“ Omul zburator uimeste Parisul în timpul paradei de 14 Iulie": cu titluri de acest gen, a fost descrisă parada forțelor armate franceze de-a lungul bulevardului Champs Elysées. Ca de obicei, se pare că suntem informați despre tot pîna în cel mai mic detaliu. Dar "marea informație" ne ascunde ceea ce, dimpotrivă, ar fi esențial să știm.

De exemplu, că două zile înainte de parada, Președintele Emmanuel Macron a fost prezent în portul de Cherbourg, lansînd un submarin de atac nuclear, Suffren, primul din noua serie Barracuda, construit cu un program de zece ani, al cărui cost este de 9 miliarde de Euro. Submarinul, înarmat cu rachete de croazieră cu rază lungă de dubla capacitate, convențional și nuclear și dotat cu un mini-submarin pentru operațiunile forțelor speciale, a fost descris de Amiralul Christophe Prazuck ca un "vânător născut pentru a lupta contra dușmanilor".

Printre cei 700 de invitați internaționali la ceremonia de lansare, a fost Ministra Apararii Australiei, Linda Reynolds, care în Februarie a semnat un contract pentru a cumpăra 12 submarine de atac franceze. În Australia, în această perioadă, se discută posibilitatea ca țara să abandoneze Tratatul de Neproliferare, și să aibă propriul arsenal nuclear.

Australia, partenera NATO-ului, se opune Tratatului ONU privind Interzicerea Armelor Nucleare, aprobat în Iulie 2017 de Adunarea Generală a ONU, cu 122 voturi în favoarea sa. Până în prezent a fost semnat de 70 de țări, dar ratificat doar de 23 (incluind Austria, Cuba, Mexic, Noua Zeelandă, Africa de Sud, Venezuela), mai puțin de jumătate din cele 50 de țări necesare intrării sale în vigoare.

Suedia, care îl aprobase în 2017, a anunțat că nici măcar nu îl va semna: o decizie în spatele căreia este influența NATO, dușmanul ferm al Tratatului ONU privind Interzicerea Armelor Nucleare.

În timp ce dezarmarea nucleară rămâne pe hîrtie, crește posibilitatea de proliferare, iar cursa armelor se dezvoltă din ce în ce mai mult, pe planul calitativ. O confirmă anunțul făcut în ajunul paradei de 14 Iulie, de Președintele Macron el însuși: Franța va crea în luna Septembrie, un nou Comando Național al Forței Militare Spațiale, cu o primă alocare de 3.6 miliarde de euro. "Noua doctrină militară și spațială, propusă de Ministrul Apărării și aprobată de mine, constituie o problemă reală a securității naționale" [1] , a declarat președintele Macron.

Se intensifică astfel, militarizarea Spațiului, o zonă de importanță strategică crescândă, dat fiind ca principalele sisteme de arme, începând cu armele nucleare, depind de sistemele spațiale. Cu noul său commando spațial, Franța rămâne pe calea Statelor Unite.

Președintele Trump a semnat în Februarie o directivă care stabileste a US Space Force (Forta Spatiala a EUA), o forță specifică pentru operațiunile militare în Spațiu, îndreptată în principal, împotriva Rusiei și împotriva Chinei. Comisia Senatorială pentru Forțele Armate, atribuindu-i Forței Aeriene comanda noii Forțe, a definit Spațiul ca o "zonă de desfășurare a războiului".

Negocierile promovate de Organizația Națiunilor Unite în luna Martie pentru a evita o cursă de armament spațial, au eșuat din cauza opoziției Statelor Unite. Ei refuză să deschidă o masa de negocieri pentru a discuta proiectul de Tratatului, prezentat de Rusia și China, care interzice plasarea armelor în Spațiu, și stabilește un set de limite legale pentru utilizarea lor în scopuri militare.

În timp ce atenția mass-mediei este concentrată pe "omul zburător", care se rotește asupra Champs Elysées, este ignorat faptul că, într-un timp scurt, vor exista arme nucleare care vor zbura, orbitând în jurul Pământului, peste capetele noastre.

Traducere
Light Journalist
Sursa
Il Manifesto (Italia)

[1citatul exact este: « noua doctrină spațială militară, care mi-a fost propusă de ministru și pe care am aprobat-o, va permite sa se asigure apărarea spațiului nostru și din spațiu. Ne vom consolida cunoștința noastra asupra situației spațiale, vom proteja mai bine sateliții noștri, inclusiv într-un mod activ. Și pentru a da substanță acestei doctrine, pentru a asigura dezvoltarea și întărirea capacităților noastre spațiale, un mare comandament al spațiului va fi creat în luna septembrie viitore, în cadrul forțelor aeriene. Acesta va deveni, în viitor, armata aeriană și spațială. Noi investiții esențiale vor fi decise ». « Discours d’Emmanuel Macron aux armées », par Emmanuel Macron, Réseau Voltaire, 13 juillet 2019