În timpul discursului său, ținut în fața parlamentarilor partidului său pe 5 Februarie 2020, Președintele Recep Tayyip Erdoğan a desemnat sub expresia "elemente prietenoase", membrii milițiilor turkmene care formează "Armata Națională a Siriei" (Jaych al-Watani as-Suri) și cei ai Al-Qaeda care s-au aliat cu grupurile locale pentru a forma Organizația de Eliberare a Levantului (Hayat Tahrir al-Cham).

În principiu, nu se revendică niciodată o legătură de autoritate asupra reprezentanților săi, astfel încât să nu fie nevoie să se asume responsabilitatea pentru acțiunile lor. Dar, Hayat Tahrir al-Cham a asasinat patru ofițeri ai FSB-ului rus, în Aleppo, pe 1 Februarie.

Apoi, el a revendicat legitimitatea destacamentului militar turc în Siria, în numele acordurilor de la Adana. Acest document, datat din 20 Octombrie 1998, pune capăt războiului turco-sirian anterior. Nu a fost niciodată publicat. Noi publicăm o versiune neconfirmată [1]. Siria renunță sa ajute PKK lui Abdullah Öcalan (care era o organizație pro-sovietică), și autorizează armata turcă să atace artileria kurdă care ar bombarda teritoriul său, penetrând 5 km în interiorul Siriei. Considerînd că actualul PKK/YPG (care a devenit o organizație pro-NATO) dispune de cel mai modern material, Turcia și-a extins, unilateral, dreptul său de urmărire la 30 km, în timpul operațiunii "Fântâna Păcii" (9-22 Octombrie 2019).

Acordurile de la Adana nu au autorizat niciodată instalarea turcă în toată provincia Idleb. Cu toate acestea, acest lucru a fost făcut prin acordurile ruso-turce de la Soci, din 17 Octombrie 2018, care au fost validate de Siria [2]. Cu toate acestea, aceste acorduri prevedeau retragerea tuturor "grupurilor teroriste radicale" (inclusiv Hayat Tahrir al-Cham din zona demilitarizată, înainte de 15 Octombrie 2018. Dar Turcia nu a reușit - la fel ca Statele Unite înaintea ei - să distingă și să separe "radicalii" (jihadiști) de "moderații" (adversarii democrați). În consecință, armata arabă siriană încearcă, de atunci, să elibereze provincia Idleb de ocupația jihadistă.

Invocând acordurile de la Adana în loc de acordurile de la Soci, Turcia recunoaște că nu a reușit să-și îndeplinească obligațiile față de Rusia. Mai ales, ea trezește perioada în care cele două puteri duceau un război secret în contextul Războiului Rece.

De asemenea, în același discurs, Președintele Erdoğan, fluturându-și afilierea la Frăția Fraților Musulmani - matricea jihadiștilor (foto), a continuat să acorde un termen limită Siriei, până la 28 Februarie 2020, pentru a abandona localitățile pe care tocmai le-a eliberat, și să se retragă dincolo de linia de încetare a focului de la Soci.

După-amiaza, un om-bombă al lui Hayat Tahrir al-Cham s-a aruncat în aer într-o clădire care adăpostea forțele ruse. Nu cunoaștem încă rezultatul acestei operațiuni, pe care înțelegem că ar trebui să și-o însușească Turcia.

Este vorba despre o răsturnare completă a situației. Pe 13 Ianuarie 2020, șefii serviciilor secrete turce și siriene s-au întâlnit discret la Moscova pentru a stabili un proces de pace [3]. Dar, imediat, spre surprinderea occidentalilor, care erau convinși de opoziția sirienilor la Damasc, armata arabă siriană a lansat o ofensivă victorioasă în Idleb, eliberând cincisprezece orașe. Statele Unite au sprijinit atunci Turcia, în timp ce se retrăgeau din operațiunile comune cu aliatul său. Turcia a suspendat, pe 19 Ianuarie, transferul a 30.000 de jihadiști de la Idleb (Siria) spre Tripoli (Libia), care începuse la sfârșitul lunii Decembrie. Doar 2.500 au avut timp să migreze.

Primind în această dimineață ambasadorii străini, pentru prezentarea acreditărilor lor, Președintele rus Vladimir Putin i-a avertizat. El a declarat: "Din păcate, Omenirea se află din nou aproape de o linie periculoasă. Conflictele regionale se multiplică, amenințările teroriste și extremiste cresc, sistemul de control al armelor este pe cale de a fi abolit".

Ne îndreptăm, în scurt termen, către un conflict între Turcia, membră a NATO, și Rusia, membră a OTSC/Organizația Tratatului de Securitate Colectivă.

Traducere
Light Journalist

[1The Adana Security Agreement”, Voltaire Network, 20 October 1998.

[3« La Russie propose un accord à la Syrie et à la Turquie », Réseau Voltaire, 14 janvier 2020.