Η Εθνική Συνέλευση του Αρτσάχ ενέκρινε πρόταση στις 11 Οκτωβρίου 2020, σχετικά με την άφιξη τζιχαντιστών από τη Συρία, το Ιράκ και τη Λιβύη στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Προτείνει στην Αρμενία, το Ιράν και τη Ρωσία να δημιουργήσουν ένα κοινό αντιτρομοκρατικό σώμα.

Η εμπειρία έχει δείξει ότι όταν ο τζιχαντισμός εξαπλωθεί σε μια γεωγραφική περιοχή, δεν αρκεί πλέον να σκοτώνεις όσους το ασκούν για να αποκατασταθεί η ειρήνη. Ο τζιχαντισμός δεν είναι μόνο μια στρατιωτική μορφή μάχης, αλλά είναι και μια ιδεολογία για την οποία είναι πεπεισμένοι οι μαχητές του. Μολύνει κάθε πληθυσμό στον οποίο εξάγεται. Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Δυτικοί Ευρωπαίοι γενικά, τα οποία δημιούργησαν αυτό το κίνημα στη Μέση Ανατολή, το βίωσαν σκληρά όταν πίστευαν ότι μπορούσαν να φιλοξενήσουν τους «τζιχαντιστές» τους.

Από την έναρξη του πολέμου εναντίον του Αρτάχ, τουλάχιστον χίλιοι τζιχαντιστές έχουν μεταφερθεί από την Τουρκία στο θέατρο επιχειρήσεων. Αρκετές δεκάδες έχουν ήδη πεθάνει, όπως επιβεβαιώνουν οι ειδικοί ιστότοποι. Ο θάνατός τους δεν θα σώσει την ειρήνη. Τώρα αυτή η ασθένεια κινδυνεύει να μολύνει την Αρμενία, το Ιράν και τη Ρωσία.

Μετάφραση
Κριστιάν Άκκυριά