Ca și Germania, Japonia și-a recăpătat dreptul de a avea o armată adevărată. Dar, spre deosebire de Berlin, care și-a făcut planuri modeste, Tokyo a dobândit treptat militari bine pregătiți și arme moderne care-i permit să-și proiecteze forța militară, oriunde în lume.
După terminarea celui de-al 2-lea război mondial, Japoniei i s-a interzis să deţină arme ofensive ( portavioane, bombardiere cu rază lungă de acţiune, rachete de croazieră sau balistice, etc ).
Marina militară a Japoniei dispune de 20 de submarine de atac, 39 de distrugătoare ( 8 din ele AEGIS, dotate cu sisteme antibalistice ) și 3 portelicoptere. Cu toate acestea, guvernul japonez a decis să opereze și portavioane. Portavioanele japoneze ar avea rol defensiv, neutralizand amenințări punctuale. Dar odată ce acestea vor fi operaționale nu va putea împiedica nimeni Japonia să devină o forță ofensivă.
Negocierile cu SUA au demonstrat că Japonia dorește înlocuirea a 107 avioane vechi F-4 și F-15 cu altele noi de generația a V-a, de tip F-35A. Japonia mai vrea și 40 de F-35B, cu decolare și aterizare verticală pentru navele marinei militare.
Japonia operează 2 noi distrugătoare purtătoare de elicoptere, din clasa “Izumo”, de 27 000 de tone, cu lungimea de 248 m. Navele sunt echipate cu sisteme anti-submarin și anti-navă. La bord mai pot îmbarca și 400 de infanteristi.
În locul elicopterelor, la bordul acestor nave pot fi îmbarcate pînă la 18 avioane F-35B. Astfel navele japoneze din clasa Izumo se transformă în nave similare clasei “Wasp” sau “America”.
Ca să dispună de o unitate expediționară, gata de intervenție oriunde în lume, similară cu cele ale SUA, Japonia mai avea nevoie doar de infanterie marină. Și acest eveniment s-a petrecut în aprilie 2018, odată cu înființarea brigăzii ARDB, la baza militară Sasebo, de lîngă Nagasaki.
Vecinii Japoniei, China, Coreea de Nord și Rusia dețin arme nucleare. Împotriva portavioanelor și navelor de debarcare Japonia are antidot. La un atac cu rachete balistice și mai ales nucleare, Japonia este descoperită total. Garanțiile americane, legate de apărarea antibalistica a Japoniei nu sunt suficiente.
Decizia de înarmare puternică a Japoniei, nu este surprinzatoare și este ușor de realizat, datorită avansului tehnologic de care dispune. Dar meritul principal in transformarea Japoniei într-o forță ofensivă ( chiar și nucleară ) îi aparține lui Donald Trump " : “Make (enemies of) America great again".