Deze zogenaamde "niet-gouvernementele organisatie" (sic) werd opgericht door een voormalige Britse officier, James Le Mesurier, Ridder in de Orde van het Britse Rijk. Het werd bemiddeld door het communicatiebedrijf ARK (Analysis, Research and Knowledge), een onderaannemer van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het werd gefinancierd door de VS, het VK, Frankrijk, Duitsland, Denemarken, Nederland, Canada en Japan.

Na haar geschiedenis zodanig te hebben gereconstrueerd dat zij niet de schijn wekt van een buitenlandse gouvernementele organisatie, is zij actief geweest in Syrië. Zij verleende niet alleen hulp aan de bevolking, maar nam ook deel aan nepvideo’s en oorlogshandelingen. Zo zou het volgens eigen zeggen de 5,6 miljoen inwoners van de regio Damascus gedurende meer dan 42 dagen van stromend water hebben beroofd (foto), hetgeen een oorlogsmisdaad is. De meeste van zijn "vrijwilligers" (sic) waren leden van Al Qaida, en later van Daesh.

De White helmets mochten de Verenigde Staten niet in op grond van de antiterrorismewetgeving, maar voormalig president Barack Obama overtuigde Netflix, waarvan hij directeur is, om een lovende "documentaire" over hen te maken.

De terroristische organisatie werd onsuccesvol genomineerd voor de Nobelprijs voor de vrede.

Vertaling
openbaararchief.nl