I tre år nå har Shayetet 13 (Flåte 13), en topp hemmelig israelsk spesialenhet, utført sabotasjeoppdrag mot iranske skip på vei til Syria.

I hovedsak bruker de landminer festet til båtene, men de bruker også taktiske atomvåpen, slik de senere brukte for å ødelegge havnen i Beirut.

I utgangspunktet var hensikten å senke de tunge våpnene før de nådde det libanesiske Hizbollah via Syria. Så trappet de opp og begynte å senke iranske tankskip som skulle skaffe drivstoff til den syriske befolkningen.

Iranske tap er beregnet til bortimot i milliard dollar.

Men for to måneder siden begynte Iran med gjengjeldelse mot israelske skip i Gulfen. Denne sjøkrigen som allerede har ødelagt eller senket mer enn tyve skip, er blitt forbigått i taushet av begge sider. Heller ikke internasjonale medier har rapportert om oljesøl langs den syriske kysten på grunn av dette.

I en kommentar til sabotasje mot en iransk oljetanker utenfor Eritrea den 6. april 2021, sier den israelske forsvarsministeren general Benny Ganz:

«Å bedrive forsvar er ikke nok, vi må gå offensivt ut med våre oppdrag, og vi vil gjøre det beste vi kan».

Men hvordan i all verden kan det faktum av syrerne kan fylle bensin på bilene sine utgjøre en trussel mot Israels sikkerhet?


 “Israel Hits Syria-Bound Iranian Oil”, by Godon Lubold, Benoit Faucon & Felicia Scwartz, Wall Street Journal, March 12, 2021.
 "La bataille navale s’intensifie entre Israël et l’Iran", Marc Henry, Le Figaro, 8 avril 2021.

Oversettelse
Ingunn Kvil Gamst
Derimot.no