Οι διαπραγματεύσεις Ρωσίας-ΗΠΑ στη Γενεύη ναυάγησαν. Η διαπραγματεύτρια των ΗΠΑ Γουέντι Σέρμαν, υφυπουργός Εξωτερικών, δεν είχε την εξουσιοδότηση του πρόεδρου Μπάιντεν παρά μόνο να συζητήσει την ανάπτυξη των αμερικανικών πυραύλων στην Ουκρανία και των ρωσικών στρατευμάτων στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα, τίποτα άλλο.

Η Ρωσία είχε στείλει τον υφυπουργό Εξωτερικών της, Σεργκέι Ριαμπκόφ, για να συζητήσει την πρόταση για Sυνθήκη που θα εγγυάται την ειρήνη [1] που δημοσιεύθηκε από τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Πρόκειται για την επιβεβαίωση τόσο του σεβασμού του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών όσο και του σεβασμού του λόγου που δόθηκε, γεγονός που συνεπάγεται, μεταξύ άλλων, τη μετατροπή του ΝΑΤΟ ή τη διάλυσή του [2].

Ταυτόχρονα στην Ουάσιγκτον, η Βουλή των Αντιπροσώπων συζητούσε για ένα νομοσχέδιο που εγγυάται την αυτονομία της Ουκρανίας ενισχύοντας την Άμυνα της (Guaranteeing Ukrainian Autonomy by Reinforcing its Defense Act — GUARD). Αυτό περιλαμβάνει την εκ νέου επιβολή κυρώσεων σε γερμανικές εταιρείες που συμμετέχουν στο έργο Nord Stream 2, την επιπλέον ενίσχυση του ουκρανικού στρατού ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων και την έγγραφή του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στον κατάλογο των υποστηρικτών της τρομοκρατίας. Στη Γερουσία, συζητήθηκε ένα άλλο κείμενο που αποσκοπούσε στην διακήρυξη του δικαιώματος του ΝΑΤΟ να επεκτείνεται επ ’ αόριστον.

Μετάφραση
Κριστιάν Άκκυριά