Ο Οργανισμός της Συνθήκης του Βόρειου Ατλαντικού προκηρύσσει πρόσκληση υποβολής προσφορών προς όλες τις ΜΚΟ, πανεπιστήμια, δημόσιες ή ιδιωτικές δεξαμενές σκέψης στα κράτη μέλη του.

Πρόκειται επίσημα για τη δημιουργία εργαλείων που αυξάνουν την ανθεκτικότητα των πληθυσμών στην παραπληροφόρηση του «εχθρού» (καταλάβετε «της Ρωσίας»). Ωστόσο, το πρόβλημα είναι ότι για να πολεμήσουμε την προπαγάνδα, πρέπει να πολεμήσουμε ενάντια σε όλες τις προπαγάνδες, συμπεριλαμβανομένης αυτής του ΝΑΤΟ.

Στην πράξη, λοιπόν, θα πρόκειται μόνο για τη δημιουργία εργαλείων για τη δυσφήμιση των απαντήσεων στην προπαγάνδα του ΝΑΤΟ: για παράδειγμα σχετικά με την πτήση MH17, τη δηλητηρίαση του Σεργκέι Σκριπάλ ή του Αλεξέι Ναβάλι.

Γνωρίζουμε από της Αρχαιότητας ότι η προπαγάνδα είναι όσο πιο πειστική όσο δεν έρχεται σε αντίθεση με αντίθετα επιχειρήματα. Εδώ και ένας αιώνας, οι ειδικοί αναρωτούνται πώς να δημιουργήσουν μια κατάσταση όπου θα υπήρχε μόνο μια δίοδος πληροφοριών. Ορισμένοι ισχυρίστηκαν ότι έπρεπε να επαναληφθεί το μήνυμα μέχρι κορεσμού έτσι ώστε να πνιγεί η αντίφαση. Άλλοι ότι έπρεπε να επιλέγονται οι συμμετέχοντες στις συζητήσεις. Το ΝΑΤΟ επιχειρεί να δοκιμάσει έναν τρίτο δρόμο στην εποχή των κοινωνικών δικτύων: να δημιουργήσει μια συναίνεση που θα μεταφέρει το μήνυμα και να δυσφημίσει τις πνευματικές ικανότητες εκείνων που του αντιτίθενται.

Μετάφραση
Κριστιάν Άκκυριά

titre documents joints


Call for proposals

Nato, October 15, 2020


(PDF - 470.6 kio)