Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης και του Κόλπου έχουν από καιρό συνηθίσει να χρησιμοποιήσουν τον όρο «διεθνής κοινότητα» για να περιγράψουν την ομάδα των κρατών με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες, αγνοώντας όλα τα άλλα. Διαβάζει κανείς έτσι, σχετικά με τη Συρία, «η Ρωσία και η Κίνα αντιτίθενται στην διεθνή κοινότητα» (sic).

Ένα επόμενο βήμα στην παραπληροφόρηση ήταν να συμπεριληφθεί μια επωδός σε όλα τα τηλεγραφήματα από τα ειδησεογραφικά πρακτορεία: «Η καταστολή έχει στοιχίσει την ζωή σε πάνω από 10.000 άτομα σύμφωνα με τον ΟΗΕ».

Αλλά ποτέ ο ΟΗΕ δεν υπέβαλε τέτοια στοιχεία. Προέρχονται από ορισμένους εμπειρογνώμονες που χρησιμοποιεί: από την Ύπατη Αρμοστεία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και το Συμβούλιο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για να είμαι ακριβής. Αν ο ΟΗΕ είχε εγκρίνει τις εκθέσεις τους, το Συμβούλιο Ασφαλείας θα είχε εγκρίνει μια διεθνή επέμβαση.

Μόνο η Γενική Συνέλευση και εναλλακτικά το Συμβούλιο Ασφαλείας δικαιούνται να μιλούν εξ ονόματος των Ηνωμένων Εθνών.

Ιδού τώρα που τα δυτικά και κολπικά μέσα ενημέρωσης στρεβλώνουν τη θέση της Ρωσίας, κατηγορώντας την ότι αντικρούεται. Σύμφωνα με αυτά, η Μόσχα κατηγόρησε την συριακή αντιπολίτευση για τη σφαγή της Χούλα χθες, ενώ ψήφισε υπέρ μιας δήλωσης του προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας που αναγνωρίζει την ευθύνη του συριακού κράτους.

Αυτό το κείμενο αξίζει μια εξήγηση.

Το γεγονός ότι καταδικάσεις την σφαγή της Χούλα δεν σημαίνει ότι κατηγορείς την κυβέρνηση της Συρίας να είναι ένοχη. Σε ό, τι αφορά την κυβέρνηση της Δαμασκού, ήταν η πρώτη που καταδίκασε αυτές τις φρικαλεότητες που τις αποδίδει στην ένοπλη αντιπολίτευση.

Μια εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά των εγκληματών των ένοπλων ομάδων οργανώθηκε αμέσως στην πρωτεύουσα από τους προ-Άσαντ. Προς το παρόν, όλοι οι παίκτες έχουν καταδικάσει τη σφαγή, κανένας δεν την ανέλαβε.

Το να πούμε ότι η συριακή κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για τη σφαγή δεν σημαίνει ότι κατηγορείται ότι είναι ένοχή. Σύμφωνα με την αρχή της ανεξαρτησίας και της κυριαρχίας, η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για όλα όσα συμβαίνουν στο έδαφός της. Η επιβεβαίωση αυτής της ευθύνης είναι μια αναγνώριση των αρμοδιοτήτων της να ανταποκριθεί σε οποιοδήποτε γεγονός.
Το κείμενο του Συμβούλιου Ασφαλείας σημαίνει ακριβώς το αντίθετο από ό, τι τα μέσα ενημέρωσης προσποιούνται ότι πιστεύουν: ισχυρίζεται ότι η συριακή κυβέρνηση έχει καθήκον να παρέμβει για να προστατεύσει τον πληθυσμό της, ότι η χρήση της βίας είναι νομιμοποιημένη.

Το να καλέσουν την συριακή κυβέρνηση να απέχει από τη χρήση βαρέων όπλων σε κατοικημένες περιοχές, σύμφωνα με τα ψηφίσματα 2042 και 2043, δεν σημαίνει ότι καθίσταται υπεύθυνη για τις σφαγές που διαπράχτηκαν σε αυτές τις περιοχές, ούτε ότι της απαγορεύεται να καταστείλει τα εγκλήματα της ένοπλης αντιπολίτευσης, αλλά της ζητείται να χρησιμοποιήσει βία με μετριασμένο τρόπο. Το Συμβούλιο Ασφαλείας κατανοεί τα προβλήματα δημόσιας τάξης στη Συρία ως προβλήματα αστυνόμευσης και όχι ως εμφύλιο πόλεμο. Ως εκ τούτου, το Σ.Α. αναμένει από τις συριακές αρχές να αποκαταστήσουν την τάξη χωρίς τη χρήση πυροβολικού -που αναπόφευκτα δημιουργεί παράπλευρες απώλειες- ακόμη κι αν οι αντάρτες διαθέτουν επίσης βαρύ οπλισμό.

Οι δηλώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι το αποτέλεσμα μιας συναίνεσης μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων. Το λεξιλόγιο που χρησιμοποιείται πρέπει να νοείται υπό τη στενή έννοια του. Οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία είναι παράλογη. Το Συμβούλιο δεν επικύρωσε τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που κατηγορούν την κυβέρνηση για τη δολοφονία περισσότερων από 10.000 ειρηνικούς διαδηλωτές σε ένα χρόνο. Το Συμβούλιο δεν έχει απέδωσε την ενοχή της σφαγής της Χούλα στη συριακή κυβέρνηση. Η Ρωσία δεν έχει αλλάξει τις θέσεις της.

Πηγή
Ινφογνώμων Πολιτικά (Ελλάδα)