Το παρόν άρθρο είναι συνέχεια των:
 1. « Η Ρωσία θέλει να αναγκάσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να σεβαστούν τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών », 4 Ιανουαρίου 2022.
 2. « Η Ουάσιγκτον συνεχίζει το σχέδιο της RAND Corporation στο Καζακστάν και μετά στην Υπερδνειστερία », 11 Ιανουάριο 2022.
 3. « Η Ουάσιγκτον αρνείται να ακούσει τη Ρωσία και τη Κίνα », 18 Ιανουαρίου 2022.
 4. “Ουάσιγκτον και Λονδίνο πάσχουν από κώφωση”, 2 Φεβρουαρίου 2022.
 5. “Η Ουάσιγκτον και το Λονδίνο προσπαθούν να διατηρήσουν την κυριαρχία τους στην Ευρώπη”, 8 Φεβρουαρίου, 2022.
 6. “Δύο ερμηνείες για την ουκρανική υπόθεση”, 15 Φεβρουαρίου 2022.

Στο μπροστινό μέρος της σκηνής, οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες εξακολουθούν να αρνούνται να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο και ιδιαίτερα τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, έδωσαν παρελκυστικές απαντήσεις στη ρωσική πρόταση για μια Συνθήκη που εγγυάται την ειρήνη και αυξάνουν την ένταση στην Ουκρανία. Ανέβασαν την ένταση κατηγορώντας τη Ρωσία ότι προετοιμάζει έναν πόλεμο. Στα παρασκήνια, η Ουάσιγκτον ετοιμάζει νέα θέατρα αντιπαράθεσης στην Υπερδνειστερία και τη Μέση Ανατολή.

Η Ρωσία διάψευσε τις δηλώσεις των ΗΠΑ. Για απάντηση, δοκίμασε τη στρατιωτική της υπεροχή.

Συνεδρίαση της Επιτροπής Μολδαβίας-Υπερδνειστερίας στα γραφεία του ΟΑΣΕ στην Τιρασπόλ.

Υπερδνειστερία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να εφαρμόσουν το σχέδιο της Rand Corporation και προσπαθούν να οργανώσουν μια σύγκρουση στην Υπερδνειστερία. Ο αποκλεισμός αυτής της μικρής, ανεξάρτητης αλλά μη αναγνωρισμένης Δημοκρατίας δεν λειτουργεί. Παρά τους Ουκρανούς συνοριοφύλακες που τοποθέτησε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Josep Borell, τα σύνορα με τη Μολδαβία είναι ακόμα ανοιχτά. Η πρόεδρος Maia Sandu, η οποία κάνει εκστρατεία για την ένταξη της χώρας της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πάνω από όλα δεν επιθυμεί πόλεμο στην Υπερδνειστερία. Σκοπεύει να αντικαταστήσει το ρωσικό απόσπασμα στην Τιρασπόλ με μια πολιτική δύναμη του ΟΑΣΕ και δεν εγκαταλείπει την επανάκτηση της Υπερδνειστερίας.

Το Σάββατο 12 Φεβρουαρίου, οι αρχές της Υπερδνειστερίας ζήτησαν από τον Επιτετραμμένο των ΗΠΑ να σταματήσει την αποστολή αμερικανικών όπλων από τρίτες χώρες στη Μολδαβία. Τόνισαν ότι αυτές οι μεταφορές απειλούν την ειρήνη και έρχονται σε αντίθεση με το πνεύμα των διεθνών συμφωνιών.

Την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου, μια αντιπροσωπεία της Υπερδνειστερίας μετέβη στη Μόσχα για να ζητήσει βοήθεια. Υποστήριξε ότι το άνοιγμα των μολδαβικών συνόρων δεν θα διαρκέσει πολύ: ο μολδαβικός στρατός, υπό την επίβλεψη αξιωματικών του Πενταγώνου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναπτύσσεται στην ουδέτερη ζώνη, κατά παράβαση των διεθνών δεσμεύσεων.

Την Παρασκευή, 18 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση Μολδαβίας-Υπερδνειστερίας («1+1») στην Τιρασπόλ στα γραφεία του ΟΑΣΕ. Οι διαπραγματεύσεις επικεντρώθηκαν μόνο σε λεπτομέρειες. Δεν είναι πλέον δυνατή η έξοδος με όχημα από την Υπερδνειστερία: η πινακίδα κυκλοφορίας του φέρει σύμβολα της απόσχισης. Κάθε οδηγός πρέπει επομένως να αλλάξει την πινακίδα του στα σύνορα. Ομοίως, δεν είναι πλέον δυνατή η είσοδος στην Υπερδνειστερία με φάρμακα, ακόμη και για πρώτες βοήθειες, όλ’ αυτά, χωρίς καμία εξήγηση. Όλα τα φάρμακα κατασχέζονται από τα τελωνεία της Μολδαβίας παρουσία χλευαστικών αξιωματούχων της ΕΕ.

Ο Σεργκέι Σόιγκου στη Δαμασκό.

Συρία και Λίβανο

Προπαντός στη Συρία και τον Λίβανο η ένταση αυξάνεται. Από τα τέλη Οκτωβρίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία στρατολογούν ξανά τζιχαντιστές μεταξύ εκείνων που έχουν εγκατασταθεί υπό την φροντίδα τους στην Ιντλίμπ. Ορισμένοι στάλθηκαν στην Ουκρανία, αλλά οι περισσότεροι προσλήφθηκαν για να επιστρέψουν στην υπηρεσία τους εναντίον της Συρίας και κατά της λιβανικής Χεζμπολάχ. Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι οι περισσότεροι από αυτούς είναι κακοί μαχητές, εκτός από εκείνους που παραμένουν συνδεδεμένοι με την Αλ Κάιντα ή το Ντάες.

Για να δομήσει αυτούς τους στρατιώτες, η CIA οργάνωσε την επίθεση σε μια φυλακή της Αλ-Χασάκα, στην οποία Κούρδοι μισθοφόροι κρατούσαν 3.500 μέλη του Ντάες/Daesh. Οι Κούρδοι δέχτηκαν την σκηνοθεσία του σόου, εκμεταλλευόμενοι την ευκαιρία για να δηλώσουν ότι χρειάζονταν περισσότερα όπλα και υποστήριξη των ΗΠΑ για να διατηρήσουν τους κρατούμενους τους. Οι περισσότεροι τζιχαντιστές τράπηκαν σε φυγή και εντάχθηκαν στη CIA. Στη συνέχεια, ο αμερικανικός στρατός, πάλι, μετέφερε τους ελάχιστούς επικεφαλής του Ντάες που είχαν περισυλλέξει οι Κούρδοι σε άλλη φυλακή, σε άγνωστο μέρος, όπου... τους περίμενε η CIA. Ως εκ τούτου, τα φαινόμενα σώζονται, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αναδιοργανώνουν το Ντάες.

Τα δύο πρόσωπα του Αμπού Μοχάμαντ Αλ-Τζουλάνι, του πολύ δημοφιλούς ηγέτη της Αλ Κάιντα στη Συρία.

Η αναδιοργάνωση της Αλ Κάιντα έγινε με πιο ορατό τρόπο. Ο Αμπού Μοχάμαντ αλ Τζουλάνι, ηγέτης της Αλ Κάιντα στη Συρία, έπειτα εμίρης της Ταχρίρ αλ-Σαμ, άλλαξε ρούχα. Οι Βρετανοί του έμαθαν να φοράει δυτικό κουστούμι και να μιλάει χωρίς να απειλεί ότι θα κόψει τα κεφάλια όσων του αντιστέκονται. Ωστόσο, παραμένει ο ηγέτης της Αλ Κάιντα στη Συρία.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, μετέβη στη Δαμασκό στις 15 Φεβρουαρίου και ο ομόλογός του των Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, αναμένεται εκεί τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου.

Ήδη ο Χασάν Νασράλα, γενικός γραμματέας της Χεζμπολάχ, επιβεβαίωσε στην Al-Alam TV ότι το δίκτυο Αντίστασης του έχει αποκτήσει μέσα αντιαεροπορικής άμυνας που του επιτρέπουν να προστατεύει τον Λίβανο από την ισραηλινή αεροπορία που παραβιάζει κάθε μέρα τον εναέριο χώρο του. Περεταίρω, η Χεζμπολάχ αποκάλυψε ότι έστειλε ένα drone για να πετάξει πάνω από το Ισραήλ για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να καταρριφθεί από τον στρατό του. Λίγο πριν, οι συριακή και η ρωσική αεροπορίες είχαν ξεκινήσει περιπολίες πάνω από το συριακό Γκολάν που κατέχει παράνομα το Ισραήλ, χωρίς το Τελ Αβίβ να αντιδράσει.

Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ουκρανία

Για να κατανοήσουμε πλήρως τι συμβαίνει στην Ουκρανία, πρέπει να πάμε λίγες μέρες πίσω. Στις 11 Φεβρουαρίου, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κάλεσε τους βασικούς του συμμάχους σε βιντεοσύσκεψη. Τους ανακοίνωσε μια επικείμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Το πρακτορείο Bloomberg ανέφερε ότι η κοινότητα των υπηρεσιών πληροφοριών την σχεδίαζε τη νύχτα της 15ης προς 16η. Στη συνέχεια, ο πρόεδρος Μπάιντεν απευθύνθηκε στους συμπολίτες του στην τηλεόραση. Τους εξήγησε ότι αν η Ρωσία επιτεθεί, θα της κόστιζε πολύ και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους ήταν έτοιμοι.

Πριν ακόμη μιλήσει, η Ρωσία είχε ανακοινώσει ότι αποσύρει τα στρατεύματά της από τη Λευκορωσία και από τα ουκρανικά σύνορα, δεδομένου οι στρατιωτικές ασκήσεις της είχαν τελειώσει, αλλά η Ουάσιγκτον δεν είχε χρόνο να το ελέγξει. Η Μόσχα διαβεβαίωσε ότι στοιχεία του ΝΑΤΟ ετοίμαζαν μια πρόκληση, για την οποία το Πεντάγωνο είχε κατηγορήσει τη Ρωσία λίγες εβδομάδες πριν. Είτε έτσι είτε αλλιώς, γινόταν δύσκολο για τους Συμμάχους να κατηγορήσουν τη Μόσχα για εισβολή στην Ουκρανία.

Στις 15 Φεβρουαρίου, η Ομοσπονδιακή Δούμα ενέκρινε ψήφισμα που πρότεινε το Κομμουνιστικό Κόμμα (δηλαδή από τους εθνικιστές) ζητώντας από τον πρόεδρο Πούτιν να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των δύο Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντόνεστσκ και του Λουχάνσκ. Με άλλα λόγια, εάν η Ουκρανία εκμεταλλευόταν τη ρωσική στρατιωτική απόσυρση για να επιτεθεί στο Ντονμπάς, η Ρωσία θα αναγνώριζε την ανεξαρτησία του και θα αναγκαζόταν να επέμβει επειδή το Σύνταγμά της υποδεικνύει ότι ο πρόεδρός της είναι υπεύθυνος για τις ζωές των συμπολιτών του. Ωστόσο, η πλειονότητα των κατοίκων του Ντονμπάς, έχει τριπλή εθνικότητα: ουκρανική, αυτονομιστική και ρωσική.

Την ίδια μέρα, ο πρόεδρος Πούτιν δέχθηκε τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σλότζ. Όπως και με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, η συνέντευξη ήταν ιδιαίτερα μεγάλη. Φαίνεται ότι ο Ρώσος περιέγραψε στον επισκέπτη του την άφιξη της υφυπουργού Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ στο Κρεμλίνο. Ξαφνιασμένος από όσα μάθαινε, ο καγκελάριος, όπως και ο Γάλλος πρόεδρος, απέφυγε να κάνει οποιεσδήποτε αντιρωσικές δηλώσεις κατά την επιστροφή του στο Βερολίνο. Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε στις 19 Φεβρουαρίου με τον πρόεδρο της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρου.

Τη νύχτα της 15ης προς 16η ο ρωσικός στρατός δεν εισέβαλε σε κανένα κράτος. Ο αμερικανικός Τύπος ζήτησε από τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σούλιβαν να εξηγήσει γιατί είχε προτείνει μια τέτοια ημερομηνία, αλλά εκείνος έκανε πίσω και διαβεβαίωσε ότι ποτέ δεν είχε υποδείξει κάποια ημερομηνία.

Απροσδόκητα, ο υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken επισκέφθηκε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στις 17 Φεβρουαρίου. Κατηγόρησε τη Ρωσία για «επίμονες παραβιάσεις» των Συμφωνιών του Μινσκ, ενώ το Κίεβο είναι που τις απορρίπτει. Διαβεβαίωσε ότι θα παρέμβει για να υπερασπιστεί «τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες που διαφυλάσσουν τη σταθερότητα στον κόσμο», δηλαδή όχι το διεθνές δίκαιο, αλλά το δίκαιο των Δυτικών. Στη συνέχεια αποκάλυψε το κρυφό σχέδιο του Κρεμλίνου: «Η Ρωσία σχεδιάζει να κατασκευάσει ένα πρόσχημα για την επίθεσή της. Θα μπορούσε να είναι ένα βίαιο γεγονός για το οποίο η Ρωσία θα κατηγορήσει την Ουκρανία ή μια παρεκκλίνουσα κατηγορία που θα ασκήσει η Ρωσία κατά της ουκρανικής κυβέρνησης. Δεν ξέρουμε ακριβώς ποια μορφή θα πάρει αυτό. Θα μπορούσε να είναι ένας δήθεν «τρομοκρατικός» βομβαρδισμός εντός της Ρωσίας, μια υποτιθέμενη ανακάλυψη ενός ομαδικού τάφου, μια σκηνοθετημένη επίθεση με drone εναντίον αμάχων ή μια ψεύτικη —ή ακόμα και πραγματική— επίθεση με χημικά όπλα. Είναι πιθανό η Ρωσία να ονομάσει αυτό το γεγονός εθνοκάθαρση ή γενοκτονία και να αγνοήσει μια έννοια που δεν παίρνουμε ελαφρά στο κόρφο αυτής της συνέλευσης και την οποία δεν παίρνω ελαφρά λόγω του παρελθόντος της οικογένειάς μου».

Ο φιλόσοφος Leo Strauss δίδαξε τους στενότερους μαθητές του να δημιουργήσουν μια παγκόσμια δικτατορία για να προστατευτούν από ένα άλλο ολοκαύτωμα. Εκπαίδευσε τους κύριους ηγέτες του Project for a New American Century.

Με αυτό το περιστατικό, ο Antony Blinken αναφερόταν στον πατριό του, Samuel Pisar, ο οποίος τον μεγάλωσε στο Παρίσι. Ο τελευταίος επέζησε της «Τελικής Λύσης του Εβραϊκού Ζητήματος». Αλλά δεν είχε κανένα μίσος για αυτό, μόνο μια οξεία επίγνωση του Κακού. Έγινε σύμβουλος του προέδρου Κένεντι, στη συνέχεια, διεθνής δικηγόρος για τις μεγαλύτερες εταιρείες. Εξεγέρθηκε από τα λόγια του καθηγητή Leo Strauss που θεωρούσε ότι ήταν απαραίτητο για τον εβραϊκό λαό να εγκαθιδρύσει ο ίδιος μια παγκόσμια δικτατορία προκειμένου να ξεφύγει από ένα «νέο ολοκαύτωμα». Σίγουρα, ο Σάμουελ Πισάρ θα ήταν τρομοκρατημένος με την εξέλιξη του θετού γιού του και της ομάδας που σχημάτισε με την αναπληρώτριά του Βικτόρια Νούλαντ και με τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας, Τζέικομπ Σάλιβαν.

Ο ΟΑΣΕ επιβεβαιώνει ότι μάχες ξεκίνησαν ξανά στο Ντονμπάς. Στοιχεία του ουκρανικού στρατού πλαισιωμένου από τις ΗΠΑ, μάλλον από το Τάγμα Αζόφ και μια άλλη ομάδα, βομβαρδίζουν τους αποσχιστές. Οι πρόεδροι των δύο ανεξάρτητων δημοκρατιών του Ντόνεστσκ και του Λουγκάνσκ κάλεσαν τους συμπολίτες τους σε γενική επιστράτευση, εάν είναι άνδρες μεταξύ 18 και 55 ετών, ή να καταφύγουν στο εξωτερικό, για τις γυναίκες, τα παιδιά και τους ηλικιωμένους που κατοικούν κοντά στη γραμμή της στρατιωτικής επαφής. Η Ρωσία δήλωσε ότι θέλει να τους καλωσορίσει όλους. Κάθε περιφέρεια της Ομοσπονδίας ανακοινώνει η μία μετά την άλλη τη δημιουργία δομών για την φιλοξενία τους. Το ομοσπονδιακό κράτος τους προσφέρει ένα μικρό ποσό για την προσωρινή τους εγκατάσταση.

Για το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο έδωσε εντολή στους υπηκόους του να εγκαταλείψουν την Ουκρανία, αυτή η μετατόπιση πληθυσμού είναι πράγματι απόδειξη ότι η Μόσχα πρόκειται να προχωρήσει σε επίθεση… Κάθε πληροφορία ερμηνεύεται με αντιφατικό τρόπο από τα δύο μέρη.

Αρνούμενος να πάρει μέρος σε αυτή τη σύγκρουση, το Ισραήλ αρνήθηκε να εγκαταστήσει ένα «Σιδερένιο Θόλο» (αντιπυραυλική άμυνα) για λογαριασμό του Κιέβου εναντίον του Ντονμπάς.

Η υφυπουργός Εξωτερικών Victoria Nuland (σύζυγος του ιδρυτή του Project for a New American Century, Robert Kagan) ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο για να προειδοποιήσει ενάντια στη Ρωσία. Ήταν αυτή την εβδομάδα στην Κολομβία.

Στις 18 Φεβρουαρίου, ο πρόεδρος Μπάιντεν απευθύνθηκε στους ΗΠΑίους βουλευτές και στην αντιπρόεδρό του που πήγαν να εκπροσωπήσουν τη χώρα τους στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου. Στη συνέχεια, συγκάλεσε για άλλη μια φορά τους κύριους υπερατλαντικούς συμμάχους του σε τηλεδιάσκεψη. Χαιρέτισε την καθυστέρηση της ρωσικής επίθεσης χάρις στις ενέργειες του, και κατηγόρησε τη Μόσχα ότι εμμένει στα σχέδιά της. Ισχυρίστηκε ότι όλοι οι Σύμμαχοι ήταν έτοιμοι και ότι η Ρωσία, εάν αναλάμβανε δράση, θα κοίταζε τι θα κάνει.

Ο πρόεδρος Πούτιν του απάντησε δίνοντας διαταγή για μια επίδειξη των πυρηνικών δυνάμεων της Ομοσπονδίας. Μερικοί πύραυλοι διαφορετικού βεληνεκούς εκτοξεύτηκαν από το έδαφος, από ένα υποβρύχιο, από πλοία επιφανείας και από αεροσκάφη. Ήταν φορτωμένοι με συμβατικά όπλα και όλοι χτύπησαν τον στόχο τους παρουσία ξένων παρατηρητών, συμπεριλαμβανομένου ενός ΗΠΑίου αξιωματικού.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κλιμακώνονται με λόγια, η Ρωσία με πράξεις. Για αυτό το θέμα, ας επαναλάβουμε για άλλη μια φορά ότι οι στρατοί των ΗΠΑ δεν είναι ικανοί να διεξάγουν πόλεμο υψηλής έντασης. Εάν καταφέρουν χωρίς κανένα πρόβλημα να καταστρέψουν χώρες του Τρίτου Κόσμου αφού τις έχουν θέσει υπό εμπάργκο για τουλάχιστον μια δεκαετία, δεν προορίζονται καθόλου να αντιμετωπίσουν έναν σύγχρονο στρατό. Οι κύριοι σύμμαχοί τους (Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και Τουρκία) βρίσκονται στην ίδια κατάσταση. Για παράδειγμα, στις 16 Φεβρουαρίου, παρουσιάστηκε στο Παρίσι μια έκθεση στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και των Ενόπλων Δυνάμεων σχετικά για την αποσύνθεση του γαλλικού στρατού. Οι βουλευτές παρατήρησαν ότι δεδομένης της κατάστασης των εξοπλισμών, η Πολεμική Αεροπορία δεν θα μπορούσε να αντισταθεί στις ρωσικές δυνάμεις για περισσότερες από πέντε ημέρες. Είναι επομένως σαφές σε όλους τους πρωταγωνιστές ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι απολύτως καθόλου σε θέση να διεξάγει πόλεμο εναντίον της Ρωσίας και της Κίνας.

Προς έκπληξη όλων, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν κατάφεραν να επιβάλουν πολεμική ατμόσφαιρα στο Μόναχο. Οι Ευρωπαίοι ήταν μάλλον εκνευρισμένοι με την πολύ ισχυρή πίεση από τον Λευκό Οίκο. Όταν παρενέβη, ο καγκελάριος Scholtz μίλησε με μονότονη φωνή, προσέχοντας να μην πει κάτι υπονομευτικό. Όλοι στην αίθουσα γνώριζαν ότι είχε ξαναξεκινήσει περιέργως μια έρευνα για μια άθλια υπόθεση στην οποία είχε εμπλακεί κατά τη διάρκεια της θητείας του ως δήμαρχος του Αμβούργου. Πολλοί λοιπόν τον φαντάστηκαν υπό την επίδραση ενός εκβιασμού. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky, τον οποίο ο Λευκός Οίκος προσπάθησε να αποτρέψει να έρθει, ήταν το επίκεντρο όλης της προσοχής. Ζητούσε συνέχεια βοήθεια, λιγότερο κατά της Μόσχας παρά κατά της Ουάσιγκτον.

Ο Τζέικ Σάλιβαν, πρώην σύμβουλος του αντιπροέδρου Μπάιντεν, στη συνέχεια σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του ίδιου Τζο Μπάιντεν μόλις έγινε πρόεδρος.

Προσωρινό συμπέρασμα

Μια αντιπαράθεση είναι πάντα δυνατή στην Ουκρανία, ή αύριο στην Υπερδνειστερία ή στη Μέση Ανατολή. Αλλά δεν απαντά στο αρχικό ερώτημα, που έθεσε στις 17 Δεκεμβρίου 2021 το Κρεμλίνο: πώς μπορούν οι Ηνωμένες Πολιτείες να συμμορφωθούν με το διεθνές δίκαιο και τον σεβασμό του λόγου που δόθηκε;

Για πρώτη φορά, δύο μεγάλα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, το Der Spiegel [1] και η Die Welt [2], απέδειξαν ότι η Ρωσία έχει δίκιο σχετικά με την απαγόρευση της επέκτασης του ΝΑΤΟ πέρα από την Ανατολική Γερμανία. Παραθέτοντας έναν έγκριτο εμπειρογνώμονα για το θέμα, τον επίκουρο καθηγητή Joshua Shifrinson του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, αυτά τα μέσα αποκάλυψαν την ύπαρξη ενός εγγράφου με ημερομηνία 6 Μαρτίου 1991, που μόλις ελήφθη από τα μυστικά αρχεία του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο εκπρόσωπος της Γερμανίας δηλώνει «Δεν μπορούμε να προτείνουμε στην Πολωνία και σε άλλες χώρες να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ» και εκείνος των Ηνωμένων Πολιτειών υπογραμμίζει ότι η Συμμαχία δεν έπρεπε να επεκταθεί ανατολικά, είτε «επίσημα είτε ανεπίσημα». Σαν να μην έφτανε αυτό, ο πρώην υπουργός Άμυνας της Γερμανίας και πρώην αντιπρόεδρος του ΟΑΣΕ, Willy Wimmer, έδωσε μια συνέντευξη στο Russia Today , η οποία μεταφράστηκε αμέσως στα αγγλικά και μεταδόθηκε στις ΗΠΑ πριν προβληθεί στη Γερμανία [3]. Μαρτυρεί ότι συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις για την επανένωση της Γερμανίας και ότι ο ίδιος συνέταξε το Πρόσθετο Πρωτόκολλο που απαγορεύει στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ να σταθμεύουν, μετά την επανένωση, στο έδαφος της πρώην Ανατολικής Γερμανίας.

Τίθεται λοιπόν ένα ερώτημα: γιατί η κυβέρνηση Μπάιντεν, η οποία δεν υποστηρίζεται από τους συμμάχους της, συνεχίζει και ενισχύει τις κατηγορίες της κατά της Ρωσίας με κίνδυνο να προκαλέσει έκρηξη; Ίσως η συνεχιζόμενη έρευνα του ειδικού εισαγγελέα John Durnham στις ΗΠΑ για την υπόθεση των υποκλοπών του Λευκού Οίκου να επιταχύνει τα πράγματα. Σύμφωνα με το Fox News [4], ο εισαγγελέας υποπτεύεται τη Χίλαρι Κλίντον ότι κατασκόπευε τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο και στο σπίτι του, υποκλέπτοντας όλα τα δεδομένα περιήγησής του στο Διαδίκτυο. Αυτή η επιχείρηση φέρεται να είχε οργανωθεί από τον σύμβουλό του για την εξωτερική πολιτική, «Τζέικ» Σάλιβαν, σημερινό σύμβουλο εθνικής ασφάλειας. Με βάση αυτά τα παράνομα υποκλαπέντα και χειραγωγημένα δεδομένα, το Κογκρέσο είχε ανοίξει μια διαδικασία παραπομπής, το RussiaGate.

Μετάφραση
Κριστιάν Άκκυριά
Πηγή
Ινφογνώμων Πολιτικά (Ελλάδα)

[1«NATO’s Eastward Expansion: Is Vladimir Putin Right?», Der Spiegel International, Klaus Wiegrefe, February 15, 2022.

[4«Durham Probe», Fox News.