• Het eerste belangrijke onderwerp van de top was de versterking van de westerse defensie-industrieën, want in de praktijk raken de NAVO-voorraden op. Het verschil met hun Russische tegenstanders is zo groot dat wapens die in Oekraïne zijn vernietigd niet meer kunnen worden vervangen. De geallieerden hebben daarom nationale productieplannen opgesteld. Ze hebben zich ook uitgesproken voor een snelle vernieuwing van kritieke middelen in Oekraïne, met name munitie en lucht- en raketafweersystemen.
• Het tweede thema van de top was de oorlog tegen Rusland in Oekraïne, op een moment dat de Oekraïense tweede verdedigingslinie net is doorbroken door Russische wapens. De geallieerden besloten het "NAVO Security Training and Assistance Programme for Ukraine" (NSATU) op te richten om de levering van militair materieel en militaire trainingsactiviteiten georganiseerd door de geallieerden en hun partners te coördineren.
Het zal geen verbazing wekken dat de geallieerden van plan zijn een basisbedrag van "ten minste 40 miljard euro" te verstrekken voor het komende jaar en daarna de veiligheidsbijstand op een niveau te houden dat voldoende is "om Oekraïne in staat te stellen te zegevieren" tegen Rusland.
• De derde doelstelling van de top was om het interventiegebied van de NAVO uit te breiden naar de regio Azië-Stille Oceaan, met als doel China in bedwang te houden. Jens Stoltenberg streeft dit project al na sinds 2019 [1].
Het werd nog eens onderstreept in de Nationale Veiligheidsstrategie van president Biden [2].
Daarom waren de Japanse premier Fumio Kishida, de Zuid-Koreaanse president Yoon Suk-yeol, de Nieuw-Zeelandse premier Christopher Luxon en de Australische vice-premier en minister van Defensie Richard Marles uitgenodigd.
☞ Dit project stuit echter op een cultureel probleem: de landen in Azië en de Stille Oceaan zijn vaak voormalige kolonies van de huidige NAVO-leden. Ze hebben zich nu geprofileerd als onafhankelijke staten en zijn meer ontwikkeld dan het Westen. Ze streven naar stabiliteit, terwijl de NAVO hen alleen een rol belooft in toekomstige oorlogen.
De Verenigde Staten dachten aanvankelijk aan uitbreiding van de Navo via de "Quad" (Verenigde Staten, Australië, Japan en Bharat). Maar de Indiërs hebben zich blijkbaar teruggetrokken en kiezen voor een gepaste afstand tot Washington en Peking. Dus hebben ze afgelopen mei India vervangen door de Filippijnen in wat ze nu de "Squad" noemen. Ze proberen ook Zuid-Korea erbij te betrekken, en in dat verband werd een wederzijdse defensieverdrag in juni ondertekend door Noord-Korea en Rusland.
Dit artikel komt uit "Voltaire, actualité internationale", nummer 95 (verschijnt op 12 juli).
[1] “NATO Wants to Become the Atlantic-Pacific Alliance”, by Thierry Meyssan, Translation Roger Lagassé, Voltaire Network, 12 December 2019.
[2] National Security Strategy, The White House, October 2022.
Blijf in contact
Volg ons op sociale netwerken
Subscribe to weekly newsletter