Οι συμπρόεδροι συναντήθηκαν στις 24 Οκτωβρίου στην Ουάσινγκτον με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αρμενίας Ζοχράμπ Μνατσακανάν αθώς και με τον Υπουργό Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν Jeyhun Bayramov και συμμετείχαν σε κοινή συνάντηση μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών και του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Stephen Biegun. Ο προσωπικός εκπρόσωπος της τρέχουσας Προεδρίας του ΟΑΣΕ, Andrzej Kasprzyk, συμμετείχε επίσης σε αυτές τις συναντήσεις.

Οι συμπρόεδροι κάλεσαν τα δυο μέρη να λάβουν άμεσα μέτρα για την εφαρμογή όλων των πτυχών του κοινού ανακοινωθέντος της Μόσχας στις 10 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν και επιβεβαιώθηκαν στις 18 Οκτωβρίου στο Παρίσι. Οι Συμπρόεδροι υπενθύμισαν επίσης στα Μέρη το κοινό ανακοινωθέν της 1ης Οκτωβρίου από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς και το κοινό ανακοινωθέν της 5ης Οκτωβρίου από τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Michael R. Pompeo, τον Υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, Jean-Yves Le Drian, και τον Ρώσος υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, που καλεί τα μέρη να σταματήσουν αμέσως τις συγκρούσεις και να επανακινήσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για τη λύση της σύγκρουσης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ υπό την αιγίδα της Ομάδας του Μινσκ.

Σε εντατικές συζητήσεις, οι Συμπρόεδροι και οι Υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν την άμεση υλοποίηση της ανθρωπιστικής κατάπαυσης του πυρός, τις πιθανές παραμέτρους για την επαλήθευσή της και συμμετείχαν σε συζήτηση για τα ουσιαστικά στοιχεία μιας ολοκληρωμένης λύσης, σύμφωνα με το κοινό δελτίο τύπου της 10ης Οκτωβρίου. Οι συμπρόεδροι και οι υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν να συναντηθούν ξανά στη Γενεύη στις 29 Οκτωβρίου για να συζητήσουν, να καταλήξουν σε συμφωνία και να ξεκινήσουν την εφαρμογή, βάσει χρονοδιαγράμματος που θα συμφωνηθεί, για όλα τα στάδια απαραίτητα για την επίτευξη μιας ειρηνικής διευθέτησης της σύγκρουσης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ σύμφωνα με τις βασικές αρχές που έγιναν αποδεκτές από τους ηγέτες του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας.

Μετάφραση
Κριστιάν Άκκυριά