Το Αζερμπαϊτζάν βασίζεται στα μέλη των μυστικών υπηρεσιών του ΝΑΤΟ του παλιού Σύμφωνου της Βαρσοβίας για να κινητοποιήσει τον διεθνή Τύπο εναντίον των Αρμενίων.

Το Διεθνές Κέντρο Nizami Ganjavi, που πήρε το όνομά του από έναν διάσημο Πέρση ποιητή του 12ου αιώνα, ιδρύθηκε στο Μπακού στις 30 Σεπτεμβρίου 2012. Το διοικητικό του συμβούλιο περιλαμβάνει πολλές πολιτικές προσωπικότητες από τον Καύκασο, τα Βαλκάνια, την Ανατολική Ευρώπη και τις Βαλτικές χώρες. Το Κέντρο συγχρηματοδοτείται από το Αζερμπαϊτζάν και την εταιρεία Exxon-Mobil.

Στο περιοδικό του Κέντρου Ganjavi με ημερομηνία Απριλίου 2020, ο Robert Cekuta, πρώην Πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στο Μπακού (2015-18) ανακοίνωνε ότι ήρθε η ώρα για την Ουάσινγκτον να εμπλακεί στο Καραμπάχ [1].

Από της έναρξης του πολέμου ενάντια στο Αρτσάχ, το Διεθνές Κέντρο Nizami Ganjavi, υπό τη συμπροεδρία του Αιγυπτιακού Ismail Serageldin και της Λετονάς Vaira Vīķe-Freiberga, αύξησε τον αριθμό των συνεντεύξεων και των ανοιχτών φόρουμ των μελών του στον διεθνή Τύπο προς όφελος του Αζερμπαϊτζάν.

Αυτό το ισχυρό λόμπι μαρτυρεί ότι το ΝΑΤΟ υποστηρίζει στα παρασκήνια τον «Λαό με τα δύο Κράτη» (Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν).

Μετάφραση
Κριστιάν Άκκυριά

[1“Time for more active U.S. engagement on Nagorno-Karabagh”, Robert Cekuta, Global Policy Analysis, April 2020.