Kart over opprørene de siste fem dager. Orange er statene som har bedt om å få bruke nasjonalgarden.
Kilde New York Times.

De Forente Stater står i flammer etter den tilsynelatende lynsjingen av en svart amerikaner, George Floyd, utført den 25. mai 2020 av den hvite politimannen i Minneapolis, Derek Chauvin.

De trøstende ordene til borgermester Jacob Frey har ikke blitt hørt. Minnesotas guvernør Tim Walz har innkalt nasjonalgarden for å få slutt på opprøret. Men urolighetene har spredt seg til 140 større byer, og 20 andre stater har også innkalt nasjonalgarden.

Disse opprørene er ikke rettet mot rasisme generelt. De er utelukkende rettet mot anti-svart rasisme. De har heller ingenting å gjøre med skillet mellom Demokratisk og Republikansk politikk [1].

Både Minneapolis og Minnesota er Demokratiske. Men de kan være interessante for enhver som er interessert i amerikansk sosiologi.

 Disse hendelsene er ikke ulike opprøret som skjedde i Los Angeles i 1992 som fulgte etter frifinnelsen av en hvit politioffiser som hadde banket opp den svarte Rodney King. Der ble 63 mennesker drept, 2383 mennesker skadet, og mer enn 12 000 arrestert. 3767 bygninger ble satt fyr på, og skadene etter opptøyene beløp seg til mer enn 1 milliard dollar [2].
 Men i den nåværende situasjonen er det svarte og noen hvite som eksklusivt er i konflikt med Hvit Makt - i motsetning til situasjonen 28 år tidligere, da konflikten også besto av svarte mot det koreanske samfunnet [3]. Nå sprer det seg ut over hele landet i stedet for kun å begrense seg til åstedet for forbrytelsen. Denne utvidelsen bringer USA tilbake til 1960-tallet (Kennedy - Johnson-tiden) da nasjonalgarden måtte utplasseres i flere segregerte stater for å tillate svarte elever å få gå på offentlige skoler.

De 11 rivaliserende kulturelle samfunnene som utgjør USAs område i dag.
Kilde: Colin Woodard.

De Forente Stater har ennå ikke greidd å fordøye sin slave-fortid. Men, selv om det kan se slik ut, truer ikke konflikten landets integritet.

Men i de siste få tiår har USA befolkning flyttet mye mer rundt omkring, slik at de har gruppert seg etter kulturell tilhørighet i 11 forskjellige samfunn.

De svarte har ikke med vilje dannet et geografisk område som de vil kontrollere, men de har vært gjennom en «Ny stor migrasjon», for det meste mot «deep South» (med sine kastesystemer og kamp mot føderalstaten.)

Men de er også til stede i The Midlands (som er mer mangfoldige og middelklasse-orienterte) [4].

Ifølge forskjellige politikilder blander nå såkalte anti-fascistiske grupper seg med de nåværende opprørene over hele landet. Selv om det ikke er kjent sikkert hvem som finansierer disse bevegelsene, kan det være nærliggende å tenke på konspirasjoner tre år tidligere som ble fordømt av FBI, og som avdekket lenker mellom USAs anarkist-sirkler og jihadister fra Midt-Østen [5].

Dersom denne informasjonen er sann ville vi ikke ha sett dem sammen med disse opptøyene men som separate grupper fra USAs «deep states», mot president Trump [6].

Trump har gjort kjent at han vil komme til å fordømme dem.

I alle fall vil det bare gå galt for framtiden i USA dersom andre samfunn også blander seg inn i dansen. Spesielt med meksikanerne, hvis aztekiske kultur er svært voldelig.

Fristelsen til separatisme er spesielt sterk i Texas [7] og i California, de eneste føderale statene som har presentert seg som republikker.

I 1998 spådde professor Igor Panarin, som da var direktør for KGB, at De Forente Stater ikke ville overleve USSR lenge. Basert på analyser av regionale kulturelle forskjeller som begynte å komme til syne, forutså han en slik oppløsning av de føderale statene.

Denne prosessen ble avbrutt av angrepet 9/11 og planene til presidentene Bush jr. og Obama.

Men de ble gjenopptatt i Obamas andre periode, De brakt Donald Trump til makten, og nå ser det uunngåelig ut.

Oversettelse
Ingunn Kvil Gamst
Derimot.no

[1Resultata og utsiktene til Donald Trump”, av Thierry Meyssan, Oversettelse Monica Sortland, Voltaire Network, 17 décembre 2017.

[2Screening the Los Angeles ’Riots’: Race, Seeing, and Resistance, Darnell M. Hunt, Cambridge University press (1996); Official Negligence : How Rodney King and the Riots Changed Los Angeles and the LAPD, Lou Cannon, Random House (2016).

[3Blue Dreams: Korean Americans and the Los Angeles Riots, Nancy Abelmann & John Lie (1997).

[4American Nations. A history of the 11 rival regional cultures of North America, Colin Woodard, Viking (2011).

[5Plot between US Anarchists/Al-Qaeda/Daesh uncovered by the FBI”, Translation Anoosha Boralessa, Voltaire Network, 31 October 2017.

[6NATOs anarkistiske brigadar”, av Thierry Meyssan, Oversettelse Monica Sortland, Voltaire Network, 18 septembre 2017.