Utnevnelsen av Michael Ratney som ny amerikansk ambassadør i Saudi-Arabia har blitt tolket av Riyadh som bevis på Washingtons manglende interesse i det saudiske monarkiet. Mr. Ratney er sivil, mens Quincy-pakten – inngått i 1945 av president Franklin D. Roosevelt og grunnleggeren av det saudiske riket Abdul Aziz Ibn Saud – slår fast at den saudiske familien skal sikres militær beskyttelse i bytte mot tilgang til oljen deres.

De siste årene har Pentagon ikke klart å forsvare verken Saudi-Arabia eller De forente arabiske emirater fra angrep fra jemenittiske houthier. Likevel presset det disse to landene til å fortsette krigen i Jemen og forhindre at Bab-el-Mandeb-stredet faller i iranske hender. For å gjøre sine ønsker helt klare åpnet president Biden samtaler med Iran og fjernet houthiene fra USAs liste over terrororganisasjoner.

President Biden la mer bensin på bålet ved å anklage kronprins Mohamed Bin Salman for å være en morder etter attentatet på det muslimske brorskapets medlem og journalist Jamal Kashoggi, og fordømte Saudi-Arabia som en utstøtt.

Saudi-Arabia har nektet å øke sin oljeproduksjon for å oppveie embargoen på russiske hydrokarboner.

Tidligere etterretningssjef prins Turki Al-Faisal innrømmet overfor Arab News at landet hans føler seg forlatt av sin amerikanske allierte.

Oversettelse
Knut Lindtner
Derimot.no