Denne angivelige "ikke-statlige foreningen" (sic) ble opprettet av en tidligere britisk offiser, James Le Measurer, Ridder av det britiske imperiets orden. Den ble gjort kjent av Foreign Offices underleverandør-kommunikasjonsselskap, ARK (Analyse, forskning og kunnskap) og finansiert av USA, Storbritannia, Frankrike, Tyskland, Danmark, Nederland, Canada og Japan.

Etter en fasadeendring for å få den til å fremstå mindre som en utenlandsk regjerings-organisasjon, skapte den et omdømme for seg selv i Syria. Det brakte faktisk hjelp til befolkningen, men det deltok også i produksjonen av falske videoer samt krigshandlinger. For eksempel tok den æren eller å ha fratatt de 5,6 millioner innbyggerne i Damaskus-regionen vann i mer enn 42 dager (bilde), noe som er en krigsforbrytelse. Flertallet av dens "frivillige" (sic) var medlemmer av Al-Qaida og senere Daesh.

De hvite hjelmene har forbud mot å oppholde seg på USAs territorium i henhold til landets antiterrorlover. Tidligere president Barack Obama overtalte imidlertid Netflix, der han er produsent, til å vie en prisverdig "dokumentar" til dem.

Terrororganisasjonen ble uten hell nominert til Nobels fredspris.

Oversettelse
Knut Lindtner
Derimot.no