Ο Joseph Kechchian, διάσημος Αμερικανός πολιτικολόγος επιστήμονας που εργάζεται για τη Σαουδική Αραβία, παρουσίασε, σε άρθρο που δημοσίευσε η Foreign Policy , ένα σχέδιο για τη διχοτόμηση του Λιβάνου [1]. Η συλλογιστική του βασίζεται στην ιστορική παρατήρηση της αποτυχίας του ομολογιακού συστήματος (ή μάλλον «συνεταιριστικού» σύμφωνα με την ορολογία του Arend Lijphart).
Ωστόσο, δεν προτείνει χάρτες, απλώς την ιδέα του διαχωρισμού των Σιίτων από τους άλλους Λιβανέζους και την ίδρυση ομοσπονδίας.

Ωστόσο, εδώ και μήνες, οι διαπραγματεύσεις με επικεφαλής την Πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στη Βηρυτό, Dorothy Shea, επικεντρώθηκαν κυρίως σε δύο θέματα: την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου στη Μεσόγειο και το τραπεζικό σύστημα. Αυτά τα δύο θέματα συνδέονται. Τέλος, ο διάσημος Ρεπουμπλικανός της Νότιας Καρολίνας, Τζο Γουίλσον, κατέθεσε νομοσχέδιο στο Κογκρέσο για την «Επιβολή ορισμένων μέτρων κατά των περιοχών που κυριαρχεί η Χεζμπολάχ στο Λίβανο και τη Λατινική Αμερική και επιβολή κυρώσεων εναντίον ανώτερων ξένων πολιτικών στο Λίβανο, τη Βενεζουέλα, την Κούβα και τη Νικαράγουα που υποστηρίζουν τη Χεζμπολάχ».(HR 8445).

Επισημαίνοντας τη χρήση από τις Ηνωμένες Πολιτείες μιας νέας έκφρασης: "τράπεζες ευνοϊκές για τη Χεζμπολάχ", η λιβανική εφημερίδα Al-Akhbar (εγγύς της Αντίστασης) κάνει την υπόθεση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες διερευνούν τη δυνατότητα κλεισίματος όλων των τραπεζών στο νότιο Λίβανο, να διαπραγματευτούν με τη σιιτική κοινότητα για μια ποσόστωση στα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες στη Μεσόγειο, και να προετοιμάσουν τη διχοτόμηση της χώρας.

Αυτή η υπόθεση φαίνεται να επιβεβαιώνεται από τη στάση της Γαλλίας, η οποία φαίνεται να ενεργεί για την ίδια ομάδα των ΗΠΑ.

Μετάφραση
Κριστιάν Άκκυριά

[1Is the Only Solution to Lebanon’s Woes”, by Joseph Kechchian, Foreign Policy, September 2020. Video : “The Issue of Partition with Joseph Kéchichian”, The Beirut Bayan, September 29, 2020.