Foto: de Oekraïense delegatie voor Eurovisie 2022. Een van de aanwezigen (links) draagt de drietand. Dit middeleeuwse symbool werd pas in 1917-18 het embleem van Oekraïne op initiatief van de historicus Mykhailo Hrushevsky. Het werd in 1996 aangenomen als het wapenschild van het land. Er zijn twee manieren om de basis te tekenen. De kleurverschillen zijn ook aanzienlijk. Die van de begeleider is niet de officiële versie, maar die van de banderisten

Het Eurovisie 2022 festival werd gehouden in Turijn (Italië). Het wordt georganiseerd door een vereniging, de European Broadcasting Union, die de publieke televisiestations van het Europese continent voor een publiek van 200 miljoen kijkers bijeenbrengt.

Op initiatief van de Française Delphine Ernotte (voorzitster van de vereniging en van France-Télévision) werd Rusland, hoewel een van de 56 landen die lid zijn van de vereniging, om politieke redenen uitgesloten van de wedstrijd. Slechts 25 landen namen deel, en nog eens 15 werden in de halve finales uitgeschakeld.

Alleen de naïevelingen denken dat deze competitie eerlijk spel is. Het is vooral een propaganda-instrument. De NAVO, die het in 1955 bedacht (zie document hieronder), heeft altijd aan de touwtjes getrokken. De Verenigde Staten, die niet aan Eurovisie deelnemen, zijn nog steeds de echte scheidsrechter. Dit is de derde overwinning van Oekraïne. Na die van 2004 ("Oranje Revolutie"), die van 2016 (aanhechting van de Krim bij de Russische Federatie) kwam die van 2022 (Russisch-Oekraïense oorlog).

De NAVO zag af van de triomf van een tekstlied vanwege de problemen die volgden op de overwinning van het lied 1944, in 2016; een lied over de deportatie van Krim-Tataren door Jozef Stalin. Sommige kijkers hadden de betrokkenheid van Tataarse stammen tijdens de Tweede Wereldoorlog met de nazi’s (waaronder strijders van het SS Krim-Tataarse Legioen en het SS Idel-Ural Legioen) aan het licht gebracht.

Toen hij de titel 2022 kreeg, riep de zanger van de band "Glorie aan Oekraïne!" uit, de strijdkreet van de Banderisten waarmee zij tijdens de Tweede Wereldoorlog 1,6 miljoen van hun medeburgers vermoordden.

De volgende documenten zijn op 16 januari 2015 gederubriceerd overeenkomstig de Amerikaanse wetgeving. Zij zijn ondertekend door Geoffrey Parsons Jr, het Amerikaanse hoofd van de afdeling communicatie van de NAVO en woordvoerder van het Atlantisch Bondgenootschap.

In een breuk met de traditie heeft Jens Stoltenberg, secretaris-generaal van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie, tijdens een bijeenkomst in Berlijn de Eurovisie-overwinning van Oekraïne toegejuicht.

Vertaling
openbaararchief.nl

titre documents joints


1955
(PDF - 253.1 kB)

1956
(PDF - 523.8 kB)