Οι ανακριτές δικαστές Aude Buresi και Marc Sommerer, που ανέλαβαν τη διαδοχή του δικαστή Serge Tournaire στην έρευνα για τη χρηματοδότηση της εκλογικής εκστρατείας του Nicolas Sarkozy, τον εξέτασαν για τέταρτη φορά, στις 16 Οκτωβρίου 2020.

Το 2011, μετά την ανατροπή των αρχών της Λιβυκής Αραβικής Τζαμαχιρίας και την κατοχή της χώρας από το ΝΑΤΟ, ο Τιερί Μεϊσάν είχε αναφέρει ότι είχε οργανώσει στην Τρίπολη, στο κόρφο της κυβέρνησης, ένα πυρήνα για τη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων για διάφορες υπεξαιρέσεις από Γάλλους πολιτικούς στην Αίγυπτο, την Τυνησία και τη Λιβύη.

Για τον Τιερί Μεϊσάν, ο Nicolas Sarkozy σίγουρα διέπραξε σοβαρά ποινικά αδικήματα, αλλά δεν επιτρέπεται να του επιβληθεί ποινή, μόνο σε εκείνον, και να μην διωχθεί η αντίπαλός του, Ségolène Royal, της οποίας η εκστρατεία χρηματοδοτήθηκε επίσης από τη Λιβύη. Είτε η δικαιοσύνη είναι η ίδια για όλους, είτε είναι ένα πολιτικό εργαλείο. Τέλος, χρειάζεται να γίνει μια πραγματική συζήτηση προβληματισμού σχετικά με τη χρηματοδότηση των πολιτικών εκστρατειών, οι οποίες, παρά το νέο νομοθετικό οπλοστάσιο, εξακολουθούν να χρειάζονται χρήματα από το εξωτερικό.

Αυτή η υπόθεση δεν πρέπει να εκληφθεί ως απόπειρα διαφθοράς από τη Λιβύη (η οποία είναι επίσης), αλλά πάνω από όλα ως απορρύθμιση του γαλλικού δημοκρατικού συστήματος το οποίο πρέπει επιτακτικά να εκκαθαριστεί.

Μετάφραση
Κριστιάν Άκκυριά