Paus Franciscus ontving Julia Fedosiuk en Kateryna Prokopenko, twee Oekraïense banderistenvrouwen van strijders van het Azov-regiment. Zij werden vergezeld door een lid van de groep Voïna (Oorlog) en woordvoerder van de Pussy Riots, de kunstenaar Piotr Verzilov.

De paus bad met zijn gasten dat het Azov-regiment zich niet zou overgeven, maar dat God het zou redden door te zorgen voor humanitaire corridors voor de soldaten.

Er zijn drie katholieke kerken in Oekraïne die banden hebben met Rome. Onder hen is de Oekraïense Grieks-katholieke Kerk, die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog aansloot bij de Banderisten en de nazi’s en de massamoord op de Joodse bevolking aanmoedigde. Het vertegenwoordigt nu 8% van de Oekraïense bevolking. Gedurende de gehele Koude Oorlog sloot de Oekraïense Grieks-Katholieke Kerk zich aan bij het Anti-Bolsjewistische Blok (ABN). De Sovjets probeerden haar prelaten te sanctioneren en haar volgelingen in de Orthodoxe Kerk te plaatsen. Toen de USSR werd ontbonden, probeerde het Vaticaan, zeer in verlegenheid gebracht, verschillende oplossingen alvorens uiteindelijk de "Uniates" te erkennen.

Paus Franciscus kondigde aanvankelijk aan dat hij Oekraïne en Rusland zou toewijden aan het Onbevlekt Hart van de Maagd Maria, in overeenstemming met de gelofte van de zieneressen van Fatima (1917). Daarna veranderde hij van gedachten toen hij besefte dat deze daad voor velen een kruistocht tegen Rusland zou hebben gerechtvaardigd. Daarna wijdde hij de hele wereld aan het Hart van de Maagd.

Vertaling
openbaararchief.nl