Den 25 april i 2017 ankom to av USAs F-35 jagerfly til Ämari luftbase i Estland, til sin «første praktiske utplassering i Europa». Dette er omskrivningen for deres første krigsøvelse i Europa. Like etterpå, den 28. april, ankom to andre jagerfly Graf Ignatievo flybasen i Bulgaria med det samme formålet. Disse flyene utgjør deler av grupper på seks F-35A Lightning II som ble overført den 15. april fra USA til den engelske basen i Lakenheath.

USAs luftforsvar forteller at dette er de første «øvelses-utplasseringer» av F-35 utenfor USA og understreker at dette «vil styrke sikkerheten til våre NATO-allierte og europeiske partnere og klart vise vår forpliktelse til både regional og global sikkerhet.»

Under velkomst-seremonien erklærte den estiske forsvarsministeren at ved «å huse et så avansert fly fremstår denne basens betydning.» Ämari er virkelig hovedbasen for NATOs luftkontroll-oppgaver over Baltikum hvor jagerbombere, som er stasjonert på rotasjon fra medlemslandene er klar for «take off» døgnet rundt «i rask reaksjon på overtredelser av luftrommet». Basen befinner seg 200 km. fra den russiske grensen og 400 km. fra den russiske enklaven Kaliningrad som et jagerfly kan nå på få minutter. Også av strategisk betydning er Graf Ignatievo, en av den fire USA-basene i Bulgaria, som ligger litt mer enn 500 km. fra den russiske grensen.

Valget av disse basene for de første F-35 øvelsene utenfor USA har flere hensikter. Den viktigste: Å styrke det «europeiske initiativet om forsikring», den operasjonen USA satt i verk i 2014 for å «forsikre» sine NATO-allierte og europeiske partnere mot «et Russland som har økende ønske om å påtvinge sin vilje gjennom aggressive handlinger». For en slik operasjon som er en del av oppstillingen av USAs 3. panserbrigade i Polen, har det blitt øremerket 3,4 milliarder dollar for 2017.

Samtidig vil F-35-øvelsene tjene til «å integrere de nye jagerflyene i NATOs infrastruktur». Fra nå av, forteller US Luft-kommando, forutser en ikke bare at F-35 skal brukes til «patruljering» over Baltikum, men «om nødvendig kan jagerflyene brukes i kamp».

Et annet mål med øvelsen, som utføres helt på den russiske grensen, er å teste F-35 sin evne til å unngå russisk radar. Dette er faktisk bevis for kjernefysisk angrepsplaner: Det nye jagerflyet har i virkeligheten blitt utviklet for å være det viktigste instrumentet til å føre B61-12, de nye kjernefysiske bombene som fra 2020 skal erstatte de nåværende B-61. Italia vil huse både F-35 og B61-12 som kan bli brukt i operasjoner under USA-kommando.

Øvelsen tar også sikte på å vise at Lockheed Martins nye jagerfly, til tross for sine mange tekniske problemer, endelig er «kampklart», og på den måten motbevise advarslene til alle som har vært helt overbeviste om at det aldri ville fly. Den 26. april mottok Lockheed Martin en 109 million dollar-kontrakt for å oppgradere en av mange software-pakker til jagerflyet. Den 1. mai har de dratt i land enda en kontrakt av en verdi på 1.4 milliarder dollar til første fase i produksjonen av 130 F-35 Lightning II fly, øremerket for USA og andre land.

Det er nå helt avgjørende at det «kampklare flyet» blir brukt i en eller annen krig slik at det kan bli erklært for «kamp-testet». Med den forventningen er de sendt til Estland og Bulgaria for å kjempe den nye kalde krigen mot Russland, og «for å berolige» oss, europeere.

Oversettelse
Knut Lindtner
Derimot.no
Kilde
Il Manifesto (Italia)