Ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας και πρώην πρόεδρος του ΑΚΡ, Αχμέτ Νταβούτογλου, συγκέντρωσε τα στελέχη του νέου πολιτικού κόμματος του (το «Κόμμα του Μέλλοντος») και ζήτησε νέες εκλογές.

Κατά την ομιλία του, την 1η Νοεμβρίου 2020, κατήγγειλε την οπισθοδρόμηση της Τουρκίας σε μια μορφή «φατριαστικού κράτους» που χαρακτηρίζεται από την «απουσία επιλογής». Κατήγγειλε τη «κουλτούρα του δεσποτισμού» που ενσταλάζει στη χώρα ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πάνω απ ’όλα, δήλωσε ότι ο Ερντογάν είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που πρέπει να αντιμετωπίσει η Ευρώπη, χειρότερος από την Covid-19.

Ο καθηγητής Davutoğlu είναι ειδικός στις διεθνείς σχέσεις. Στο βιβλίο του Stratejik derinlik: Türkiye’nin uluslararası konumu (Στρατηγικό βάθος: η διεθνής θέση της Τουρκίας), περιγράφει μια φάση σταθεροποίησης ("μηδενικά προβλήματα με τους γείτονές της") ακολουθούμενη από μια νεο-οθωμανική πολιτική στο σύνολό του μουσουλμανικού κόσμου, ένα πρόγραμμα που οδήγησε ο ίδιος από το 2001 έως το 2016. Έχοντας περάσει στην αντιπολίτευση, καταδίκασε καταρχάς τη λατρεία της προσωπικότητας του προέδρου Ερντογάν και σήμερα την διεκδίκηση του να αναγνωριστεί, το 2023, ως νέος χαλίφης του Ισλάμ.

Μετάφραση
Κριστιάν Άκκυριά