Στις 4 Μαρτίου 2022, κατά τη διάρκεια επίθεσης των ουκρανικών ειδικών δυνάμεων στον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της Ζαπορίζια, τον οποίο ο ρωσικός στρατός είχε καταλάβει πριν μερικές ημέρες, ένα βλήμα πυροδότησε πυρκαγιά σε παρακείμενο εργαστήριο. Εκείνη την στιγμή, ο κόσμος, αγνοώντας τι διακυβευόταν σε αυτή τη μάχη, πίστεψε ότι οι μαχητές είχαν τρελαθεί και έπαιρναν τον απερίσκεπτο ρίσκο να ανατινάξουν το εργοστάσιο.

Το παρόν άρθρο είναι συνέχεια των:
 1. « Η Ρωσία θέλει να αναγκάσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να σεβαστούν τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών », 4 Ιανουαρίου 2022.
 2. « Η Ουάσιγκτον συνεχίζει το σχέδιο της RAND Corporation στο Καζακστάν και μετά στην Υπερδνειστερία », 11 Ιανουάριο 2022.
 3. « Η Ουάσιγκτον αρνείται να ακούσει τη Ρωσία και τη Κίνα », 18 Ιανουαρίου 2022.
 4. “Ουάσιγκτον και Λονδίνο πάσχουν από κώφωση”, 2 Φεβρουαρίου 2022.
 5. “Η Ουάσιγκτον και το Λονδίνο προσπαθούν να διατηρήσουν την κυριαρχία τους στην Ευρώπη”, 8 Φεβρουαρίου, 2022.
 6. “Δύο ερμηνείες για την ουκρανική υπόθεση”, 15 Φεβρουαρίου 2022.
 7. «Ήχησαν οι σάλπιγγες της κόλασης στην Ουάσιγκτον, ενώ οι σύμμαχοί της αποσύρονται», 22 Φεβρουαρίου 2022.
 8. «Η Ρωσία κηρύσσει τον πόλεμο στους Στραουσιανούς», 1 Μαρτίου 2022.
 9. «Μια συμμορία τοξικομανών και νεοναζί», 5 Μαρτίου 2022.
 10. “Το Ισραήλ άναυδο με τους Ουκρανούς νεοναζί”, 8 mars 2022.
 11. "Ουκρανία: Η Μεγάλη χειραγώγηση, 22 Μαρτίου 2022.
 12. «Η Νέα Παγκόσμια Τάξη που ετοιμάζεται με πρόσχημα τον πόλεμο στην Ουκρανία», 31 Μαρτίου 2022.
 13. «Η πολεμική προπαγάνδα αλλάζει μορφή», 5 Απριλίου 2022.
 14. «Η συμμαχία της MI6, της CIA και των μπαντεριστών», 12 Απριλίου 2022.
 15. «Το τέλος της δυτικής κυριαρχίας», 19 Απριλίου 2022.
 16. «Ουκρανία: Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος συνεχίζεται», 26 Απριλίου 2022.
 17. «Η Ουάσιγκτον ελπίζει να αποκαταστήσει την υπερδύναμή της χάρη στον πόλεμο στην Ουκρανία», 3 Μαΐου 2022.
 18. «Ο Καναδάς και οι Μπαντεριστές», 10 Μαΐου 2022.
 19. «Ένας νέος πόλεμος προετοιμάζεται μετά την ήττα του ΝΑΤΟ ενάντια στη Ρωσία», 24 Μαΐου 2022.

Σε όλη τη διάρκεια αυτής της σειράς άρθρων, που ξεκίνησε ενάμιση μήνα πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ανέπτυξα την ιδέα ότι οι Στράουσιανοί, η μικρή ομάδα οπαδών του Λέο Στράους στο κόρφο των κυβερνήσεων των ΗΠΑ, σχεδίαζε μια αντιπαράθεση ενάντια στη Ρωσία και την Κίνα. Ωστόσο, στο δέκατο επεισόδιο αυτής της σειράς, διηγήθηκα πώς το σύνταγμα Αζόφ έγινε το παραστρατιωτικό στήριγμα των Ουκρανών μπαντεριστών αναφερόμενος στην επίσκεψη που του έκανε ο γερουσιαστής John McCain, το 2016 [1]. Ωστόσο, ο τελευταίος δεν είναι Στράουσιανός, αλλά τον συμβούλεψε ο Robert Kagan κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας το 2008, ένας κεντρικός στοχαστής μεταξύ των Στράουσιανών [2], ακόμα κι αν πάντα αρνήθηκε προσεκτικά ότι είναι μέλος αυτής της αίρεσης.

Ο σχεδιασμός του πολέμου κατά της Ρωσίας

Ένα βίντεο, που γυρίστηκε κατά την επίσκεψη του Τζον Μακέιν στην Ουκρανία το 2016, επανήλθε στην επιφάνεια. Βλέπουμε τον γερουσιαστή να συνοδεύεται από τον συνάδελφο και φίλο του, γερουσιαστή Lindsey Graham, και από τον Ουκρανό πρόεδρο Petro Poroshenko. Οι δύο ΗΠΑϊοι ταξιδεύουν σε αποστολή γερουσιαστών. Αλλά ο Μακέιν είναι επίσης πρόεδρος του IRI (International Republican Institute), του ρεπουμπλικανικού κλάδου της NED (National Endowment for Democracy). Γνωρίζουμε ότι το IRI έχει πραγματοποιήσει περίπου εκατό σεμινάρια για τους ηγέτες των ουκρανικών πολιτικών κομμάτων που ταξινομούνται στη δεξιά, συμπεριλαμβανομένων των μπαντεριστών.

Οι γερουσιαστές απευθύνονται σε αξιωματικούς του συντάγματος Αζόφ, του κύριου παραστρατιωτικού σχηματισμού των Μπαντεριστών. Αυτό δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη. Ο Τζον Μακέιν πάντα υποστήριζε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να βασίζονται στους εχθρούς των εχθρών τους όποιοι κι αν είναι. Έτσι, διεκδίκησε δημόσια τις επαφές του με το Ντάες εναντίον της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας [3]

Σε αυτό το βίντεο, οι γερουσιαστές Lindsey Graham και John McCain διαβεβαιώνουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα δώσουν όλα τα απαραίτητα όπλα στους συνομιλητές τους για να μπορέσουν να νικήσουν τη Ρωσία.

Αυτό το βίντεο, επαναλαμβάνω, ηχογραφήθηκε έξι χρόνια πριν από την είσοδο του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία. Οι δύο γερουσιαστές επενδύουν τους συνομιλητές τους με μια αποστολή. Δεν τους βλέπουν ως μισθωτούς μισθοφόρους, αλλά ως πληρεξούσιους που θα πολεμήσουν για τον μονοπολικό κόσμο μέχρι θανάτου.

Ο πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο παρουσιάζει το νέο του έμβλημα στην SBU.

Λίγο αργότερα, ο πρόεδρος Ποροσένκο, ο οποίος είχε παρακολουθήσει αυτή τη συνέντευξη σε στολή μάχης, άλλαξε το έμβλημα των μυστικών υπηρεσίων του, της SBU. Πρόκειται από τώρα και στο εξής για μια κουκουβάγια που κρατά ένα σπαθί με στόχο τη Ρωσία με το σύνθημα «Οι σοφοί θα κυβερνήσουν τα αστέρια». Είναι σαφές ότι ο ουκρανικός κρατικός μηχανισμός προετοιμαζόταν για πόλεμο εναντίον της Ρωσίας για λογαριασμό των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τρία χρόνια αργότερα, στις 5 Σεπτεμβρίου 2019, η Rand Corporation οργάνωσε μια συνάντηση στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ για να τους εξηγήσει το σχέδιό της: να αποδυναμώσει τη Ρωσία αναγκάζοντάς την να αναπτυχθεί στο Καζακστάν, στη συνέχεια στην Ουκρανία και μέχρι την Υπερδνειστερία [4].

Έχω εξηγήσει εκτενώς σε δύο προηγούμενα άρθρα [5] ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο ανέκτησαν στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου πολλούς ηγέτες των Ναζί και τους Ουκρανούς μπαντεριστές για να τους βάλουν εναντίον της ΕΣΣΔ. Αυτούς τους φανατικούς τους δημιούργησαν μόλις εξαφανίστηκε η τελευταία για να τους χρησιμοποιήσουν εναντίον της Ρωσίας. Έμενε να διερευνηθεί πώς τους όπλισαν.

Το ουκρανικό στρατιωτικό βιολογικό πρόγραμμα

Από το 2014, το ουκρανικό κράτος ξεκίνησε μερικά μυστικά στρατιωτικά προγράμματα. Το πρώτο και πιο γνωστό είναι η συνεργασία του με το Πεντάγωνο σε 30 διαφορετικά εργαστήρια. Σύμφωνα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αυτό το πρόγραμμα είχε ως στόχο την καταστροφή των βιολογικών όπλων που είχε παραγάγει και αποθηκεύσει η Σοβιετική Ένωση στην Ουκρανία. Είναι προφανώς απίθανο, επειδή δεν βλέπουμε, 31 χρόνια μετά την ανεξαρτησία και 8 χρόνια μετά την έναρξη αυτού του προγράμματος, γιατί να υπάρχουν ακόμα τέτοια όπλα. Αντίθετα, σύμφωνα με τη Ρωσία, το Πεντάγωνο ανέθεσε υπεργολαβικά στην Ουκρανία έρευνες σε όπλα που απαγορευόταν από τη Σύμβαση Απαγόρευσης Βιολογικών Όπλων του 1972. Βάσει των εγγράφων που κατασχέθηκαν κατά τη διάρκεια της ειδικής της επιχείρησης, ισχυρίζεται, μεταξύ άλλων, ότι πραγματοποιήθηκαν πειράματα εν αγνοία τους σε ψυχιατρικούς ασθενείς στο ψυχιατρικό νοσοκομείο Νο. 1 (Streletchye, περιοχή του Kharkov) και ότι ένας παράγοντας φυματίωσης χειραγωγήθηκε για να μολύνει τον πληθυσμό της περιφέρειας του Slavianoserbsk (Λαϊκή Δημοκρατία του Lugansk). Ή ακόμη ότι αυτά τα εργαστήρια διεξήγαγαν «εξαιρετικά επικίνδυνα πειράματα με στόχο την ενίσχυση των παθογόνων ιδιοτήτων της πανώλης, του άνθρακα, της τουλαραιμίας, της χολέρας και άλλων θανατηφόρων ασθενειών χρησιμοποιώντας την συνθετική βιολογία». Ένα άλλο έργο αφορά τις νυχτερίδες ως φορείς για τη μετάδοση πιθανών παραγόντων βιολογικού πολέμου, όπως της πανώλης, της λεπτοσπείρωσης, της βρουκέλλωσης, των φιλοϊών ή των κορωνοϊών.

Αυτές οι πολύ σοβαρές κατηγορίες ακόμη δεν έχουν διαψευσθεί ή τεκμηριωθεί σαφώς. Η σύνοδος που είχε συγκαλέσει η Ρωσία για αυτό το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, στις 11 Μαρτίου 2022 [6], απέβη άκαρπη. Αφού το αρνήθηκε, η υφυπουργός Εξωτερικών, η Στράουσιανή Victoria Nuland (και σύζυγος του Robert Kagan) είπε κατά τη διάρκεια ακρόασης στη Γερουσία των ΗΠΑ στις 8 Μαρτίου 2022: «Η Ουκρανία διαθέτει... εγκαταστάσεις βιολογικής έρευνας. Φοβόμαστε ότι τα ρωσικά στρατεύματα θα προσπαθήσουν να τις πάρουν υπό τον έλεγχο τους. Προσπαθούμε, επομένως, μαζί με τους Ουκρανούς, να διασφαλίσουμε ότι αυτά τα ερευνητικά υλικά δεν θα πέσουν στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων εάν πλησιάσουν». Παρά αυτές τις ασυνέπειες, οι Δυτικοί έχουν συσπειρωθεί πίσω από την Ουάσιγκτον, κατηγορώντας τη Μόσχα ότι λέει ψέματα. Στα μάτια τους, είναι απολύτως φυσιολογικό κράτη να έχουν συλλογές από αυτές τις ασθένειες για να τις μελετήσουν, η παρουσία τους δεν πρέπει να ερμηνεύεται ως σκοπός της κατασκευής όπλων. Τα ουκρανικά εργαστήρια παρακολουθούνται τακτικά από τον ΟΑΣΕ (Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη) [7]. Γεγονός παραμένει ότι αυτή η ερμηνεία δεν καθιστά δυνατή την κατανόηση των παρατηρήσεων της κ. Nuland και δεν λαμβάνει υπόψη καταστροφές όπως, για παράδειγμα, η επιδημία της γρίπης των χοίρων που σκότωσε 20 Ουκρανούς στρατιώτες τον Ιανουάριο του 2016 και ανάγκασε άλλους 200 να νοσηλευτούν

Ο Ρώσος πρέσβης, Βασίλης Νεμπένζια, κατήγγειλε μεταξύ των άλλων έρευνες για τη μετάδοση επικίνδυνων ασθενειών από εξωπαράσιτα όπως τις ψείρες και τους ψύλλους. Υπενθύμισε ότι παρόμοια πειράματα είχαν «διενεργηθεί στη δεκαετία του 1940 από τη διαβόητη Μονάδα 731 του ιαπωνικού στρατού, τα μέλη της οποίας κατέφυγαν στις Ηνωμένες Πολιτείες για να ξεφύγουν από τη δικαιοσύνη». Η μονάδα 731 είναι η ιαπωνική αντίστοιχη πτέρυγα του Δρ. Josef Mengele στο Άουσβιτς.

Σαν να μην έφτανε αυτό, ο κ. Nebenzia αναρωτήθηκε για τη μεταφορά πολλών χιλιάδων δειγμάτων ορού αίματος από ασθενείς σλαβικής καταγωγής, από την Ουκρανία στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Walter Reed του αμερικανικού στρατού. Έρευνες, κατά τη γνώμη του, που στοχεύουν επιλεκτικά συγκεκριμένες εθνοτικές ομάδες όπως αυτές που διεξήγαγε ο Δρ. Wouter Basson για τη Νότια Αφρική το απαρτχάιντ και το Ισραήλ κατά τη διάρκεια της αποικιοκρατικής περιόδου της κατά των μαύρων και των Αράβων («Coast Project»).

Η διοίκηση του ΟΗΕ σούταρε εκτός γηπέδου, ισχυριζόμενη ότι αγνοεί τα πάντα σχετικά με αυτό το πρόγραμμα και αναφερόμενη στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που προβλέπει η Συνθήκη. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε ότι γνώριζε την ύπαρξη αυτού του προγράμματος, αλλά δεν γνώριζε λεπτομέρειες. Επιβεβαίωσε γραπτώς στο πρακτορείο Reuters ότι «είχε συστήσει έντονα στο Υπουργείο Υγείας της Ουκρανίας και στους άλλους αρμόδιους φορείς να καταστρέψουν τα παθογόνα υψηλού κινδύνου προκειμένου να αποτραπεί οποιαδήποτε πιθανή διαρροή» [8]. Ο κινεζικός τύπος, από την πλευρά του, παραπέμπει σε πειράματα που στοχεύουν στη μετατροπή των εντόμων σε σάιμποργκ (cyborg) προκειμένου να γονιμοποιήσουν ή να αποστειρώσουν τις καλλιέργειες (Επιχείρηση «Insects Allies»).

Συνάντηση εμπειρογνωμόνων από τα Υπουργεία Άμυνας και Υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών, της Πολωνίας και της Ουκρανίας, που διοργανώθηκε από την εταιρεία των Hunter Biden και Christopher Heinz το 1996.
Πηγή: Science and Technology Center in Ukraine

Αυτά τα στρατιωτικά πειράματα, όποια κι αν είναι, ανατέθηκαν έμμεσα από το Εθνικό Κέντρο Ιατρικών Πληροφοριών (National Medical Intelligence Center) μέσω της Υπηρεσίας της Άμυνας για τη Μείωση των Απειλών (Defense Threat Reduction Agency — DTRA) μέσω της εταιρείας US Rosemont Seneca Technology Partners (RSTP). Η τελευταία ιδρύθηκε από τους Χάντερ Μπάιντεν και Κρίστοφερ Χάιντς, αντίστοιχα γιο του προέδρου Τζο Μπάιντεν και γαμπρό του Τζον Κέρι [9]. Όλα τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών στάλθηκαν στα στρατιωτικά βιολογικά εργαστήρια στο Fort Detrick, τα οποία κάποτε έπαιξαν
πρωταγωνιστικό ρόλο στο πρόγραμμα βιολογικών όπλων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Όπως τόνισε ο Κινέζος εκπρόσωπος στο Συμβούλιο Ασφαλείας: «Οποιαδήποτε πληροφορία ή πίστα για στρατιωτικές βιολογικές δραστηριότητες πρέπει να προσελκύει μεγάλη προσοχή από τη διεθνή κοινότητα (…) Οι Ηνωμένες Πολιτείες λένε ότι είναι υπέρ της διαφάνειας. Εάν πιστεύουν ότι αυτές οι πληροφορίες είναι ψευδείς, δεν έχουν παρά να παράσχουν τα σχετικά στοιχεία και να δώσουν διευκρινίσεις, έτσι ώστε η διεθνής κοινότητα να μπορεί να αποφασίσει για αυτό το θέμα».

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες παρείχαν τακτικά εκθέσεις για τις βιολογικές τους δραστηριότητες στο πλαίσιο της Σύμβασης για την Απαγόρευση των Βιολογικών Όπλων, η Ουκρανία δεν υπέβαλε ποτέ καμία έκθεση [10].

Η Ρωσία έχει λάβει μερικά μέτρα. Πρώτα κατέστρεψε προσεκτικά τα κοντέινερ 26 από αυτά τα ουκρανικά εργαστήρια (4 άλλα διέφυγαν από τον ρωσικό στρατό). Στη συνέχεια, κάλεσε τους συμμάχους της στον CSTO (Οργανισμός Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας) να παρακολουθήσουν τις συμφωνίες που είχαν καταφέρει να συνάψουν με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Αρμενία και το Καζακστάν έβαλαν τέρμα σε αυτές τις έρευνες. Τέλος, τα μέλη του CSTO έχουν απαγορεύσει την πρόσβαση σε οποιοδήποτε ξένο προσωπικό της Άμυνας στα εργαστήριά τους.

Ο διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, Ραφαέλ Γκρόσι, αποκάλυψε στο φόρουμ του Νταβός ότι η Ουκρανία κατέχει τεράστιες ποσότητες πλουτωνίου και εμπλουτισμένου ουρανίου.

Ο διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, Ραφαέλ Γκρόσι, αποκάλυψε στο φόρουμ του Νταβός ότι η Ουκρανία κατέχει τεράστιες ποσότητες πλουτωνίου και εμπλουτισμένου ουρανίου.

Το στρατιωτικό πυρηνικό πρόγραμμα της Ουκρανίας

Φτάνουμε τώρα στα πιο προβληματικά γιατί υπάρχουν πολύ πιο σοβαρά ακόμα. Μετά την ανεξαρτησία τους, η Λευκορωσία, το Καζακστάν και η Ουκρανία κληρονόμησαν μεγάλο μέρος του σοβιετικού συστήματος πυρηνικών όπλων. Αυτά τα τρία νέα κράτη υπέγραψαν το Μνημόνιο της Βουδαπέστης το 1994 με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι Τρεις Μεγάλοι δεσμεύτηκαν να εξασφαλίσουν τα σύνορά τους ενώ οι Τρεις Μικροί δεσμεύτηκαν να μεταφέρουν όλα τα πυρηνικά τους όπλα στη Ρωσία και να τηρήσουν τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων .

Αυτό το μνημόνιο συχνά επικαλούνται όσοι θέλουν να υπογραμμίσουν τη ρωσική διπροσωπία η οποία, αφού το υπόγραψε, φέρεται να την έχει παραβιάσει. Αυτό δεν είναι ακριβές, καθώς το μνημόνιο προβλέπει ότι ο καθένας από τους Τρεις Μεγάλους θα απαλλαγεί από την υπόσχεσή του για μη επέμβαση σε περίπτωση «νομιμοποιημένης αυτοάμυνας ή με άλλο τρόπο σύμφωνο με τις διατάξεις του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών». Ωστόσο, η Ρωσία αναγνώρισε επίσημα τις δημοκρατίες του Ντονμπάς αφού το ουκρανικό κράτος αρνήθηκε να τιμήσει την υπογραφή του στις Συμφωνίες του Μινσκ και ο στρατός του βομβάρδισε το Ντονμπάς για 8 χρόνια.

Μεταξύ 2014 και 2022, η Ουκρανία ζήτησε τέσσερεις φορές την επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου της Βουδαπέστης. Τελικά, ο πρόεδρος Volodymyr Zelensky δήλωσε στην ετήσια συνάντηση της Διάσκεψης για την Ασφάλεια του Μονάχου, στις 19 Φεβρουαρίου 2022: «Εγώ, ως πρόεδρος, θα το κάνω για πρώτη φορά. Αλλά η Ουκρανία και εγώ το κάνουμε για τελευταία φορά. Ξεκινάω διαβουλεύσεις στο πλαίσιο του Μνημονίου της Βουδαπέστης . Έχει δοθεί εντολή στον Υπουργό Εξωτερικών να τις ξεκινήσει. Εάν δεν επαναληφθούν ή εάν τα αποτελέσματά τους δεν εγγυώνται την ασφάλεια της χώρας μας, η Ουκρανία θα δικαιούται να πιστεύει ότι το Μνημόνιο της Βουδαπέστης δεν λειτουργεί και ότι όλες οι παγκόσμιες αποφάσεις του 1994 τίθενται υπό αμφισβήτηση» [11].

Η αμφισβήτηση «όλων των παγκόσμιων αποφάσεων του 1994» δεν μπορεί να σημαίνει τίποτα άλλο από την ανάληψη εκ νέου των πυρηνικών όπλων. Επομένως, η θέση του προέδρου Zelensky μπορεί να συνοψιστεί ως εξής: αφήστε μας να καταστείλουμε τους αυτονομιστές του Donbass ή θα αποκαταστήσουμε το στρατιωτικό πυρηνικό μας πρόγραμμα. Να σημειωθεί ότι στην αίθουσα ήταν παρόντες ή εκπροσωπούνταν οι κυριότεροι ηγέτες της Ατλαντικής Συμμαχίας. Ωστόσο, κανένας δεν διαμαρτυρήθηκε για την ανακοίνωση παραβίασης της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων .

Σχολιάζοντας αυτή την ομιλία, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε: «Το μόνο πράγμα που λείπει [στην Ουκρανία] είναι ένα σύστημα εμπλουτισμού του ουρανίου. Αλλά είναι ένα τεχνικό ζήτημα, και για την Ουκρανία δεν είναι ένα άλυτο πρόβλημα».

Οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν πληροφορηθεί ότι η Ουκρανία είχε στρατιωτικό πυρηνικό πρόγραμμα. Δεν γνωρίζουμε τι ήξεραν συγκεκριμένα για αυτό το πρόγραμμα.

Ο Λόρενς Νόρμαν, ειδικός απεσταλμένος της Wall Street Journal για το ιρανικό πυρηνικό στο φόρουμ του Νταβός, ανάρτησε στο Twitter τη δήλωση του Ραφαέλ Γκρόσι για τα πυρηνικά της Ουκρανίας, αλλά δεν έκανε σχετική ανάρτηση. Την πληροφορία επιβεβαίωσε και άλλος δημοσιογράφος, από τους New Yok Times, πάλι στο Twitter

Ο Αργεντινός Rafael Grossi, ο οποίος ηγείται της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, δήλωσε παρεμπιπτόντως στις 25 Μαΐου στο φόρουμ του Νταβός ότι η Ουκρανία είχε αποθηκεύσει 30 τόνους πλουτώνιο και 40 τόνους εμπλουτισμένου ουρανίου στο εργοστάσιό της στη Zaporizhia και ότι η υπηρεσία του αναρωτιόταν τι είχαν γίνει.

Ωστόσο, το εργοστάσιο της Zaporijjia ήταν ένας από τους στόχους του ρωσικού στρατού, ο οποίος εισέβαλε σε αυτό τη δεύτερη ημέρα της ειδικής του επιχείρησης, στις 26 Φεβρουαρίου. Πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε παρακείμενο εργαστήριο κατά τη διάρκεια μιας ρωσο-ουκρανικής σύγκρουσης στις 4 Μαρτίου. Καταγγέλθηκε τότε η ανευθυνότητα του ρωσικού στρατού. Προφανώς, επρόκειτο για κάτι πολύ διαφορετικό, όπως είχε δηλώσει η Μόσχα. Η Ρωσία είχε ξεκινήσει τη μεταφορά αυτών των καυσίμων και οι ουκρανικές ειδικές δυνάμεις προσπάθησαν να τις σταματήσουν.

Το πλουτώνιο πωλείται μεταξύ 5.000 και 11.000 δολαρίων ανά γραμμάριο. 30 τόνοι που αγοράστηκαν με τιμή κόστους, αντιπροσωπεύουν 150 δισεκατομμύρια δολάρια. Η τιμή του ουρανίου εξαρτάται από τον βαθμό εμπλουτισμού του. Σε λιγότερο από 5%, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για πολιτική χρήση και πρέπει να φτάσει τουλάχιστον το 80% για στρατιωτική χρήση. Αγνοώντας τον βαθμό εμπλουτισμού του, δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε την τιμή του. Η κατάσχεση από τη Ρωσία αυτού του αδήλωτου αποθέματος αποζημιώνει πιθανώς για όλες τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν εναντίον της.

Οι πληροφορίες που διαθέτουμε εγείρουν πολλά ερωτήματα: από πότε η Ουκρανία, η οποία είχε παραχωρήσει στη Ρωσία όλα τα αποθέματά της από τη σοβιετική εποχή, κατείχε αυτά τα υλικά; Από πού προέρχονται και ποιος τα πλήρωσε; Εναλλακτικά: ποιος είναι το ποσοστό εμπλουτισμού του ουρανίου και ποιος το εμπλούτισε;

Σε αυτά τα ερωτήματα, ο ρωσικός Τύπος προσθέτει ένα άλλο: πόσο αξιόπιστη είναι η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, η οποία κρατούσε αυτές τις πληροφορίες μυστικές μέχρι την περασμένη εβδομάδα;

Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα στοιχεία, θα ήταν σκόπιμο να αναθεωρηθεί η κοινή κατηγορία ότι η Ρωσία είναι υπεύθυνη για αυτόν τον πόλεμο.

[1Το Ισραήλ άναυδο με τους Ουκρανούς νεοναζί”, του Τιερί Μεϊσάν, Μετάφραση Κριστιάν Άκκυριά, Ινφογνώμων Πολιτικά (Ελλάδα) , Δίκτυο Βολταίρος, 8 mars 2022.

[2Η Ρωσία κηρύσσει τον πόλεμο στους Στραουσιανούς”, του Τιερί Μεϊσάν, Μετάφραση Κριστιάν Άκκυριά, Ινφογνώμων Πολιτικά (Ελλάδα) , Δίκτυο Βολταίρος, 5 mars 2022.

[3Ο Τζον Μακέιν, μαέστρος της «Αραβικής Άνοιξης» και ο Χαλίφης”, του Τιερί Μεϊσάν[, Μετάφραση Κριστιάν Άκκυριά, Ινφογνώμων Πολιτικά (Ελλάδα) , Δίκτυο Βολταίρος, 30 août 2014. « John McCain a admis être en contact permanent avec l’Émirat islamique », Réseau Voltaire, 19 novembre 2014.

[4Overextending and Unbalancing Russia, James Dobbins, Raphael S. Cohen, Nathan Chandler, Bryan Frederick, Edward Geist, Paul DeLuca, Forrest E. Morgan, Howard J. Shatz, Brent Williams, Rand Corporation, April 2019. Voir aussi les détails du plan dans Extending Russia : Competing from Advantageous Ground, Raphael S. Cohen, Nathan Chandler, Bryan Frederick, Edward Geist, Paul DeLuca, Forrest E. Morgan, Howard J. Shatz & Brent Williams, Rand Corporation, May 25, 2019.

[5Η συμμαχία της MI6, της CIA και των μπαντεριστών”, “Ουκρανία: Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος συνεχίζεται”, του Τιερί Μεϊσάν, Μετάφραση Κριστιάν Άκκυριά, Δίκτυο Βολταίρος, 12 & 26 avril 2022.

[6«Conseil de sécurité, 8991ème séance», Nations Unies S/PV.8991, 11 mars 2022.

[8«EXCLUSIVE: WHO says it advised Ukraine to destroy pathogens in health labs to prevent disease spread», Jennifer Rigby & Jonathan Landay, Reuters, March 11, 2022.

[11« Discours de Volodymyr Zelensky à la 58e Conférence de Munich sur la sécurité », par Volodymyr Zelensky, Réseau Voltaire, 19 février 2022.