Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άνοιξε, στις 26 Οκτωβρίου 2020, τους εορτασμούς για τη γέννηση του Προφήτη Μωάμεθ [1]. Με την ευκαιρία αυτή, έδωσε μια λυρική ομιλία που περιγράφει τα δεινά που υπέστησαν οι Μουσουλμάνοι σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα στην Ευρώπη: ένας κόσμος όπου οι φρικαλεότητες, ο τρόμος και τα βασανιστήρια χρησιμοποιούνται για να αναγκάσουν τους Μουσουλμάνους να αρνηθούν την πίστη τους, ένας κόσμος όπου 1 εκατομμύριο εξοντωθήκαν και όπου 12 εκατομμύρια διώχθηκαν από τα σπίτια τους, αναγκασμένοι να διαφύγουν ή να πεθάνουν.

Όρισε τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ως ηγέτη αυτής της εκστρατείας μίσους κατά του Ισλάμ. Ικέτευσε τους Ευρωπαίους να μάθουν τα μαθήματα από τη γενοκτονία των Εβραίων που διέπραξαν κατά τον Β ’Παγκόσμιο Πόλεμο και να μην επαναλάβουν το ίδιο έγκλημα εναντίον των Μουσουλμάνων. Υπενθύμισε τη σφαγή που διαπράχθηκε από τον Anders Behring Breivik (2011) στη Νορβηγία ως το σύμβολο του τι μπορούν να κάνουν οι Ευρωπαίοι.

Τελείωσε δηλώνοντας: « Πιστεύω ότι μεγάλες ευθύνες εμπίπτουν ιδίως στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην καταπολέμηση της απειλής της ρατσιστικής τρομοκρατίας. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν μπορεί πλέον να αγνοήσει την ισλαμοφοβία. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο σχολιάζει τη χώρα μας για κάθε ζήτημα, δεν μπορεί να παραγκωνίσει αυτό το ζήτημα παίζοντας τη στρουθοκάμηλο. Οι συνετοί, ηθικοί και συνειδητοί ηγέτες της Ευρώπης θα έπρεπε να καταρρεύσουν τα τείχη του φόβου και να αρχίσουν να μιλούν για εχθρότητα έναντι στο Ισλάμ και τους Μουσουλμάνους. Οι ακροδεξιές ιδέες δεν θα έπρεπε να επιτρέπονται να συλλάβουν την κυρίαρχη πολιτική της Ευρώπης. Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί θα έπρεπε αμέσως να πουν "Όχι" στην εκστρατεία μίσους που ηγείται ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν. Αν και ο Μακρόν δεν του αρέσει, Θα ήθελα να επαναλάβω τώρα την κλήση που έκανα τις προάλλες. Ο ρατσισμός και η ισλαμοφοβία είναι ψυχώσεις που καταστρέφουν τις ψυχικές ικανότητες και τη συνείδηση ενός ατόμου, ανεξάρτητα από τη δουλειά και τη θέση του. Αυτό το πρόβλημα δεν μπορεί να ξεπεραστεί με την άρνηση του ή ενεργώντας σαν να μην υπάρχει. Κάθε πολιτικός που σκέφτεται το μέλλον της χώρας του και των πολιτών του πρέπει να το αποδεχτεί και να το αντιμετωπίσει και να αναζητήσει τρόπους επίλυσης του προβλήματος ».

Αυτή η ομιλία έγινε ενώ ο πρόεδρος Ερντογάν ανακοίνωνε τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου 2015 στη Γαλλία (το Μπατακλάν), και μετά το κόμμα του, το ΑΚΡ, ενθουσιάστηκε δυνατά, ενώ η Τουρκία εξακολουθεί να αρνείται τη γενοκτονία των Αρμενίων και επιβλέπει την προετοιμασία της επέκτασής της στο Αζερμπαϊτζάν.

Ο πρόεδρος Ερντογάν έδωσε μόνο τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα (1995) ως παράδειγμα αντι-μουσουλμανικών φρικαλεοτήτων στην Ευρώπη. Δεν εξήγησε τις "φρικαλεότητες, τον τρόμο και τα βασανιστήρια" των οποίων φέρεται να είναι θύματα οι μουσουλμάνοι σήμερα στην Ευρώπη.

Το απόσπασμα για την «ψύχωση», την οποία θα μπορούσε να έχει ο πρόεδρος Μακρόν, αναφέρεται σε μια συνέντευξη όπου ο πρόεδρος Ερντογάν τον είχε συμβουλεύσει να πάει για θεραπεία. Προκάλεσε την ανάκληση του Γάλλου πρέσβη στην Άγκυρα.

Μετάφραση
Κριστιάν Άκκυριά

[1Η γέννηση του Προφήτη είναι μια μη-κανονική γιορτή. Ακολουθείται σε ορισμένα μουσουλμανικά κράτη και απαγορεύεται σε άλλα. Η Σαουδική Αραβία κατέστρεψε το σπίτι όπου γεννήθηκε ο Προφήτης το 2014 για να εμποδίσει τους ειδωλολάτρες να την γιορτάσουν.