Δημοσιεύουμε εδώ το σημείωμα του ισραηλινού Υπουργείου Πληροφοριών που διερευνά τρεις επιλογές για το μέλλον της Γάζας. Συντάχθηκε υπό την εποπτεία της υπουργού Gila Gamliel. Έχει τίτλο Εναλλακτικές λύσεις για μια πολιτική οδηγία για τον άμαχο πληθυσμό στη Γάζα. Υποστηρίζει την απέλαση των 2,2 εκατομμυρίων κατοίκων της Γάζας προς το Σινά της Αιγύπτου.

Το Υπουργείο Πληροφοριών είναι ένα όργανο σκέψης και προσανατολισμού για το μέλλον. Δεν ασκεί εξουσία επί των υπηρεσιών πληροφοριών, αλλά βασίζεται σε αυτές.

Το έγγραφο διανεμήθηκε σε ορισμένους συμμετέχοντες στη Διάσκεψη του Καΐρου για το Παλαιστινιακό Ζήτημα. Εκ των υστέρων, γίνεται κατανοητό γιατί οι Άραβες αρχηγοί κρατών αναφέρονται πάντα στο ψήφισμα του Αραβικού Συνδέσμου του 1969 που εξισώνει τη μεταφορά των Παλαιστινίων με τη διάλυση του αγώνα τους και την καταδικάζει.

Οι τρεις επιλογές είναι:
 Η διατήρηση του πληθυσμού της Γάζας υπό την κηδεμονία της Παλαιστινιακής Αρχής·
 Η διατήρηση του πληθυσμού της Γάζας υπό μια τοπική αρχή·
 Η εκδίωξη του πληθυσμού της Γάζας στο αιγυπτιακό Σινά.

Κάθε επιλογή μελετάται από τρεις απόψεις:
 Tη εφεκτικότητα της·
 Η νομιμότητά της (Σημ. Σε κανένα σημείο το σημείωμα αυτό δεν αναφέρεται στο Διεθνές Δίκαιο) ·
 Και η ιδεολογική της επιρροή.

Η τρίτη επιλογή παρουσιάζεται ως «μια σαφής νίκη του Ισραήλ, αποκαθιστώντας την αποτροπή ολόκληρης της Δύσης που έχει καταστραφεί από την επίθεση κατά του Ισραήλ».

Η Αίγυπτος θα έπρεπε να προστατευθεί από την ιδεολογική μόλυνση της Χαμάς με τη δημιουργία μιας ασφαλούς ζώνης στο Σινά. Μέρος του πληθυσμού της Γάζας θα μπορούσε να εκτοπιστεί στην Ελλάδα, την Ισπανία, το Μαρόκο, τη Λιβύη, την Τυνησία και τον Καναδά.

Μόλις ο άμαχος πληθυσμός εκκενωθεί στην Αίγυπτο, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις θα είναι σε θέση να πολεμήσουν τους τρομοκράτες στα ερείπια της Γάζας.

Αναμένεται να αναληφθεί μια επικοινωνιακή εκστρατεία για να πειστούν οι Γαζαουίτες ότι ο Αλλάχ έχει αποφασίσει ότι έχασαν τη γη τους και δεν θα την πάρουν ποτέ πίσω εξαιτίας των εγκλημάτων της Χαμάς.

Δεν έχουμε τη δυνατότητα να επικυρώσουμε αυτό το έγγραφο μόνοι μας, αλλά οι ισραηλινές ειρηνευτικές οργανώσεις το θεωρούν ως τέτοιο. Ανταποκρίνεται σαφώς στη στρατηγική του ισραηλινού στρατού σήμερα.

Μετάφραση
Κριστιάν Άκκυριά

titre documents joints