Από αριστερά προς τα δεξιά: Ο Ντέιβιντ Άρτσερ και η σύζυγός του, ο Τζο Μπάιντεν και ο γιος του Χάντερ ενώ παίζουν γκολφ.
Πηγή: Fox News

Όσο περνάει ο καιρός, οι ΗΠΑϊοι ψηφοφόροι απομακρύνονται από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Πολλοί από αυτούς που λένε ότι τον ψήφισαν δηλώνουν στους δημοσκόπους ότι το μετάνιωσαν. Ορισμένοι διαβεβαιώνουν ότι αν είχαν ενημερωθεί προηγουμένως για την υπόθεση Χάντερ Μπάιντεν, δεν θα είχαν εμπιστευτεί ποτέ τον πατέρα του ως πρόεδρο.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα είχε προσφύγει στην Ομοσπονδιακή Εκλογική Επιτροπή επειδή τα κοινωνικά δίκτυα Twitter και Facebook είχαν λογοκρίνει χιλιάδες λογαριασμούς που είχαν μεταδώσει τις αποκαλύψεις. της New York Post σχετικά με τον υπολογιστή του Χάντερ Μπάιντεν [1]. Η προσφυγή είχε κλείσει χωρίς περαιτέρω ενέργειες, αλλά τα Twitter Files, που αποκαλύφθηκαν από τον Έλον Μασκ βεβαιώνουν λεπτομερώς ότι το FBI και μια Υπηρεσία Πληροφοριών (πιθανότατα η CIA) είχαν παρέμβει στο Twitter και το Facebook για να λογοκρίνουν αυτή τη πληροφορία.

Η νέα πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων σκοπεύει να διεξάγει διάφορες έρευνες, μεταξύ των άλλων την εμπλοκή του Τζο Μπάιντεν στις αισχρές μπίζνες του γιου του. Εάν είναι επιτυχείς, οι έρευνες αυτές θα μπορούσαν να αμφισβητήσουν την ασυλία του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών και, ως εκ τούτου, να οδηγήσουν στη παραπομπή του (impeachment).

Πρέπει να θυμηθούμε ότι όταν ο Τζο Μπάιντεν ήταν αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα, 7 εκατομμύρια δολάρια δωροδοκίας είχαν καταβληθεί στον Γενικό Εισαγγελέα της Ουκρανίας για να μην βάλει τη μύτη του στις υποθέσεις της Burisma. Στη συνέχεια, αυτός ο ίδιος εισαγγελέας, ο οποίος είχε γίνει πολύ άπληστος, εκδιώχθηκε από τη Βερχόβνα Ράντα (ουκρανικό Κοινοβούλιο) υπό την πίεση των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας που ήθελαν με αυτό τον τρόπο να σώσουν τον ιδιοκτήτη της Burisma και την πρώην πρωθυπουργό Γιούλια Τιμοσένκο.

Σε μια πουριτανική χώρα όπως είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η κοινή γνώμη ενδιαφέρθηκε πρώτα για την συχνή χρήση ιεροδούλων από τον Χάντερ Μπάιντεν και τη χρήση ναρκωτικών πριν συνειδητοποιήσει ότι οι οικονομικές του υποθέσεις ήταν πολύ πιο σημαντικές.

Εφεξής η υπόθεση Χάντερ Μπάιντεν, η οποία είχε καλυφθεί από ανώτερους αξιωματούχους της κοινότητας των υπηρεσιών πληροφοριών για την οποία όλο αυτό το έπος δεν ήταν παρά μόνο «ρωσική παραπληροφόρηση» [2], είναι πιθανό να ανατρέψει το τραπέζι. Δεν υφίσταται πλέον η γραμμή να αμφισβητούνται τα γεγονότα, σε σημείο που το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ μόλις ανακοίνωσε ότι κλείνει το Technology and Social Change Project του· μια δομή που δεν είχε πάψει να αφομοιώνει την ύπαρξη του φορητού υπολογιστή του Χάντερ Μπάιντεν σε ψευδή είδηση (Fake new) [3].

Μέχρι τώρα οι πολίτες που αποδίδουν σημασία σε αυτή την υπόθεση δεν ήταν παρά μόνο «συνωμοσιολόγοι», οπαδοί της «ακροδεξιάς» του πρόεδρου Τραμπ και αναγνώστες του Τύπου των υπονόμων. Αντιθέτως, ολόκληρη η οιονεί άρχουσα τάξη είχε «διακρίνει» ότι δεν ήταν παρά μόνο μια λαϊκή φήμη, ένα Fake New. Από τη μία πλευρά, οι αναγνώστες του New York Post που είχε αποκαλύψει την υπόθεση [4], από την άλλη εκείνοι του New York Times που δεν έπαψε να την αρνηθεί.

Μεταξύ των πολλών οικονομικών υποθέσεων του γιου του προέδρου, δύο κεντρίζουν το ενδιαφέρον. Η πρώτη αφορά έναν Κινέζο κατάσκοπο. Θα μπορούσε να αποκαλύψει μια επιρροή στην υπηρεσία μιας ξένης δύναμης. Ενώ η δεύτερη αφορά τις δραστηριότητές του στην Ουκρανία και ιδίως τον διορισμό του και τον διορισμό του φίλου του Ντέβον Άρτσερ (πρώην συγκάτοικου του Κρίστοφερ Χάιντς, γαμπρού του Τζον Κέρι, κατά τη διάρκεια των ακαδημαϊκών σπουδών τους) στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας υδρογονανθράκων Burisma. Πρόκειται για την ομάδα που ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατάγγελλε ως «ένα μάτσο τοξικομανών και νεοναζί» [5] όταν ζήτησε από τους στρατούς του να τερματίσουν τον εμφύλιο πόλεμο στην Ουκρανία σύμφωνα με την απόφαση 2202 του Συμβουλίου Ασφάλεια των Ηνωμένων Εθνών.

Αυτή την εβδομάδα δύο γεγονότα, φαινομενικά άσχετα, άλλαξαν την κατάσταση. Ο Χάντερ Μπάιντεν προσέλαβε έναν από τους πιο διάσημους δικηγόρους των ΗΠΑ, τον Αμπε Λόουελ. Εκείνος ζήτησε την έναρξη ποινικής έρευνας και έστειλε επιστολές σε όλα τα πρόσωπα που διαδραμάτισαν ρόλο στην αποκάλυψη του περιεχομένου του φορητού υπολογιστή του πελάτη του, συμπεριλαμβανομένου του πρώην δημάρχου της Νέας Υόρκης Ρούντι Τζουλιάνι και του πρώην σύμβουλου του Ντόναλντ Τραμπ, Στιβ Μπάνον. Τους κατηγορεί ότι παραβίασαν την ιδιωτική ζωή του πελάτη του, τους διατάζει να ανακαλέσουν το συμπεράσματα που έβγαλαν από το περιεχόμενο του υπολογιστή και συνεπώς να θάβουν την υπόθεση. Παράλληλα, αντιπροσωπεία των Υπουργείων Άμυνας και Εξωτερικών, καθώς και η USAID, ταξίδεψαν στην Ουκρανία για να συμβουλεύσουν τη κυβέρνηση Ζελένσκι να καθαρίσει ένα μέρος του νοικοκυριού του [6]. Επίσημα ήταν μόνο για να διασφαλιστεί ότι τα χρήματα που προσφέρονται εις βάρος των ΗΠΑϊων φορολογούμενων δεν υπεξαιρέθηκαν από διεφθαρμένους αξιωματούχους. Ανεπίσημα, δεν επρόκειτο παρά μόνο για την εξάλειψη των πιονιών που είχαν γίνει ενοχλητικά χωρίς να αγγίξουν τα άλλα. Μέσα σε δύο ημέρες γίναμε μάρτυρες των αλυσιδωτών παραιτήσεων δεκατεσσάρων προσωπικοτήτων. Πέντε περιφερειάρχες: Βαλεντίνος Ρεζνιτσένκο (Ντνιπροπετρόφσκ), Ολεξάντρ Σταρούχ (Ζαπορίζια), Ντμίτρο Ζιβίτσκι (Σούμι), Γιάροσλαβ Γιανουσέβιτς (Χερσώνα) και Ολεξίι Κουλέμπα (Κίεβο), τέσσερεις Υφυπουργοί (συμπεριλαμβανομένων των Βιάτσεσλαβ Σαποβάλοφ (Άμυνα) και Βασίλ Λοζίνσκι (Υποδομή)) και δύο επικεφαλής μιας κυβερνητικής υπηρεσίας εγκατέλειψαν τις θέσεις τους, επιπλέον από τον αναπληρωτή επικεφαλής της Προεδρικής Διοίκησης (Κύριλλος Τιμοσένκο) και τον αναπληρωτή Γενικό Εισαγγελέα (Ολέξι Σιμονένκο). Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πιστά αυτό το μεγάλο σκούπισμα. Αλλά το πιο σημαντικό συνέβη την 3η ημέρα και ελάχιστοι μίλησαν γι ’αυτό. Τα στρατεύματα της SBU εισέβαλαν στο σπίτι του ολιγάρχη Ιχόρ Κολομόισκι, χορηγού τόσο του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι όσο και των «ακραίων εθνικιστών», αλλά προπαντός ιδιοκτήτη της... Burisma Holding, την οποία είχε αγοράσει από τον Μικολά Ζλοτσέφσκι, το 2011, δηλαδή πριν μπει ο Χάντερ Μπάιντεν. Φυσικά το άρθρο του Κέντρου Δράσης κατά της Διαφθοράς (Anticorruption Action Center) σχετικά με αυτήν την αλλαγή ιδιοκτησίας έχει προ πολλού αφαιρεθεί από τον ιστοτόπο του [7].

Η σύλληψη του αφεντικού της μαφίας Ιχόρ Κολομόισκι εξαφανίζει τα ίχνη πολλών προβλημάτων. Είναι ο μάρτυρας κλειδί για τη σύνδεση μεταξύ του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και των «ακραίων εθνικιστών», δηλαδή μεταξύ ταυτόχρονα ενός υπερασπιστή της δημοκρατίας και των αντιδημοκρατών, και μεταξύ μιας εβραϊκής προσωπικότητας και των σφαγιαστών των Ουκρανών Εβραίων. Για τους «Άνδρες του προέδρου», ο Κολομόισκι είναι η κύρια ουκρανική προσωπικότητα που μπορεί να απαντήσει για τη διαφθορά του Χάντερ Μπάιντεν και, ενδεχομένως, του Τζο Μπάιντεν.

Θυμόμαστε ότι το 2019 ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Rick Perry, φερόταν να είχε ενημερώσει τον Ρούντι Τζουλιάνι για τις εμπιστευτικές συζητήσεις του προέδρου Ζελένσκι για τον Χάντερ Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της τελετής ανάληψης της εξουσίας του [8]. Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε τότε από τους Ουκρανούς να αποκαλύψουν το αποτέλεσμα των ερευνών τους. Αλλά η υπόθεση αποκαλύφθηκε, ο πρόεδρος Τραμπ κατηγορήθηκε ότι ενεργούσε από εκδίκηση και κινήθηκε μια νέα διαδικασία μομφής σε βάρος του.

Η υπόθεση Χάντερ Μπάιντεν είναι με συρτάρια. Ένα πράγμα είναι να διαγραφεί ο ρόλος του στην Burisma, ένα άλλο είναι να γίνει για τις δραστηριότητες στα ΗΠΑϊκά στρατιωτικά εργαστήρια στην Ουκρανία. Οι τελευταίες περνούσαν από τη Rosemont Seneca Technology Partners (RSTP), μία από τις εταιρείες του που είχε ιδρύσει με τον Κρίστοφερ Χάινς, γαμπρό του Ειδικού Προεδρικού Απεσταλμένου για το Κλίμα, Τζον Κέρι, ο οποίος συμμετείχε μαζί του στο διοικητικό συμβούλιο της Burisma [9].


 Ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, γιος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ασχολείται με το θέμα των κομπίνων του Χάντερ Μπάιντεν στο βιβλίο του Liberal Privilege: Joe Biden and the Democrats’ Defense of the Indefensible , Gold Standard Publishing (2020).
 Η έρευνα της New York Post κατέληξε σε ένα άλλο βιβλίο: Laptop From Hell: Hunter Biden, Big Tech, and the Dirty Secrets the President Tried to Hide από την Miranda Devine, Post Hill Press (2021).
 Oι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές στην Επιτροπή Εσωτερικής Ασφάλειας της πατρίδας παρουσίασαν δύο εκθέσεις: 1- Hunter Biden, Burisma, and Corruption : The Impact on U.S. Government Policy and Related Concerns. U.S. Senate Committee on Homeland Security and Governmental Affairs 2- Majority Staff Report Supplemental Committee on Finance. Committee on Homeland Security and Governmental Affairs. November 18, 2020

Μετάφραση
Κριστιάν Άκκυριά

[2Public Statement on the Hunter Biden Emails”, Voltaire Network, 19 October 2020.

[5«Μια συμμορία τοξικομανών και νεοναζί», του Τιερί Μεϊσάν, Μετάφραση Κριστιάν Άκκυριά, Ινφογνώμων Πολιτικά (Ελλάδα) , Δίκτυο Βολταίρος, 5 mars 2022.

[6«Defense, State, and USAID Inspectors General Visit Kyiv», Department of Defense Office of Inspector Genral, January 31, 2023.

[7« Kings of Ukrainian Gas », Anticorruption Action Center, 26 août 2012.

[8"WSJ News Exclusive", Timothy Puko & Rebecca Ballhaus, October 16, 2019, Wall Street Journal.