De leiders van de Israëlische oppositie, Yair Lapid, Benny Gantz, Merav Michaeli en Avigdor Lieberman, hebben een gezamenlijke verklaring ondertekend waarin zij aankondigen dat zij de stemming in de Knesset zullen boycotten als het wetsvoorstel tot omverwerping van de instellingen in derde lezing wordt ingediend.

Israël heeft geen grondwet. Het staatsregiem is gebaseerd op 12 basiswetten die de coalitie van Benjamin Netanyahu wil afschaffen.

De speciale commissie van de Knesset die belast is met de wijziging van de basiswet op de regering, onder voorzitterschap van Ofir Katz, een lid van de partij van de premier, heeft een amendement aangenomen dat de procureur-generaal verbiedt de premier ongeschikt te verklaren om te regeren. Daarin wordt bepaald dat een premier niet ongeschikt kan worden verklaard voor zijn ambt, behalve op grond van lichamelijke of geestelijke ongeschiktheid.

De laatste keer dat hij premier was, ondertekende Benjamin Netanyahu een overeenkomst met de rechterlijke macht die hij nu niet meer respecteert. Het Hooggerechtshof zou hem daarom ongeschikt kunnen verklaren.

Premier Benjamin Netanyahu verklaarde: "We zijn getuige van een ongekende aanval van mediakanalen die tegen de regering zijn gemobiliseerd, volledig gemobiliseerd ten gunste van de tegenstanders van de hervorming. Live-uitzendingen, bevooroordeelde analyses, bevooroordeelde peilingen, 24 uur per dag nepnieuws.

Vertaling
openbaararchief.nl