Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας υιοθέτησε σταδιακά το καπιταλιστικό σύστημα. Το Κομμουνιστικό Κόμμα που την κυβερνά έχει αλλάξει την ιδεολογία του, εγκαταλείποντας τον κολεκτιβισμό για να αφιερωθεί τόσο στην υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων όσο και στην οικονομική ανάπτυξη.

Γράφοντας την «Γνώμη του σχετικά με την Ενίσχυση της Εργασίας του Ενωμένου Μετώπου για την Ιδιωτική Οικονομία σε μια Νέα Εποχή», ο πρόεδρος Xi Jinping προσπαθεί να συνδέσει αυτούς τους δύο στόχους. Στη συνέχεια αυτού που οραματίστηκε στο 19ο Συνέδριο (2017), ένα νέο σώμα, το Ενωμένο Μέτωπο, έχει επιφορτιστεί με τη διασφάλιση ότι η επιδίωξη του κέρδους δεν θα έρχεται σε αντίθεση με τα εθνικά συμφέροντα. Γι ’αυτό, τοποθέτησε έναν εκπρόσωπο του Κόμματος στο διοικητικό συμβούλιο κάθε εταιρείας.

Αυτή η εξέλιξη, την οποία οι Δυτικοί παρερμηνεύουν ως κομμουνιστική ιδιοτροπία, δεν είναι παρά μόνο η κινεζική εκδοχή του «οικονομικού πατριωτισμού».

Η κινεζική οικονομία αρχίζει να αντιμετωπίζει μετεγκαταστάσεις προς το Βιετνάμ, την Ινδία και άλλες ασιατικές χώρες, ένα φαινόμενο που είχε προβλέψει ο Karl Marx και το οποίο κατέστρεψε μέρος των δυτικών μεσαίων τάξεων τα τελευταία τριάντα χρόνια. Το Κομμουνιστικό Κόμμα δεν σκοπεύει να χάσει με τη σειρά του τις τεράστιες προόδους που έχει σημειώσει η χώρα του.

Μετάφραση
Κριστιάν Άκκυριά