"Konferansen om Ukrainas gjenoppretting" ble holdt i London, og markerte overgangen til en ny fase av krigen mot Russland: USA, NATO og EU fortsetter ikke bare å bevæpne Kiev-styrker, men forbereder seg på å transformere Europa i i forkant av en langvarig konfrontasjon med Russland. Det er flere indikasjoner på hva planen kan være:

1) Lag en militær avgrensningslinje i Europa, som den som har delt den koreanske halvøya i 70 år, formelt demilitarisert gjennom en våpenhvile med Russland.
2) Sett Ukraina, formelt ut av NATO, «under veiledning» av Polen, som, på offisiell anmodning fra Kiev, permanent ville utplassere sine militære styrker der sammen med de fra de tre baltiske republikkene og muligens andre NATO-land.

Derav behovet for "Ukrainas tilfriskning", som forventes å koste mellom 400 og 1000 milliarder dollar. I denne rammen bevilger EU – som i år har bevilget 18 milliarder euro til å betale lønn, pensjoner og offentlige tjenester i Ukraina – ytterligere 50 milliarder euro til "gjenoppretting" av Ukraina, og tar bort andre viktige ressurser fra EU-landene.

Planen stammer fra fiaskoen til den "ukrainske motoffensiven" som, ifølge det de kunngjorde, skulle bryte gjennom de russiske linjene og gjenerobre de "okkuperte områdene". De ukrainske væpnede styrkene, finansiert, bevæpnet og trent av NATO, utstyrt med det mest moderne våpenet (som de tyske Leopard-stridsvognene) lider økende tap. Derav behovet for en ny strategi.

"En krig som ikke kan vinnes / Washington trenger et sluttspill i Ukraina," [1] skriver Samuel Charap, analytiker ved RAND Corporation: "En total seier på banen på begge sider er nesten umulig. Riktig fred er umulig. Det er imidlertid mulig at de to sidene kan nøye seg med en våpenhvilelinje i koreansk stil.» Dette scenariet er videre utdypet av Anders Rasmussen, NATOs generalsekretær på den tiden da den rev den libyske staten i krig og startet hemmelige operasjoner for å gjøre det samme i Syria: «Vi vet at Polen er veldig opptatt med å gi bistand spesifikke for Ukraina. Jeg utelukker ikke at Polen er enda mer involvert i denne sammenhengen på nasjonal basis og at den følges av de baltiske statene, med mulighet for å sende tropper til Ukraina.»

Oversettelse
Knut Lindtner
Derimot.no

titre documents joints


(PDF - 1 Mio)

[1« An Unwinnable War : Washington Needs an Endgame in Ukraine », Samuel Charap, Foreign Affairs, July/August 2023.