Fiind capabila să conecteze, simultan, într-o zonă circumscrisa, milioane de receptoare și transmisoare, ea va permite departamentelor, și celor militare individual, sa transmita reciproc și practic în timp real, hărți, fotografii și altele informații asupra operațiunii în curs.

 Extrem de importanta, va fi 5G pentru serviciile secrete și forțele speciale. Ea va face posíbil ca sistemele de control și de spionaj, sa fie mult mai eficiente decât cele actuale.

 Va mari mortalitatea dronurilor asasine și al roboților de război, dîndu-le capacitatea de a identifica, urmări și ataca anumite persoane, pe baza recunoașterii faciale și a altor caracteristici.

Rețeaua 5G, fiind un instrument de război de tehnologie superioara, se va transforma de asemenea, automat într-o țintă a atacurilor cibernetice și a acțiunilor de război, efectuate cu armele noii generații. În afară de Statele Unite, această tehnologie este dezvoltata de China și alte țări. Prin urmare, disputa internațională asupra lui 5G nu este doar comercială.

Implicațiile militare ale lui 5G sunt aproape complet ignorate deoarece, chiar și criticii acestei tehnologii, inclusiv diferiti oameni de știință, își concentrează atenția în efectele nocive asupra sănătății și asupra mediului, datorită expunerii la câmpuri electromagnetice de joasă frecvență. Acest angajament, de cea mai mare importanță, care ar trebui, prin urmare, să fie combinat cu utilizarea militară a acestei tehnologii, finanțata indirect de utilizatorii obișnuiți.

Una dintre principalele atractii, care va favoriza răspândirea de “smartphone-uri” 5G, va fi aceea de a putea participa, platind un abonament, în jocuri de război de un realism impresionant, în transmisie continuă (în streaming), cu jucători din întreaga lume. În acest fel, și fără să-și dea seama, jucătorii vor finanța pregătirea războiului - al războiului real.

Traducere
Light Journalist
Sursa
Il Manifesto (Italia)

titre documents joints


Defense Applications of 5G Network Technology (summary)

Defense Science Board, August 2019


(PDF - 1.1 Mio)