Dood van Ebrahim Raissi en Hossein Amir-Abdollahian

Voltaire Netwerk | 24 mei 2024

Een helikopter met aan boord een aantal Iraanse hoogwaardigheidsbekleders is neergestort in het bos van Dizmar, niet ver van de Azerbeidzjaanse grens. Alle passagiers en piloten kwamen om het leven, waaronder president Ebrahim Raissi en zijn minister van Buitenlandse Zaken, Hossein Amir-Abdollahian.

De helikopter was een oud Amerikaans model, een Bell 212. Hij lijkt geen noodsignaal te hebben uitgezonden en zijn transponder was uitgeschakeld. De telefoons van de inzittenden konden niet worden gevonden. In de omliggende dorpen was een zeer luide explosie te horen. De veiligheidsdiensten riepen onmiddellijk de hulp in van Türkiye, wiens Akinci drone het wrak 12 uur na de crash kon lokaliseren.

Het toestel maakte deel uit van een konvooi van drie helikopters. De andere twee bleven ongedeerd. Zij zagen de presidentiële helikopter niet vallen. In principe zorgt de procedure ervoor dat de leden van de regering in verschillende vliegtuigen zitten. Maar dit was niet het geval.

Dit incident komt op een moment dat Iran geheime onderhandelingen voert, enerzijds in Oman en anderzijds in New York, met een Amerikaanse delegatie. Bovendien stellen de Israëlische leiders die op 1 april het diplomatieke gebouw van Iran in Damascus bombardeerden en daarbij generaal Mohammad Reza Zahedi vermoordden, Teheran voortdurend voor als staatsvijand nummer 1 van de internationale vrede. Als reactie op de bomaanslag op zijn consulaat en de dood van de commandant van de Al-Quods Force heeft Iran op 13 en 14 april Israël aangevallen, waarbij het liet zien dat het doelen van zijn keuze kan treffen met hypersonische raketten zonder dat Tel Aviv of zijn bondgenoten kunnen ingrijpen. Tot slot komt deze crash op een moment dat Iran dichter bij Azerbeidzjan is gekomen, tot nu toe een Israëlische beschermeling.

Türkiye verijdelde een poging om president Erdoğan te vermoorden en een coup te plegen, een week voor de dood van president Raissi.

President Ebrahim Raissi was een persoonlijkheid met een onbuigzaam karakter. Toegewijd aan de Leider van de Revolutie, Ayatollah Ali Khamenei, paste hij diens bevelen strikt toe. Zijn tegenstanders bekritiseerden zijn gebrek aan initiatief en zijn onvermogen om de economie te begrijpen. Op het thuisfront was hij erg hard voor de vrouwenbeweging, maar zonder de wreedheid waarmee hij tijdens de revolutie de communistische partij had aangepakt. Naar buiten toe gaf hij onvoorwaardelijke steun aan de sjiitische milities, zoals de leider van de revolutie had gewild. Bovenal maakte hij van zijn land een volwaardig lid van de BRICS, de Shanghai Cooperation Organisation (SCO) en de Euraziatische Economische Unie (EAEU). Tot slot stond hij op het punt een overeenkomst te sluiten met de Verenigde Staten, tot groot ongenoegen van Tel Aviv.

Hossein Amir-Abdollahian, minister van Buitenlandse Zaken, was geliefd bij al zijn gesprekspartners. Hij had betrekkingen aangeknoopt met bijna alle Arabische leiders, wier taal hij sprak.

Vice-president Mohammad Mokhber zal optreden als interim-minister van Buitenlandse Zaken tot de presidentsverkiezingen op 28 juni, terwijl Ali Bagheri zal optreden als interim-minister van Buitenlandse Zaken.

Het is niet bekend welke kandidaten zich kandidaat mogen stellen. Ze kunnen worden afgewezen op grond van non-conformiteit met de islam door de 6 theologen die door de Leider van de Revolutie zijn benoemd in de Raad van Bewakers van de Grondwet. Ze kunnen ook worden afgewezen omdat ze niet in overeenstemming zijn met de grondwet, maar deze keer door alle 12 leden van deze raad.

De belangrijkste potentiële kandidaten voor de Iraanse presidentsverkiezingen zijn :
• Mahmoud Ahmadinejad, voormalig president van de Islamitische Republiek (aanhanger van de anti-imperialistische revolutie) ;
• Mohammad Bagher Ghalibaf, huidige voorzitter van de Majlis (Parlement) (voorstander van de armsten);
• Ali Larijani, voormalig voorzitter van de Majli (voorstander van de sjiitische revolutie);
• Mohammad Mokhber, huidige interim-president (voorstander van kleine ondernemers);
• Mohsen Rezaï, voormalig commandant van de inlichtingendienst van de Revolutionaire Garde (ten onrechte aangeklaagd in Argentinië voor de bomaanslagen in Buenos Aires);
• Hassan Rohani, voormalig president van de Islamitische Republiek (gesteund door vrijhandelaars) ;
• Ali Shamkhani, voormalig hoofd van de Hoge Nationale Veiligheidsraad (onlangs ontslagen omdat hij een Britse spion in zijn entourage had toegelaten; hij speelde een centrale rol in de toenadering tot Saoedi-Arabië).

Naar alle waarschijnlijkheid zullen Ahmadinejad en Rohani zich niet kandidaat mogen stellen omdat ze te onafhankelijk zijn van de Leider.

Washington ontkende onmiddellijk elke betrokkenheid bij de crash. De verdenkingen die op de Verenigde Staten drukten, richten zich nu op Israël.

De Chinese president Xi Jinping schreef: "De tragische dood van Ebrahim Raissi is een groot verlies voor het Iraanse volk, en het Chinese volk heeft ook een goede vriend verloren. De Chinese regering en het Chinese volk hechten veel belang aan de traditionele vriendschap tussen China en Iran, en geloven dat met de gezamenlijke inspanningen van beide partijen, het alomvattende strategische partnerschap tussen China en Iran zich zal blijven consolideren en ontwikkelen".

In deze context riep de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi alle leden van de Shanghai Cooperation Organisation (SCO) op om hun samenwerking te versterken in de strijd tegen terrorisme, separatisme en religieus extremisme. Ieders voortbestaan staat op het spel, voegde hij eraan toe.

Dit artikel komt uit "Voltaire, actualité internationale", nummer 88 (verschijnt op 24 april). Voor meer informatie kunt u zich abonneren op een jaarabonnement voor 150 euro of een maandabonnement voor 15 euro.

Vertaling
openbaararchief.nl