Het Italiaanse dagblad Corriere della Sera onthulde op 5 juni 2022 het bestaan van een bewakingsprogramma voor "pro-Russische" persoonlijkheden in het land. Het wordt uitgevoerd door het Dipartimento delle Informazioni per la Sicurezza, een inlichtingendienst die rechtstreeks onder de premier ressorteert.

Het Italiaanse persbureau ANSA heeft nummer 4 van een bulletin van dit programma gepubliceerd, getiteld Hybrid Bulletin. Het bestrijkt de periode van 15 april tot en met 15 mei. Er kan derhalve van worden uitgegaan dat nummer 1 betrekking had op de periode van 15 januari tot en met 15 februari. Indien dit wordt bevestigd, zou dit erop wijzen dat het programma meer dan een maand vóór de Russische interventie in Oekraïne van start is gegaan.

Corriere della Sera, die dit Italiaanse inlichtingenrapport voor waar aanneemt, onthulde dat onze vriend de geograaf Manlio Dinucci als de gevaarlijkste bron werd beschouwd [1]. Om hem zwart te maken, beweert de krant met gemak dat hij door president Vladimir Poetin is geciteerd in zijn toespraak ter gelegenheid van de Dag van de Overwinning. Dit is een regelrechte leugen.

Het is logisch te veronderstellen dat de censuur van Manlio Dinucci’s artikel in het linkse dagblad Il Manifesto over de planning van de oorlog door de RAND Corporation [2] werd afgeluisterd.

De parlementaire commissie die belast is met het toezicht op de inlichtingendiensten (Comitato parlamentare per la sicurezza della Repubblica) heeft de zaak in behandeling genomen.

Naar alle waarschijnlijkheid gaat het hier niet om een Italiaans initiatief, maar om een onderdeel van een meer algemeen NAVO-programma. Het stelt ons in staat te begrijpen waarom de Poolse Defensieraad bij de Franse toegangsprovider Orange tussenbeide is gekomen om onze website in zijn land te censureren, wat voorheen alleen in autoritaire staten voorkwam.

Vertaling
openbaararchief.nl

[1« Oekraïne: de desinformatie van het "informatiesysteem” », van Manlio Dinucci, Voltaire Netwerk, 18 juni 2022.

[2« Oekraïne, het stond allemaal in het Rand Corp. Plan », door Manlio Dinucci, Vertaling openbaararchief.nl, Voltaire Netwerk, 11 maart 2022.