Op 10 januari 2022 besloot de ECOWAS (Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten) haar grenzen met Mali te sluiten en haar tegoeden bij de Centrale Bank van West-Afrikaanse Staten (BCEAO) te bevriezen als sanctie tegen de overgangsregering, die aankondigde de komende vier jaar geen verkiezingen te zullen houden.

Mali reageerde door zijn grenzen te sluiten voor allen die de ECOWAS-sancties steunen, met uitzondering van Guinee.

Omdat Frankrijk de ECOWAS-sancties steunde, zegde Mali de militaire overeenkomsten met betrekking tot de Barkhane-troepenmacht op.

Op 11 januari 2022 heeft Mali daarom een Franse militaire vlucht uit Ivoorkust zonder toestemming aan de kaak gesteld [1]. Generaal-majoor Laurent Michon, commandant van de strijdkrachten van Barkhane, die niet gewaarschuwd was voor de politieke gevolgen van het optreden van zijn eigen regering, uitte zijn onbegrip [2].

De Barkhane strijdmacht werd ingezet om het jihadisme te bestrijden. Maar ondanks de Franse wapenfeiten is het jihadisme blijven groeien. Dit catastrofale resultaat in verhouding tot de aangekondigde doelstellingen komt overeen met de strategie van de Verenigde Staten, die besloten hebben hun financiering van de Franse operatie te verdubbelen.

Op 8 oktober heeft de Malinese eerste minister, Choguel Kokalla Maïga, Frankrijk ervan beschuldigd de terroristen tegen wie zijn legers vechten, te trainen in de enclave Kidal, waartoe het de Malinese militairen de toegang heeft ontzegd [3]. De overgangsregering is nu van plan een beroep te doen op de Wagner Group, een particulier Russisch militair bedrijf.

Vertaling
openbaararchief.nl

[1Mali maakt melding van de schending van haar luchtruim door Frankrijk”, Voltaire Netwerk, 11 januari 2022.

[2Brief van de Barkhane strijdmacht aan de Malinese chef-staf”, Vertaling openbaararchief.nl, Voltaire Netwerk, 12 januari 2022.

[3Mali beschuldigt Frankrijk van het opleiden van de terroristen die het bestrijdt”, Vertaling openbaararchief.nl, Voltaire Netwerk, 19 oktober 2021.