‘s Werelds grootste gasbedrijf, het Russische Gazprom, staakt zijn activiteiten in Duitsland vanaf 1 april 2022, zo werd op 5 april gemeld.

Vóór de oorlog in Oekraïne exploiteerde Gazprom de Nord Stream-pijpleiding en de bouwplaats van Nord Stream 2. De onderneming leverde tweederde van het gas dat in Duitsland werd gebruikt, onder meer door de automobielindustrie.

Toen de Straussianen hun acties tegen de EU begonnen, en deze valselijk voorstelden als "sancties tegen Rusland", eiste Moskou dat zijn gas in roebels zou worden betaald, hetgeen de Europese bedrijven weigerden. Aangezien de contracten in euro waren opgesteld, hadden de klanten het recht bezwaar te maken tegen de wijziging. Maar Gazprom verkocht vervolgens zijn Duitse dochteronderneming die verantwoordelijk was voor deze contracten tegen een lage prijs. Deze laatste, die alleen euro’s ontvangt, kan Gazprom niet in roebels betalen en staat op de rand van een faillissement.

De Franse bedrijven, die eveneens weigerden in roebels te betalen, werden beschermd door hun regering, die de met de transactie belaste Franse banken opdroeg de euro’s zelf in roebels om te zetten alvorens deze aan Gazprom door te geven.

Duitsland heeft 3,9 miljard kubieke meter gas in voorraad. Indien deze situatie blijft voortduren, zal de auto-industrie tot stilstand komen en zal de nationale economie ineenstorten.

Vertaling
openbaararchief.nl