De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov heeft de algemeen gangbare definitie van antisemitisme, volgens welke het onmogelijk is om zowel joods als antisemitisch te zijn, in twijfel getrokken.

In een interview met de Italiaanse televisie zei hij: "En wat als Zelenskyy Joods zou zijn? Dit feit doet niets af aan de nazi-elementen in Oekraïne. Ik geloof dat Hitler ook joods bloed had. Dit betekent absoluut niets. Het Joodse volk heeft in zijn wijsheid gezegd dat de vurigste antisemieten meestal Joden zijn. Elke familie heeft zijn zwarte schaap, zoals ze zeggen."

De beschuldiging dat Hiltler joods bloed had, was gemeengoed in de jaren twintig. Het is echter nooit bewezen.

Daarmee lokte Sergej Lavrov een verontwaardigde reactie uit van zijn Israëlische ambtgenoot, Yair Lapid. "De opmerkingen van minister van Buitenlandse Zaken Lavrov zijn zowel onvergeeflijk als schandalig, maar ook een verschrikkelijke historische vergissing," hekelde hij op Twitter. "Joden hebben elkaar niet vermoord tijdens de Holocaust. Het laagste niveau van racisme tegen Joden is de Joden zelf van antisemitisme te beschuldigen.

Vertaling
openbaararchief.nl