Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ έδωσε συνέντευξη στις 22 Οκτωβρίου 2020 στην ιαπωνική εφημερίδα Nikkei. Κατά τη διάρκεια αυτής της συνέντευξης, εξήγησε ότι οι Αζερμπαϊτζάνοι σεβάστηκαν πάντα τους Αρμένιους, αλλά αντίθετα, οι τελευταίοι είχαν διαπράξει γενοκτονία εναντίον τους (sic)

Μιλώντας για το δικαίωμα αυτοδιάθεσης του αρμενικού πληθυσμού του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, όπως ορίζεται από τις αρχές της Μαδρίτης, η εφημερίδα τον ρώτησε εάν ενέκρινε την αρχή ενός δημοψηφίσματος. Εδώ είναι η απάντησή του:

« Όχι φυσικά όχι. Δεν θα υπάρξει δημοψήφισμα στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, δεν θα συμφωνήσουμε ποτέ σε αυτό. Δεν είχαμε συμφωνήσει σε αυτό κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, και τώρα, που έχουμε ανακτήσει μεγάλο μέρος της επικράτειας, είναι εκτός συζήτησης. Όσον αφορά την αυτοδιάθεση, ο αρμενικός λαός έχει ήδη αυτοδιατεθεί. Έχουν ένα ανεξάρτητο αρμενικό κράτος. Φανταστείτε τι θα συμβεί αν οι Αρμένιοι αποφασίσουν για αυτοδιάθεση οπουδήποτε ζουν. Πόσες μικρές Αρμενίες θα υπάρχουν στον κόσμο; Είναι μια αντιπαραγωγική προσέγγιση. Η αυτοδιάθεση αποτελεί σημαντικό παράγοντα στο διεθνές δίκαιο. Δεν πρέπει όμως να παραβιάζει την εδαφική ακεραιότητα του Αζερμπαϊτζάν. Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι αυτοδιάθεσης. Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι κοινοτήτων. Και θα μπορούσαν να είναι πολιτιστική αυτονομία για παράδειγμα. Βλέπουμε αυτά τα παραδείγματα στις ανεπτυγμένες χώρες της Ευρώπης. Όπου υπάρχουν ορισμένα δικαιώματα για ορισμένους πολίτες στους δήμους τους, στις κοινότητές τους, όπως φυσικά σε οποιοδήποτε μέρος του Αζερμπαϊτζάν, οι Αρμένιοι που ζουν στο Αζερμπαϊτζάν μπορούν να έχουν αυτήν τη μορφή επικοινωνίας. Αλλά δεν θα επιτρέψουμε ποτέ τη δημιουργία του δεύτερου αρμενικού κράτους στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν. Με τίποτα. Με άλλα λόγια, δεν θα υπάρξει ποτέ δημοψήφισμα! ».

Μετάφραση
Κριστιάν Άκκυριά