Το πρωΐ της 1ης Νοεμβρίου 2014, οι τηλεοράσεις των χωρών του ΝΑΤΟ και των μοναρχιών του Κόλπου έδειχναν μίαν αυτοκινητοπομπή 155 Κούρδων peshmerga, πολιτοφυλακής δηλ. της αυτόνομης –και φιλοϊσραηλινής– τοπικής κυβερνήσεως του ιρακινού Κουρδιστάν, να διασχίζουν τουρκικά εδάφη εν μέσω επευφημιών από τους Κούρδους της Τουρκίας. Σύμφωνα με αυτά τα ΜΜΕ, η εν λόγω αυτοκινητοπομπή είχε φτάσει στο Κομπάνι, συριακή πόλη κατοικούμενη κατά κύριον λόγο από Κούρδους και πολιουρκούμενη εσχάτως από τζιχαντιστές του "Χαλιφάτου" (γνωστού επίσης και ως Daesh, προηγουμένως δε με τα αρχικά ΙΚΙΛ).

Πρόκειται όμως για ψευτοείδηση.

Οι peshmerga έχουν στρατοπεδεύσει στο στρατόπεδο συγκεντρώσεως προσφύγων τού Suruc, σε τουρκικό έδαφος, και μόνον 10 εξ αυτών εισήλθαν στο Κομπάνι..., για να επιστρέψουν αμέσως μετά στην Τουρκία.

Τουρκικά ΜΜΕ ανακοινώνουν επίσης ότι 700 μαχητές του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (ESL, αντί-συριακού και φιλο-γαλλικού) έχουν ήδη φτάσει στο Κομπάνι –αρχικά έπρεπε να είναι 1.300. Αλλά οι πολιορκούμενοι Κούρδοι του Κομπάνι δεν επιβεβαιώνουν αυτήν την είδηση, επιπλέον δε είναι μάλλον απίθανο, προς το παρόν, ο ESL να διαθέτει δύναμη τέτοιου μεγέθους.

Η κυβέρνηση του Δαμασκού έχει καταγγείλει, από την πλευρά της, την σχεδιαζόμενη είσοδο σε συριακό έδαφος των ιρακινών peshmerga ως παραβίαση της εδαφικής κυριαρχίας της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας.

Στο Κομπάνι, τα αεροπλάνα του συνασπισμού που δημιούργησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες για να πολεμήσουν το Χαλιφάτο συνεχίζουν τους βομβαρδισμούς –με μία συχνότητα 3 εναέριων επιδρομών την ημέρα–, αλλά χωρίς ορατά αποτελέσματα στο χερσαίο πεδίο της μάχης, ενόσω, στα 50 περίπου χλμ από την πολιορκημένη πόλη, τα τακτικά στρατεύματα της Δαμασκού συνεχίζουν την προσπάθεια να ανοίξουν μία ρωγμή στην γραμμή του μετώπου βομβαρδίζοντάς το μαζικά –με κατά μέσον όρο 150 βομβαρδισμούς την ημέρα.

Αγνοείται ο αριθμός των τζιχαντιστών του Χαλιφάτου που συμμετέχουν στην πολιορκία του Κομπάνι. Είναι όμως γνωστόν το πώς ένα φορτίο με όπλα, που έρριψε με αλεξίπτωτα η αμερικανική αεροπορία, κατέληξε στα χέρια των τζιχαντιστών αυτών "κατά λάθος".

Τουλάχιστον 2.000 μαχητές τού PYG (αμυντική οργάνωση των Κούρδων της Συρίας) υπερασπίζονται αυτήν την στιγμή το Κομπάνι. Η πλειοψηφία των Κούρδων αυτών μαχητών είναι πρώην μέλη τού PKK (το Κόμμα των Εργατών τού Κουρδιστάν που ιδρύθηκε στην Τουρκία το 1978), που υποχρεωθήκανε να εγκαταλείψουν την Τουρκία, για να ξεφύγουν από την καταπίεση, και να αποκτήσουν την συριακή ιθαγένεια στις αρχές τής έξωθεν επιθετικότητας εναντίον της κυβερνήσεως της Δαμασκού.

Στο Παρίσι, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τοποθετήθηκε ενάντια στην προσήλωση τού αντι-ΙΚ συνασπισμού να σώσει το Κομπάνι, όπου –κατ’ αυτόν– δεν υπάρχει πλέον άμαχος πληθυσμός, ει μη μόνον "τρομοκράτες" τού PYG.

Για να συμπληρωθή το σκηνικό, ο Γάλλος Πρόεδρος Francois Hollande πρότεινε να βομβαρδιστεί το ...Χαλέπι, συριακή πόλη όπου δεν υπάρχουν δυνάμεις του Χαλιφάτου και παραμένει υπό τον έλεγχο της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβερνήσεως της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας, μόνον δε οι βόρειες συνοικίες αυτού κατέχονται από διάφορες ένοπλες ομάδες.

Μετάφραση
Α; Μ;