Este vorba de o formă de umor sau de o desconsiderare a pericolului ? Armata rusă tocmai a folosit exercițiile NATO "Sea Shield 2019" din Marea Neagră pentru a-și desfășura propriul exercițiu în situații reale.
Oficiali ucrainieni au declarat că marina lor militară, împreună cu o grupare de nave NATO, se pregătesc să treacă prin strâmtoarea Kerchi, fără aprobarea Rusiei .Prin acest truc, ucrainienii cred că vor păcăli Rusia.
În același timp, în marea Neagră s-a desfășurat o amplă aplicație a forțelor navale NATO denumită ”Scutul mării-2019”. Statele membre NATO au exersat proceduri de luptă împotriva submarinelor, navelor de suprafaţă şi aeronavelor, adaptate la regiunea mării Negre. Scenariul acesteia simulează o operație de răspuns la criză (CRO) sub mandatul unei Rezoluții a Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite (UNSC).
La aplicația NATO au participat 14 nave militare românești, avioane de vânătoare Mig 21 și F-16 româneşti și distrugătorul olandez Evertsen, fregata canadiană Toronto, fregata spaniolă Santa Maria, fregata turcă Gelibolu și nava auxiliară franceză Var.
Începînd din 8 aprilie, Armata a 4-a Aeriană și Apărare Antiaeriană, împreună cu flota rusă a mării Neagre, au desfășurat activități de cooperare conform Planului de control stabilit. 20 de bombardiere tactice Su-34 și Su-24, avioane de asalt Su-25SM și aeronave Su-30 au simulat străpungerea apărării antiaerine și lovirea unor nave care încalcă granița de stat a Rusiei. Scenariul a urmărit distrugerea a 2 nave de luptă ale adversarului, respectiv un distrugător și o fregată. Caracteristicile navelor corespund celor din compunerea grupării navale a NATO participante la ”Scutul mării-2019”.
Navele de luptă rusesti au desfășurat misiuni de apărare a obiectivelor infrastructurii de coastă din peninsula Crimeea, precum și de contracarare a grupărilor navale ale adversarului în zona mării Negre.
Tot în cadrul verificării capacității de luptă, 4 avioane de vânătoare Su-27SM ale Regimentului 38 Aviație de Vânătoare – Belbek din Crimeea, au escortat 2 bombardiere strategice Tu-160, care au evoluat în spațiul aerian al mării Negre. Avioanele Tu-160 fac parte din Divizia 22 Aviație de Bombardament de la baza aeriană Engels. Su-27SM au exersat interceptarea unor ținte aeriene pe direcții de atac îndepărtate. Pînă acum, la exercițiile din marea Neagră au fost folosite bombardiere cu rază lungă de acțiune Tu-22M3.
Verificarea nivelului de pregătire pentru luptă a militarilor ruși s-a desfășurat pe fondul execițiului forțelor navale NATO ”Scutul mării-2019”, fapt ce reprezintă un prilej pentru forțele rusești de a îndeplini misiuni de instrucție în condiții apropiate de cele reale de luptă. Exercițiul forțelor militare ruse reprezintă un mesaj clar transmis forțelor NATO, pentru a evita apropierea de apele teritoriale ale Federației Ruse din Marea Neagră și de podul din strâmtoarea Kerci.