President Joe Biden heeft Oekraïne toestemming gegeven om “beperkte aanvallen uit te voeren in Rusland met wapens van Amerikaanse makelij”, zo hebben functionarissen bekendgemaakt. Sommige Amerikaanse bondgenoten waren al verder gegaan. Het Verenigd Koninkrijk gaf Oekraïne enkele weken geleden toestemming om zijn Storm Shadow langeafstandsraketsystemen te gebruiken voor aanvallen in een willekeurig deel van Rusland, en Frankrijk en Duitsland namen onlangs hetzelfde standpunt in.

De beslissing die president Biden aankondigde is vooral te danken aan de druk van minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken om de beperkingen op het gebruik van Amerikaanse wapens door Oekraïne op te heffen. De secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg, had de taak om het besluit van Washington vooraf aan te kondigen bij de Europese bondgenoten. Tijdens de Raad van de Europese Unie zei hij: “Volgens het internationaal recht heeft Oekraïne het recht op zelfverdediging. En het recht op zelfverdediging omvat ook het aanvallen van legitieme militaire doelen in Rusland”.

Tegelijkertijd kondigde Polen de aankoop van langeafstandsraketten van de Verenigde Staten aan en verklaarde het “klaar te zijn om kernwapens van de NAVO te ontvangen”. Hetzelfde geldt voor Zweden: net toegetreden tot het bondgenootschap, verklaarde het “klaar te zijn om Amerikaanse kernwapens te ontvangen in geval van oorlog”.

Frankrijk heeft een nieuwe nucleaire raket getest die vanuit de lucht wordt gelanceerd en heeft 13% van zijn militaire budget gereserveerd voor de ontwikkeling van kernwapens.

Tegen welke doelen in Rusland de langeafstandsraketten zijn gericht die de Verenigde Staten en andere NAVO-landen aan Oekraïne hebben geleverd, blijkt uit de informatie die door Kiev is vrijgegeven dat “een Oekraïense drone een tweede Russische militaire langeafstandsradar als doelwit heeft genomen”. Dit is een radar voor vroegtijdige waarschuwing die is ontworpen om ballistische raketten, inclusief hypersonische raketten, en zweefvliegtuigen tot op 10.000 km afstand te identificeren.

Het Oekraïense leger kan onmogelijk in zijn eentje een dergelijke aanval uitvoeren diep op Russisch grondgebied. Het Oekraïense leger komt steeds meer in de problemen, zozeer zelfs dat Kiev een wet heeft aangenomen die het toestaat om gevangenen van burgerlijke strafrecht inclusief criminelen, uit gevangenissen te rekruteren en naar het front te sturen in ruil voor hun vrijheid.

Bovendien is voor een dergelijke aanval een militair satellietnetwerk nodig dat Oekraïne niet heeft. Degenen die dit soort aanvallen tegen Rusland uitvoeren zijn in feite de strijdkrachten van de Verenigde Staten en die van de Navo onder Amerikaans bevel. Landen zoals Italië, die in strijd met het Non-proliferatieverdrag Amerikaanse kernwapens ’herbergen’, bevinden zich dus in de frontlinie van een nucleaire confrontatie met Rusland die gevaarlijker is dan die van de Koude Oorlog.

Korte samenvatting van het Grandangolo persoverzicht voor vrijdag 31 mei 2024 om 21.30 uur op het Byoblu TV-kanaal.

Vertaling
openbaararchief.nl